Ostali sportovi

Sraz starih znanaca

Ivana Strahija • srijeda, 13.08.2008.
Sraz starih znanaca
Foto: Axel Heimken

Svoj će treći susret na olimpijskom rukometnom turniru Hrvati igrati protiv Francuza, s kojima su odigrali toliko utakmica da nepoznanica više nema. Odlučivat će nijanse, poput raspoloženja vratara, odlučnog Loserta ili strašnog Omeyera.

Posljednji su svoj susret Hrvati i Francuzi odigrali na Europskom prvenstvu u Norveškoj, kad su naši reprezentativci u Lillehameru svladali "tricolore" s 24:23 u polufinalu. U dosadašnjem tijeku natjecanja u Pekingu Francuzi su igrali s dvije najslabije reprezentacije, Brazilce su dobili sa svega +8, dok su protiv Kineza odigrali s +14.

Vjerojatno su se Francuzi već zaželjeli jakog protivnika, pa je za očekivati da će u utakmicu s Paklenima ući "na nož" i orni za nadigravanje. I dok je naša reprezentacija oslabljena ozljedom Ivana Balića, koji će po najnovijim informacijama najvjerojatnije moći na parket za četvrtfinale, Francuzi su vjerojatno najspremnija momčad turnira.

Teško je uopće izdvojiti najjače adute Francuske, je li to najbolji igrač svijeta 2007. Nikola Karabatić, ili možda vratar Thierry Omeyer, koji kad se razbrani prolaska za loptu nema, a nisu daleko ni famozna braća Gilles, Bertrand i Guillaume. No, nismo ni mi slabi, čak dapače u svojim redovima imamo povratnika Mirzu Džombu, koji je s 12 pogodaka od 14 pokušaja na visokih 86 posto šuta. Naš je Venio Losert pak trenutno najbolji vratar turnira, jer je s 62 posto obrana čak i ispred prije spomenutog Omeyera.

No, ono što će nam biti iznimno važno protiv Francuza jest igrati opet kao jedan. Kad Balića nema odličan je Domagoj Duvnjak, koji je ipak premlad da bi 60 minuta držao svoju igru na jednakoj razini. Zato su tu stariji i iskusniji kolege Blaženko Lacković i Pero Metličić, od kojih se očekuje da dignu tempo kad bude trebalo.

"Važna nam je samo igra, a ako dobro igramo onda će doći i rezultat. Žao mi je što prvo mjesto u skupini ne garantira direktan ulazak u polufinale, kao kod vaterpolista. Zato ne trebamo pod svu silu loviti prvo mjesto, kako se ne bismo unaprijed iscrpili pa onda izgubili u četvrtfinalu, što znači odlazak kući. To nam se već dogodilo na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, i to ne mislimo ponoviti. Utakmica s Francuskom bit će sigurno lijepa i atraktivna za gledatelje, no rezultatski nije presudna kao na posljednja dva natjecanja kada smo s njima igrali u četvrtfinalu svjetskog, odnosno u polufinalu europskog prvenstva", loptu je na zemlju spustio hrvatski izbornik Lino Červar.

Ipak se hrvatski navijači potajno nadaju kako će naši ostati stopostotni, a uporište za svoja htjenja pronalaze u odličnoj atmosferi koja vlada u reprezentaciji, kao i sjajnoj igri koju su naši pokazali u prve dvije utakmice. Čak je i trener Brazila, Jordi Ribera, kazao kako su Hrvati na njega ostavili mnogo bolji dojam no Francuzi, a to ipak nešto znači iz usta trenera respektabilnog Španjolskog Ademar Leona.

Olimpijski rukometni turnir, grupa A, 3. kolo, 14. kolovoza 14.45 (HR): Hrvatska - Francuska

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska28:25Brazil
Kina22:36Španjolska
Francuska23:19Hrvatska
1Francuska 5148:115+339
2Poljska 5147:128+197
3Hrvatska 5140:115+256
4Španjolska 5152:145+76
5Brazil 5129:153-242
6Kina 5104:164-600

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!