Nogomet

Skupina A: Cluj pobjednički kroz Rim

Ante Jukić • utorak, 16.09.2008.
Skupina A: Cluj pobjednički kroz Rim
Foto: EPA

Slabe predstave Rome s početka talijanskog prvenstva prenijele su se i na Ligu prvaka. Rumunjski Cluj je kao gost svladao Rimljane, zahvaljujući ponajprije dvostrukom strijelcu, Juanu Culiju...

Culio šokirao Romu

Nakon dosta lošeg starta u domaćem prvenstvu, Roma je i u europskoj premijeri priredila neugodno iznenađenje svojim navijačima. Bodove iz Rima neočekivano je odnio rumunjski Cluj, koji je, tako, nastavio živjeti svoj europski san.

Prvu su priliku gledatelji na Olimpicu vidjeli u 14. minuti, kada je Mirko Vučinić pogodio vratnicu. Ipak, ono što im nije uspjelo tada, domaćinima je za rukom pošlo tri minute kasnije, a strijelac je bio Christian Panucci, koji je iskoristio odličan centaršut De Rossija.

Činilo se tada da nas očekuje rutinska pobjeda favorizirane talijanske momčadi, no Cluj je još jednom pokazao kvalitetu koja ga je i dovela u najelitnije europsko nogometno natjecanje. 11 minuta nakon vodećeg gola domaćih, stvari je na početak vratio Juan Culio, čiji je pogodak ujedno bio i posljednji u prvih 45 minuta.

Ako je izjednačujući gol Rumunja šokirao Romu, što onda reći za početak drugog poluvremena. Ponovno je glavni "glumac" bio Culio, koji nas je ovog puta počastio snažnim volejem, neobranjivim za domaćeg vratara Donija.

Bio je to znak za ulazak Francesca Tottija, no ni on nije uspio donijeti značajnije promjene u igru svoje momčadi. Štoviše, gosti su i dalje prijetili, a samo je velika sreća u 70. minuti spasila Rimljane od još većeg zaostatka. Culio je tada, naime, opasno pucao glavom, ali je njegov hat-trick spriječila vratnica.

Ipak, nije taj promašaj koštao gostujuću momčad, koja je uspjela zadržati minimalnu prednost i zasluženo odnijeti tri boda iz Vječnog grada.

Bordeaux bez šanse u Londonu

Prošlogodišnji finalist i jedan od najvećih kandidata na naslov u ovoj sezoni, londonski Chelsea, nije dao ni najmanje šanse Bordeauxu, u prvom kolu grupe A. Englezi su od samog početka preuzeli kontrolu susreta i nizali priliku za prilikom, tako da je samo bilo pitanje koliko će puta gostujući vratar, Ulrich Rame, morati po loptu u mrežu.

"Račun" Chelsea u novoj sezoni otvorio je igrač koji je zabio i posljednji gol Bluesa u Ligi prvaka (u moskovskom finalu protiv Manchester Uniteda), Frank Lampard. Igrala se 14. minuta susreta kad je Bosingwa odlično ubacio s desne strane, a Lampard elegantno glavom poslao loptu u mrežu gostiju.

Da je iznimno raspoložen za igru u večerašnjem dvoboju, engleski je reprezentativac pokazao i u 30. minuti. Dobro je ubacio iz kornera na prvu vratnicu, gdje se najbolje snalazi Joe Cole, osiguravši tako svojoj momčadi lijepu prednost prije odlaska na odmor.

U drugom dijelu domaći su igrači malo smanjili "gas", ali su i takvi bili prejaki za goste. Nakon još nekoliko propuštenih prilika, na 3:0 je u 82. minuti povisio Florent Malouda, okrunivši lijepu akciju u kojoj su još sudjelovali Obi Mikel i Lampard. Londonska priča zaključena je pogotkom Nicolasa Anelke, koji je u posljednjoj minuti sudačke nadoknade u mrežu poslao loptu odbijenu od grede nakon udarca Bellettija.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Chelsea4:0Bordeaux
Roma1:2CFR Cluj
1Roma 612:6+612
2Chelsea 69:5+411
3Bordeaux 65:11-67
4CFR Cluj 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!