Nogomet

Mandžukić ponovio Amsterdam

Marin Vuković • četvrtak, 02.10.2008.
Mandžukić ponovio Amsterdam
Foto: Davor Sajko

(Iz Praga za Sportnet.hr Marin Vuković) Nakon utakmica s Hajdukom, Slaven Belupom i Spartom, u kojima Dinamo niti jednom nije uspio pronaći put do protivničke mreže, puno je kritika stiglo na adresu neučinkovitog modrog napada. Upravo iz toga razloga u ovoj smo utakmici posebnu pozornost odlučili posvetiti upravo tom dijelu Dinamove momčadi.

Mario Mandžukić najviše voli utakmice prvog kola Kupa Uefe. Točno godinu dana nakon što je postao herojem Dinamove pobjede nad Ajaxom, Mandža je ponovno odigrao utakmicu sezone.

Bez ikakve sumnje modra je sedamnaestica ponovno bio prvo ime Dinama, i to u utakmici u kojoj - nije postigao pogodak. Premda smo u ovoj analizi namjeravali obuhvatiti nekoliko napadača Dinama i očekivali ofenzivniju postavu, trener Dinama Branko Ivanković odlučio je olakšati nam posao, na travnjak je poslao samo jednog napadača i - pogodio.

Požrtvovni, rastrčani i raspoloženi Mandžukić unosio je nered u zadnju liniju Spartine momčadi gotovo svaki put kada je primio loptu. Osim što je direktno sudjelovao kod sva tri pogotka Modrih, vršio je konstantan pritisak na obranu Sparte i s puno nas poteza podsjetio na nezaboravno izdanje iz Amsterdama.

Sjajnoj izvedbi Mandžukića nedostajali su tek pogoci zbog nedostatka koncentracije u završnici. Srećom po Dinamo, nakon Mandžukićevih se udaraca uvijek našao netko tko je odbijene lopte pospremao u Spartinu mrežu.

Statistički podaci kažu da je Dinamov jedini napadač u 90 minuta utakmice u posjedu lopte bio 30 puta, od čega je četiri puta oduzeo loptu Spartinim igračima. U većini slučajeva Mandžukić je uspijevao sačuvati loptu i tada je u prosjeku imao nešto više od tri dodira s loptom.

Izveo je sedam uspješnih i četiri netočna dodavanja, no ono najbitnije ostvario je u šesnaestercu Sparte. Uputio je šest udaraca prema Kozačiku, od čega četiri u okvir gola. Nakon tri od navedena četiri, lopta je u nastavku napada završila u mreži.

Mandžukić je neosporni igrač utakmice u kojoj je Dinamo ponovno izborio Ligu Uefe i osigurao Modrima još najmanje četiri europske utakmice. Možemo se samo nadati da ovaj put neće uslijediti pad u formi, koji nas je tijekom prošle sezone toliko puta natjerao da prizivamo Mandžu iz Amsterdama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!