Tenis

Kakav povratak Ančića!

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.06.2008.
Kakav povratak Ančića!
Foto: EPA

Mario Ančić igrat će u četvrtfinalu Wimbledona! Do četvrtfinala je došao u pravoj drami, nakon 2-0 u setovima za Verdasca, Ančić se vratio i s 13:11 u petom setu izborio plasman u četvrtfinale. Pobjeda protiv Ferrera bila je velika, ali ova je još veća. Slijedi Roger Federer u srijedu...

Sjajan meč Marija Ančića protiv danas odličnog protivnika. Fernando Verdasco igrao je do sredine trećeg seta nemoguće dobro, jednostavno čovjek je pogađao sve što je poželio i činilo se kako će Mario završiti s nastupom u osmini finala. Ali neviđenom borbenošću Ančić je okrenuo meč i prošao u četvrtfinale gdje će igrati s velikim Rogerom Federerom.

Verdasco je odigrao sjajan Wimbledon. Razbio je Kohlschreibera i Berdycha, nimalo bezazlene protivnike, a nakon 1-1 u setovima u naredna dva uništio je i Rochusa. Prije Wimbledona izborio je i finale Nottinghama s Ivom Karlovićem i pitanje je kako bi taj meč završio da se finale igralo na travi, a ne u dvorani, bez obzira na Karlovićevu snagu na travi. Znao je Ančić da ga čeka težak posao, ali ovako težak, vjerojatno nije.

Prva dva seta Verdasco je odigrao savršeno. Igrao je na sve ili ništa, bez ikakvih kalkulacija i svom snagom i udarac ga je služio. Sve što je gađao pogodio je, Mario je bio nemoćan. Probavao je Ančić miksati, igrao je na forhend, pa na bekhend pa je išao na mrežu, ali Verdasco je na sve imao odgovor. Sve do sredine trećeg seta.

U trećem setu kod 3:2 otvorila se prilika. Ančić je došao do 15:40 i odmah agresivno krenuo po break i ostvario ga. Veliku prednost zadržao je do kraja seta te smanjio na 2-1.

Nije dobro počelo u četvrtom setu. Verdasco je kod 2:1 došao do 0:40 i napravio break. No srećom, Mario nije jedan od onih koji se lako predaju i kod 4:2 je došao do nove prilike, imao je 30:40, Verdasco nije pogodio teren i Ančić se vraća u set. Povratak breaka dotukao je Verdasca koji gubi servis gem i kod 4:4 i to dvostrukom servis pogreškom na break loptu. Španjolac je posve izgubio živce, a Mario je s lakoćom odservirao za peti set.

U petom setu prava drama.Na samom početku seta obojica su zaprijetili protiv servisa da bi nakon toga bez problema držali servis sve do 6:5. Tamo se Mario prilično namučio, ali izvukao gem i poravnao na 6:6. Bila je to uvertira u novi nervozan servis gem Fernanda Verdasca koji Ančiću daje 30:40, naš tenisač ne propušta priliku i radi break za 7:6. Trebalo je "samo" završiti meč, ali na servisu za meč nije ušao niti jedan prvi servis, Verdasco je opet zaigrao va banque i došao do 0:40 te vratio izgubljeni servis.

U narednim servis gemovima obojica su imali dosta problema, a najbliži breaku Ančić je bio kod 8:8 kada je došao do 15:40, imao nakon toga i prednost, ali Verdasco je sve izvukao.

Ono što nije uspio kod 8:8, Mario je napravio pri 11:11. Ponovno je pritisnuo Verdascov servis, došao je do 30:40, a Verdasco ne izdržava pritisak, radi 13. dvostruku servis pogrešku u meču i poklanja Ančiću ogromnu prednost. Ovaj put ju nije kompromitirao. Došao je odmah do 40:0, Verdasco je smanjio na 40:30 nakon čega Ančić pogađa as i odlazi u četvrtfinale.

U troiposatnoj borbi Mario je realizirao pet od osam break prilika, pogodio 15 aseva uz 61 posto ubačaja prvog servisa. Na mrežu je izašao čak 66 puta i osvojio 40 poena dok je Verdasco s razlogom rijetko izlazio na mrežu, naprijed je došao 17 puta, a tek osam puta izlazak je konkretizirao poenom.

Slijedi Roger Federer, nemoguća misija svi će reći. No ostavimo mišljenje na stranu, zašto Mario ne bi napravio senzaciju. Upravo je on posljednji pobijedio Federera na travi, zašto ne bi bio baš on taj koji je prekinuo niz pobjeda Federera na ovoj podlozi.

Wimbledon, osmina finala:
Mario Ančić (Hrvatska) - Fernando Verdasco (Španjolska, 22) 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:11.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!