Tenis

Najveća pozornica za veliki test

Ivor Krapac • utorak, 01.07.2008.
Najveća pozornica za veliki test
Foto: EPA

Mario Ančić, jedini preostali hrvatski adut u Wimbledonu, u srijedu će pred sobom imati najveći dosadašnji ovogodišnji izazov na londonskoj travi. U Marijevom trećem wimbledonskom četvrtfinalu u karijeri s druge strane mreže bit će Roger Federer, kralj travnatih terena, a veliki četvrtfinalni dvoboj odigrat će se i na velikoj sceni, središnjem terenu trećeg Grand Slam turnira sezone...

Mario Ančić i Roger Federer naći će se na suprotnim stranama u srijedu u 14 sati po hrvatskom vremenu, dakako, ukoliko program ne bude kasnio zbog kiše koje bi, po vremenskoj prognozi, muškog četvrtfinalnog dana trebalo biti dosta. Iz Marijevog kuta gledanja, malo odgode i više vremena za odmor možda ni ne bi loše došlo s obzirom na težak posao i puno potrošene energije u osmini finala protiv Fernanda Verdasca.

Kiša ili ne, više vremena za oporavak ili ne, jasno je da protiv peterostrukog uzastopnog osvajača Wimbledona nema lakog posla. Roger Federer i ove godine u Wimbledonu zasad uvjerljivo ruši sve pred sobom, a na travi posljednji poraz pamti baš protiv Marija u prvom kolu 2002., što se redovito ističe i ponavlja kad god se bliži susret njih dvojice. Iako je u međuvremenu odigrano puno tenisa, ni ovog puta nije drugačiji slučaj.

Kako dobiti Federera na travi? Servirati i igrati najbolje što možeš i istovremeno se nadati da prvi na svijetu neće pokazati baš svoje najbolje - kada ga je teško pobijediti kako god dobro odigrao. Osim dvoboja iz prvog kola 2002. koji je otišao na njegovu stranu, Mario u Wimbledonu pamti i lošije iskustvo protiv Federera, poraz sa 6:4, 6:4 i 6:4 u četvrtfinalu prije dvije godine, kada je, kako se hrvatski adut prisjetio jučer nakon Verdasca, Švicarac odigrao briljantno.

Četvrtfinalni poraz iz 2006. bio je jedan od pet Ančićevih protiv Federera. Nakon wimbledonskog šoka iz 2002., Švicarac je dobio pet u nizu i okrenuo na 5-1 u ukupnom međusobnom omjeru, uz posljednju pobjedu s nedavnih glatkih 6:3, 6:4 i 6:2 u trećem kolu Roland Garrosa. No, novi dan, novi meč i nova prilika, ukoliko Mario bude na svom maksimumu na travi, sposoban je priprijetiti svakom, pa i najboljem.

"Kad izađem na teren, ne igram protiv imena onoga tko je s druge strane mreže, pokušavam odigrati najbolje što mogu tog dana. Bilo je tako i prije dvije godine kad smo se sreli ovdje, no tada sam s druge strane mreže naišao na čovjeka koji je tog dana jednostavno bio bolji od mene", bacio je Mario pogled unatrag prema posljednjem wimbledonskom ogledu s Federerom.

Toliko o prošlosti, bliska budućnost ipak je važnija. Hrvatski adut ovako je najavio novi dvoboj s prvim na svijetu: "Koncentriram se samo na to da odigram najbolje što mogu, pritom nije presudno što me čeka Roger Federer - samo osam igrača ostalo je u ždrijebu, protiv bilo kojeg od mogućih sedam protivnika morao bih biti na maksimumu da bih imao šansu za pobjedu. Nije važno je li Roger ili netko drugi, znam što trebam napraviti u meču."

Koliko je Mario uspio u svom naumu i ako je uspio, je li to bilo dovoljno za prolazak u njegovo drugo polufinale najvećeg svjetskog turnira na travi, vidjet ćemo sutra kasno popodne. Ili kasnije, ukoliko u srijedu kiša bude jača od tenisa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!