Nogomet

Rumunjsko-talijansko-francuski rulet

Ivana Spahija • utorak, 17.06.2008.
Rumunjsko-talijansko-francuski rulet
Foto: EPA

Nizozemska je siguran putnik u četvrtfinale, a tko će se tamo pridružiti Oranjama? Malo je toga poznato u najneizvjesnijoj skupini na Euru, tzv. "skupini smrti". Rumunjska, Italija i Francuska hvataju posljednji vlak za završnicu, a iako su Rumunji u nešto boljoj poziciji od preostale dvije selekcije, u četvrtfinale može otputovati bilo tko...

U skupini C nema "revijalne" utakmice. Rumunji idu na noge Nizozemcima i, ukoliko ostvare pobjedu nad Oranjama, pridružit će im se u četvrtfinalu. Kiks Rumunjske čekat će Italija i Francuska, koje će međusobno odmjeriti snage na stadionu Letzigrund u Zürichu. Dakle, bez obzira na ishod ovog susreta, pažljivo će se osluškivati kako Rumunji stoje protiv Nizozemaca jer ukoliko kiksaju pa dožive poraz, ili čak odigraju neriješeno, u slučaju pobjede u četvrtzavršnici bi se našle Italija ili Francuska.

Francuska - Italija

Ove dvije reprezentacije do sada su se više puta susretale u posljednjih nekoliko sezona. Svi se još vrlo dobro sjećaju triler završnice Svjetskog prvenstva 2006. godine u kojoj su Talijani "na penale" odnijeli pobjedu Tricolorima. Izabranici Roberta Donadonija najavljuju reprizu te utakmice i konačni trijumf Talijana, naravno bez scena s Marcom Materazzijem i Zinedineom Zidanom, kojeg ionako više nema među Galskim pijetlovima.

Ni Roberto Donadoni ni Raymond Domenech nemaju previše razloga za zadovoljstvo. Obojici im je "klimava stolica", što je i očekivano, s obzirom na dosadašnji "uspjeh" na Euru. Obje su reprezentacije upisale po jedan remi i poraz, što ih je dovelo na sam rub ispadanja. Izbornici, osim otkaza na vidiku, imaju i još nešto zajedničko, obojici im se predbacuje previše kombiniranja i eksperimentiranja s početnim postavama, a bez ikakvog rezultata. Donadoni s pokusima nastavlja i u ogledu s Francuzima te bi se u napadu Azzurra od prve minute trebao naći Antonio Cassano.

"Činjenica da sam ga koristio u obje utakmice, protiv Rumunjske i protiv Nizozemske, dokazuje da me je impresionirao. Cassano je vrhunski nogometaš, doveo sam ga tu sa sobom i vrlo je moguće da će zaigrati od početka", rekao je talijanski izbornik. Domenech bi s druge strane mogao krenuti s Karimom Benzemom u napadu Tricolora. Francuzima će nedostajati ozlijeđeni kapetan Vieira kojega bi trebao zamijeniti Flamini.

Francuskog izbornika ne zabrinjava rezultat susreta između Rumunjske i Nizozemske, već je koncentriran samo na ogled s Italijom. "Sami smo se doveli u ovu situaciju i nemamo se što brinuti oko Nizozemaca, niti se oni trebaju brinuti za nas", rekao je Domenech i tako "pokopao" sva novinarska pitanja o mogućoj B postavi Oranja koja bi mogla istrčati protiv Rumunjske.

Nizozemska - Rumunjska

"Majstori remija" skupine C, Rumunji, došli su na korak do plasmana u četvrtfinale Eura. Susret bez pogodaka protiv Francuske te neriješen rezultat od 1:1 iz dvoboja s Italijom Rumunjima je donio dva vrijedna boda koja ih, uz eventualnu pobjedu protiv Nizozemske, sigurno vode u četvrtfinale. Postoji nekoliko kombinacija koje bi Rumunjsku odvele u četvrtfinale i uz remi, čak i poraz, ali Victor Piturca ne želi kalkulirati te će na Oranje krenuti s najjačim oružjem.

Nizozemci nemaju razloga za brigu, za njih je ovo rutinski susret, pogodan za moguće isprobavanje rezervnih igrača i kombinacija trenera Marca van Bastena. Unatoč pričama kako će Nizozemci u susret protiv Rumunjske ući "ležerno", iz tabora Oranja to oštro opovrgavaju, pri tom naglašavajući da im je i u ovoj utakmici cilj - pobijediti.

"To će biti zanimljiv susret s obzirom na činjenicu da smo se već probili u četvrtfinale. Ipak, ući ćemo u utakmicu maksimalno ozbiljno jer želimo odigrati dobro. Bit ćemo koncentrirani kao i u prve dvije utakmice i protiv Rumunjske ćemo na travnjak izvesti najbolji mogući sastav kojega možemo složiti", rekao je Van Basten.

Što se sastava tiče, ogled s Nizozemskom zbog ozljede glave će propustiti Mirel Radoi, a neće biti ni kartoniranog Goiana. Izbornik Piturca je optimističan i vjeruje da će se Rumunjska naći među osam najboljih momčadi Europe. "Kada smo krenuli s Eurom, rekli smo da je naš cilj izići nepobijeđeni iz dvoboja s Italijom i Francuskom. Nizozemce smo već svladali u kvalifikacijama i vjerujem da to možemo ponoviti", misli rumunjski izbornik.

Skupina C, treće kolo, 17.6.2008., 20.45 h
Francuska - Italija
Nizozemska - Rumunjska

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nizozemska2:0Rumunjska
Francuska0:2Italija
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!