Nogomet

Tottenham: Kriza koja zavarava

Marin Vuković • utorak, 07.10.2008.
Tottenham: Kriza koja zavarava

Pomalo nevjerojatnom igrom sudbine maksimirski su modri iz prve jakosne skupine za protivnika dobili Tottenham za kojeg od ove sezone igraju bivši igrači Dinama Luka Modrić i Vedran Ćorluka. Premda se radi o momčadi koja zauzima posljednje mjesto na ljestvici Premiershipa i nalazi se u velikoj krizi, bilo bi kobno podcijeniti protivnika iza čijeg se imena krije daleko više od trenutno osvojena dva prvenstvena boda.

Kad bi trenutne pozicije na prvenstvenim ljestvicama bile pravi odraz snage klubova iz prve jakosne skupine, rekli bismo kako je Dinamo izvukao najlakšeg mogućeg protivnika. Tottenham je pogođen najvećom rezultatskom krizom u posljednjih stotinjak godina, čami na dnu Premiershipa sa samo dva osvojena boda i, prema pisanju engleskih medija, samo je pitanje dana kada će trenersku stolicu napustiti trofejni trener Juande Ramos, koji iza sebe ima dva naslova pobjednika Kupa Uefe.

Nakon sedam odigranih kola Spursi su od mogućeg 21 boda osvojili samo dva i upisali pet poraza, što je start sezone kakav nisu zabilježili od 1912. godine. U ljetnom prijelaznom roku Tottenham je ostao bez udarnih igala svog napada, klub su napustili Robbie Keane i Dimitar Berbatov, a na White Hart Lane doselio je hrvatski dvojac Luka Modrić i Vedran Ćorluka.

Tottenham Hotspur FC

Osnovan: 1882. godine
Predsjednik: Daniel Levy
Menadžer: Juande Ramos
Stadion: White Hart Lane (36.000)
Boja dresa: Bijela
Prvak Engleske: 1951, 1961
Pobjednik FA kupa: 1901, 1921, 1961, 1962, 1967, 1981, 1982, 1991
Pobjednik Liga kupa: 1971, 1973, 1999, 2008
Pobjednik Kupa Uefe: 1972, 1984
Pobjednik Kupa pobjednika kupova: 1963

Ogroman novac potrošen je na dovođenje još nekoliko pojačanja, od kojih je možda najzvučnije ime Romana Pavljučenka, napadača koji je bio hit nedavno završenog Europskog prvenstva. Njega se, međutim, Dinamo ne treba pribojavati budući da nema pravo nastupa u Kupu Uefe, baš kao ni Ćorluka, koji je u ovom natjecanju već nastupio za Manchester City. Klub je predsezonu odigrao u odličnoj formi i mediji su Spursima predviđali sjajnu sezonu, a možda i razbijanje monopola kojeg "velika četvorka" ima na vrhu Premiershipa.

Početak sezone je, ipak, donio grubo otriježnjenje. Spursi trenutno igraju očajan nogomet, nitko od prinova nije se na pravi način uklopio u momčad, pa tako ni Modrić i Ćorluka. Najvećih problema Ramos ima u napadu, gdje je Darren Bent samo sjena igrača koji je parao mreže u predsezoni, dok se Pavljučenko i dalje privikava na tempo i žustrinu Premiershipa.

U trenutku nastanka ovog teksta termin odigravanja utakmice još uvijek nije određen, pa je moguće da će Spursi do sraza s Dinamom izaći iz krize i pronaći pravu formu. Čak i ukoliko se to ne dogodi, radi se o iznimno jakom protivniku koji sasvim sigurno ne pripada samom dnu Premiershipa i bilo bi kobno za Dinamo na bilo koji način podcijeniti Tottenham.

Tottenham Hotspur je klub neprocjenjive povijesti, osnovan još 1882. godine. Svoje utakmice igra na White Hart Laneu, stadionu u sjevernom Londonu izgrađenom 1899. godine, koji može primiti nešto više od 36.000 gledatelja. Bez obzira na krizu u momčadi, tribine su uvijek ispunjene do posljednjeg mjesta, a navijačka podrška ne prestaje od početka do kraja utakmice.

Tottenham je dvostruki pobjednik Kupa Uefe, pobijedili su u prvom izdanju ovog natjecanja 1972. godine, a potom to i ponovili 1984. godine. Od europskih trofeja u svojim vitrinama imaju i Kup pobjednika kupova iz 1963. godine. Što se domaćih natjecanja tiče, dvaput su osvajali naslov prvaka (1951. i 1961.) godine, osam puta su podizali trofej FA kupa i četiri puta se osladili pobjedom u finalu Liga kupa, posljednji put upravo prošle sezone.

Bogata je lista velikih imena koja su kroz povijest nastupala u dresu Tottenhama, spomenut ćemo samo neke: Jürgen Klinsmann, Glenn Hoddle, Paul Gascoigne, Gary Lineker... Zanimljiva je i poveznica londonskog kluba s Dinamom: u sezoni 1993./1994. na mjesto menadžera Tottenhama stigao je Osvaldo Ardilles, argentinski trener koji je 1999. godine vodio maksimirske modre. U Spursima se zadržao jednako kao i u Dinamu, tek jednu sezonu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!