Košarka

Rutinsko otvaranje

Borna Rupnik • utorak, 25.11.2008.
Rutinsko otvaranje
Foto: Nikola Movrić

Početak natjecanja u skupinama A, B, C i D Eurochallenge kupa nije donio velika iznenađenja. Favoriti su gotovo rutinski odradili svoje poslove, a u najzvučnijem susretu večeri Hyeres-Toulon svladao je ruski Ural...

Natjecanje u skupini B otvoreno je utakmicom u francuskom Toulonu. Domaćini su dvoboj uglavnom provodili u vodstvu, a Ural Great bi povremeno zaprijetio, ali svoje dobre trenutke nisu uspjeli iskoristiti. Naposljetku su Rusi ipak popustili, te je pobjeda Francuza bila i prilično uvjerljiva (94:83).

Ruska momčad nije našla načina zaustaviti ubojiti trojac Hyeres-Toulona: Tucker, Nichols i Draper ponovno su odradili golemi dio posla i zajedno postigli čak 76 koševa (80% svoje momčadi!). U gostujućim redovima najbolje je parirao Vanja Plišnić s 21 košem i devet skokova.

Lokomotiv iz Rostova vrlo je lako došao do prve pobjede u skupini C. Utakmica protiv susjeda iz Ukrajine, momčadi Sumykhimproma, riješena je već nakon prvih deset minuta igre, u kojima je ruska momčad pobjegla na nedostižnih 15 koševa viška (28:13). U tom su razdoblju briljirali Makedonac Pero Antik i najbolji strijelac susreta, Amerikanac Fred House, koji je za ukupno 30 minuta provedenih u igri ubacio isto toliko koševa.

Prednost su domaćini ponovno povećali u trećoj četvrtini, da bi do kraja utakmice razlika narasla na uvjerljivih +27. Za konačnih 99:72, osim Housea, najzaslužniji je i Poljak Szymon Szewczyk sa 17 koševa i šest skokova, a s devet se asistencija istaknuo i domaći dečko Valentin Kubrakov. Trener momčadi iz Rostova na Donu, Zadranin Danijel Jusup, našeg Ivana Tomasa nije uvodio u igru.

Za Ukrajince su najbolje partije pružili Litavac Linas Lekavičius sa 17 koševa i Nigerijac Abudallahi Kuso s 11 koševa i deset skokova. Sumykhimpromu, koji je u drugom pretkolu izbacio Široki, prilika za popravak dojma pruža se u sljedećem kolu, kada ugošćuju švicarski Benetton.

Momčad francuskog Choleta sigurno je odradila gostovanje u švicarskom Fribourgu. Benetton Olympic poražen je s 82:63, a čak su četvorica gostujućih košarkaša na popisu strijelaca imala dvoznamenkasti učinak. Sve ih je nadmašio domaći Amerikanac Dennis Harrison s 19 pogodaka i devet skokova, no to niti približno nije bilo dovoljno za pobjedu.

Ciparski je predstavnik, Proteas iz Limassola, na krilima Amerikanca Quincyja Taylora, već u prvom poluvremenu slomio otpor litavskog Siauliaija, baltičke inačice našeg Zagreba - momčad igra u žutim dresovima, a na popisu igrača nalaze se samo košarkaši iz Litve. Taylor je u konačnih 102:76 utkao 27 koševa, a najveću je pomoć imao u 22 koša Lavella Blancharda te 18 koševa i osam skokova Harisa Mujezinovića.

U redovima večeras skromnih Litavaca, koji su u pretkolu izbacili prve protivnike Mrava, turski Galatasaray, svoju su plaću zaslužili samo Saulius Kuzminskas (27 koševa, 12 skokova) i Gintaras Kadziulis (19 koševa). Drugi susret skupine D donio je više uzbuđenja, a po isteku četvrte četvrtine slavili su gosti iz Nizozemske. Naime, semafor je u austrijskom Gmundenu pokazivao Allianz Swans - EiffelTowers 75:84.

Nizozemci su svoju prednost gradili korak po korak, dobivši tri od četiri dijela s po par koševa razlike, a u dvoboju Amerikanaca uspješniji je bio onaj gostujući. Anthony Richardson je ubacio 26 koševa i dodao šest skokova, dok je za Austrijance Elijah Palmer postigao 20 koševa i sakupio devet skokova. U sljedećem će kolu snage međusobno odmjeriti pobjednici, odnosno poraženi iz prvog kola.

Eurochallenge skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

SAOS Hyeres Toulon94:83Ural Great
Telekom Baskets Bonn78:55Keravnos
1Ural Great 51+65
2Telekom Baskets Bonn 33+4
3SAOS Hyeres Toulon 33-7
4Keravnos 15-62

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!