Ostali sportovi

Biti ili ne biti

Branimir Korać • četvrtak, 17.07.2008.
Biti ili ne biti
Foto: EPA

U petak točno u podne hrvatska košarkaška reprezentacija igra još jednu svoju povijesnu utakmicu. U četvrtfinalu olimpijskih kvalifikacija protivnik će biti Kanada i jedino što dolazi u obzir je pobjeda...

Pobjeda protiv Portorika trebala bi doći na cijenu u petak nešto prije 14 sati kada hrvatska košarkaška reprezentacija, nadamo se, dođe na jednu pobjedu od plasmana na Olimpijske igre. Isprika neće biti, protivnik je svakako pobjediv i poraz od Kanade mogao bi se smatrati ponajvećim kiksom ove generacije. Ovakva prilika nipošto se ne smije ispustiti, već godinama nismo bili ovako blizu plasmanu na olimpijske igre.

Gledajući unatrag, susreti u skupini daju razloga za optimizam. Iako je bilo oscilacija, jedna četvrtina u prvoj i tri četvrtine u drugoj utakmici pokazatelj su kako ova reprezentacija može. S Kamerunom se odigralo u grču, dobro se igralo samo u drugoj četvrtini, no i to je bilo više nego dovoljno.

Utakmica s Portorikom donijela je još više razloga za zadovoljstvo, ali uz dužno poštovanje prema Portoriku i svim njihovim rezultatima, pitanje je koliki je pokazatelj. Portorikanci su ekipa koja igra van svih rezona i taktika, uživaju isključivo u individualnim bljeskovima i kao takvi mogu biti neugodni, ali i pobjedivi. Svaka solidnija europska reprezentacija s Portorikom ne bi imala previše problema uz nešto discipliniraniju i pametniju igru kao što je to npr. jučer odigrala Hrvatska.

Dalembert odstranjen

Ono što nam ide na ruku u susretu s Kanađanima je i neigranje Samuela Dalemberta. Vrlo dobri centar Philadelphia 76ersa izbačen je iz reprezentacije i izbornik na njega više neće računati. Dalembert nije igrao niti protiv Južne Koreje, a neće niti protiv Hrvatske.

Dalembert nije odigrao dobro protiv Slovenije i kanadski izbornik ga je iskritizirao nakon čega je započeo sukob. Na samom polasku na dvoboj protiv Južne Koreje, dok je autobus očekivao igrače, u hotelu se odvijala prava drama. Svađa između izbornika i Dalemberta dosegla je vrhunac, izbornik je konačno zatražio Dalemberta da kaže da li mu je reprezentacija važna i nakon toga mu odbrusio "gubi se!".

Izvori kažu kako je Dalembert vrlo malo vremena provodio s ostalim igračima i cijelo vrijeme je bio u društvu prijatelja koji su doputovali s njim u Grčku. Čak nije sudjelovao niti na zajedničkim ručkovima.

"Nismo čekali Stevea Nasha, nećemo čekati niti Sama Dalemberta", rekao je nakon što je postalo jasno da je Dalembert otpisan Rowan Barrett što dodatno govori u kakvim je bio odnosima s ostalim reprezentativcima.

Zašto taj susret ne bi trebao biti pokazatelj i okidač euforije kada je Portoriko na papiru tako jak? Upravo zato što, nakon Kanade, uslijedili bi susreti s puno košarkaški kvalitetnijim momčadima koje si ne dozvoljavaju takvu nedisciplinu i iskakanja iz sastava. Portorikanci uza sve obranu igraju na granici katastrofalnog, dok s Nijemcima, Slovencima ili Grcima nije takav slučaj. S te tri reprezentacije bit će daleko teže na obje strane parketa.

Da bi uopće razgovarali o ove tri reprezentacije, treba prvo "riješiti" Kanađane. Usporedba nastupa Hrvatske i Kanade u prvoj fazi turnira daju razloga za optimizam. Za razliku od naše reprezentacije, Kanađani nisu pokazali baš ništa. U redu, možda jesu u zadnje tri minute susreta s Južnom Korejom, ali to je bila - Južna Koreja.

Malo je nedostajalo da danas analiziramo Južnu Koreju, a ne Kanadu. Kanađani su najveći dio te utakmice izgledali očajno i totalni autsajder bio je na rubu najvećeg iznenađenja dosadašnjeg dijela kvalifikacija. Ipak, u samom finišu Kanada se čudesno spasila i plasirala u četvrtfinale.

Dobar dio taktike Hrvatska bi trebala graditi na pritisku na razigravača Kanade Jermainea Andersona koji im je u biti jedini playmaker koji može nešto odigrati. Da je tu Steve Nash, bila bi posve drugačija priča, ali Nasha nema i Kanađani su osuđeni samo na Andersona i kada ostanu bez njega, mogu ući u ogromne probleme.

Centarska linija Hrvatske odradila je dobar posao protiv Santiaga i Ramosa, posebice Nikša Prkačin koji je uništio najkvalitetnijeg portorikanskog centra Daniela Santiaga. Unicajina zvijezda izbačena je zbog pet prekršaja uz mizeran učinak što nam je olakšalo posao. Protiv Kanade pod košem trebat će zatvoriti dvojac Anthony - Kendall na sličan način kako su se izolirali portorikanski centri i posao će biti obavljen.

Najveća opasnost prijeti od Rowana Barretta i Carla Englisha na kojima će Tomas, Rozić i društvo morati odraditi veliki obrambeni posao.

Ono što treba spriječiti je bilo kakva pomisao kako bi ova utakmica mogla biti lagana bez obzira što je Hrvatska favorit. Kanađani ne igraju dobro u Ateni, dapače, ali u pripremnim susretima izgledali su solidno i ne bi bilo zgodno da im se dopusti da se razigraju baš u ovom susretu. No, vjerujemo kako će izbornik Repeša spriječiti bilo kakav pristup na takav način.

Vjerujemo i kako će Zoran Planinić biti spreman za Kanađane, vjerujemo i kako će Roko Ukić ponoviti sjajnu predstavu iz susreta s Portorikom, vjerujemo i kako će Marko Tomas nastaviti davati veliki napadački doprinos, vjerujemo i kako će Popoviću krenuti i trica, vjerujemo kako će svi odigrati na svom maksimumu i vjerujemo, naravno, u prolazak Hrvatske u polufinale. A onda ćemo o Nijemcima ili Brazilcima...

Njemačka je svakako favorit protiv Brazila, no ne izraziti. Prednost im je pod koševima gdje imaju Kamana i Nowitzkog, dvojac koji bi svaka reprezentacija poželjela. No Brazil je čudna momčad, može odigrati sjajno i iznenaditi tako da ovaj susret ostaje relativno otvoren.

Gotovo identična priča je što se tiče susreta Slovenaca i Portorikanaca. Slovenija je favorit, no Portoriko, opće je poznato, živi od šuta. A kada ih isti krene, dolaze problemi po protivnika. Ali opet, kada se odigra kvalitetna obrana kao što je to jučer Hrvatska igrala, onda niti šuterski jaki Portorikanci nemaju previše šanse, stoga vjerujemo u prolaz Slovenije.

U posljednjem četvrtfinalu neće biti nikakvih iznenađenja. Grčka i Novi Zeland su dva različita svijeta i Novi Zeland u ovom susretu nema gotovo nikakvih šansi. Grci su dosad bili vrlo uvjerljivi, a vjerujemo kako će uvjerljivo slaviti i u ovom susretu.

Ako sve bude po planu, polufinale će vidjeti Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Grčka te bi parovi bili Slovenija - Grčka, Hrvatska - Njemačka. Poraženi bi igrali majstoricu za Peking.

Završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Hrvatska83:62Kanada
Slovenija70:81Portoriko
Njemačka78:65Brazil
Grčka75:48Novi Zeland
1Njemačka 21+21
2Grčka 20+52
3Hrvatska 20+27
4Portoriko 12-28
5Slovenija 01-11
6Brazil 01-13
7Kanada 01-21
8Novi Zeland 01-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!