Nogomet

Šveđanima dovoljan remi

Maja Giljanović • srijeda, 18.06.2008.

Posljednjeg četvrtfinalista Eura 2008. doznat ćemo večeras nakon 90 minuta utakmice u Innsbrucku, s tim da će Švedska ili Rusija za svoj trud biti nagrađeni susretom s izvrsnom Nizozemskom, koju široke mase proglašavaju prvim favoritom okruniti se na koncu naslovom prvaka...

Švedska Larsa Lagerbäcka u utakmicu ulazi svjesna da joj neriješen rezultat garantira prolaz dalje s obzirom na slabiju gol-razliku Rusa potopljenih nesretno protiv Španjolske, a s druge je strane Furija Šveđane s(p)retno svladala na samom isteku 90. golom Davida Ville.

Opterećuje, međutim, neizvjesnost oko Zlatana. Ibrahimović je na zadnjoj utakmici na poluvremenu zatražio izmjenu, a mediji špekuliraju da je spreman odigrati maksimalno 45 minuta. Rusi, naprotiv, problema s ozljedama nemaju - štoviše, Guusu Hiddinku je na raspolaganju i Andrej Aršavin, nakon što je suigrač našeg Ivice Križanca u Zenitu odradio dvije utakmice suspenzije zarađene u kvalifikacijama za Euro.

Nizozemac još uvijek nije siguran treba li mu izvrsni play, a veseli ga da je Pletikosin, pak, suigrač iz Spartaka, Roman Pavljučenko sanirao svoju ozljedu i zadnji trening odradio pod punim opterećenjem.

U svakom slučaju, Rusima trebaju sva tri boda - dohvate li ih, po prvi će put od raspada SSSR-a, a triput su dosad igrali, svladati Švedsku. Skandinavci ukupno imaju pet pobjeda, triput su igrali neriješeno, a Sovjetski je Savez pobijedio tri puta.

U drugoj utakmici oba su izbornika najavila cijeli niz izmjena - Ottu Rehhagelu, koji unatoč mizernim partijama dojučerašnjeg europskog prvaka nije izgubio povjerenje čelnika Grčog saveza i vodit će momčad u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010., po svemu će sudeći nedostajati Seitaridis i Gekas, a redom tragičar protiv Rusije Nikopolidis odnosno Basinas i Anztas igraju večeras svoje oproštajne utakmice.

Luis Aragones po receptu Scolarija, Bilića i Van Bastena smjera odmoriti ni manje ni više nego 10 igrača - jedini koji će nastupiti, a bio je član startne 11-orice i na prve dvije utakmice, bit će Andres Iniesta, i to samo jer mu je zamjena Santi Cazorla ozlijeđen. Prvo će inače poluvrijeme braniti Pepe Reina, a u nastavku, očekuje se, stari će lisac šansu dati i trećem vrataru, 34-godišnjem Andresu Palopu.

Treća - nevažna - utakmica, povijesno gledano, Španjolcima nije donosila veselje: prije dvije godine su, primjerice, na SP-u u Njemačkoj protiv Saudijske Arabije unatoč pobjedi (1:0) odmarajući prvi sastav izgubili ritam i u osmini finala protiv Francuske pali bez ispaljenog metka. Ovog ih puta u četvrtfinalu čekaju Talijani, pa javnost kod kuće s razlogom zaziva oprez.

Skupina D, 20.45:
Rusija - Švedska (Innsbruck), Španjolska - Grčka (Salzburg)

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:2Španjolska
Rusija2:0Švedska
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!