Nogomet

Velika prilika za Dinamo

Vedran Attias • četvrtak, 23.10.2008.
Velika prilika za Dinamo
Foto: Nikola Movrić

Danas Dinamo igra prvu utakmicu u ovogodišnjem natjecanju po skupinama Kupa Uefa. Protivnik Modrih je, koliko god se u klubu pripremali i gledali snimke - ipak nepoznanica. Naime, nitko sa sigurnošću ne može reći koliko je NEC kvalitetna momčad, no svi su sigurni kako bi eventualna pobjeda Dinamu otvorila "barem jedno krilo vrata" koja vode u europsko proljeće...

Zahvaljujući golovima u Pragu, publika će u Maksimiru drugu godinu zaredom imati priliku gledati ovo europsko natjecanje. Na prvi pogled, Dinamo je dobio idealan ždrijeb. NEC, koji je na papiru najslabiji protivnik u skupini, Dinamo čeka doma gdje igraju i sa Spartakom iz Moskve koji je u lošoj formi, dok u goste idu posljednjeplasiranom Tottenhamu, a Udine su posljednje kolo u kojem je poznato da Talijani, osim ako im baš "ne treba", i nisu toliko opasni. Je li to baš tako? Vrijeme će pokazati.

Modri idu po pobjedu

Odgovor na prvu postavku kako je NEC najslabiji protivnik u skupini - dobit ćemo u četvrtak navečer u Maksimiru. Trener Dinama Branko Ivanković cijeni nizozemsku momčad, no smatra kako Dinamo možemo do pobjede: "Svi mi jedva čekamo utakmicu od koje puno očekujemo i koja može odrediti naš status."

Kako će se utakmica razvijati, ovisit će o igri Dinama: "Utakmica će ovisiti o nama i našem raspoloženju i entuzijazmu. Pokazali smo da možemo i znamo te sam uvjeren da možemo pružiti dobru partiju i uzeti sva tri boda."

Dinamo će po "zlata vrijedna" tri boda krenuti bez Butine, Etta, Chaga i Drpića. Vratar Dinama ima potres mozga nakon što je dobio udarac u glavu, a Drpić je dobio anginu te je primao peniciline sve do dan prije utakmice dok su Brazilac i Kamerunac već duže van stroja.

NEC također

Gosti nemaju gotovo nikakvo iskustvo igranja u Europi, no igraju vrlo ofenzivan nogomet i u Maksimiru idu na pobjedu. Barem tako kaže trener Mario Been: "Znamo da će biti teška utakmica, ali za nas je to kao i svaka druga. Kad smo na terenu to je igra jedanaest na jedanaest i ime i tradicija koji su sigurno na strani Dinama - ne znače ništa."

Gosti nemaju nekih većih problema s ozljedama što je donekle i logično ako se zna kako su odigrali duplo manje utakmica nego Dinamo ove sezone pa su tako, osim Collinsa Johna - svi spremni za utakmicu.

Kapetani o bodu

Iako oba trenera najavljuju sva tri boda, što misle kapetani o bodu? Gostujući Peter Wisgerhof ima prednost: "S ekipom koju imamo i igrom koju naš trener forsira - uvijek idemo na pobjedu. Bod je uvijek bod, ali igramo na pobjedu."

S druge strane, kapetan Dinama Igor Bišćan smatra kako je najvažnije izbjeći poraz: "Teško je to reći. Najbitnije je ne izgubiti, ne samo ovu nego i svaku drugu utakmicu."

Dinamo zaslužuje podršku

Dinamo je u lošoj seriji rezultata, od toga ne bježe ni u klubu. Modri ne igraju posebno lijep nogomet i to je također točno, ali Dinamo je vodeća momčad domaće lige i igra Ligu Uefa. Htjeli neki to priznati ili ne - to je isto točno.

Klubu iz Maksimira ova je utakmica zaista iznimno bitna. Naime, Modri pobjedom rade korak prema prolasku skupine što nosi velik broj bodova. S tim bodovima Dinamo bi, nakon Platinijeve reforme, mogao doći do mjesta nositelja u trećem pretkolu Lige prvaka sljedeće godine, a koliko je to vrijedno - svakome je jasno.

Zbog svega toga, Dinamo treba podršku navijača. Možete pronaći milijun razloga zašto ne doći na stadion, ali ako volite Dinamo - onda vam je od svih tih razloga klub važniji i zato - dođite na Maksimir.

Utakmica s NEC-om bitna je za Dinamo. Dinamo kao klub. Protiv Nizozemaca ne "igra" niti Mamić, niti Hrgović, niti Balaban, niti Bišćan, niti Mandžukić. Igra Dinamo. Dinamo kojem moguća pobjeda donosi toliko toga dobroga i zato dođite na Maksimir, a igrači Dinama garantiraju kako će dati sve od sebe. Hoće li to biti dosta ili ne - uvjerite se sami u četvrtak u 20.45 na Maksimiru...

Kup Uefa, skupina D, 1. kolo: Dinamo - NEC Nijmegen 20.45

Dinamo: Kelava - Lovren, Bišćan, Carlos, Ibanez - Vrdoljak, Sammir - Mikić, Morales, Mandžukić, Balaban

NEC: Babos - Fernandez, Wisgerhof, Ramon, El-Ahchaoui - Sibum, Radomski, Davids, Schöne - Saidi, Janssen.

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Udinese2:0Tottenham
Dinamo3:2N.E.C. Nijmegen
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!