Košarka

Šundov napunio Zadrane

Bernard Jurišić, Branimir Korać • utorak, 02.12.2008.
Šundov napunio Zadrane

Košarkaši Zadra nisu odigrali dobro na gostovanju u Rigi. Bivši prvak Europe potpuno je napadački "izneredio" Zadrane ubacivši im 106 poena te je na kraju odnio zasluženu pobjedu. Ključni čovjek u pobjedi Rige bio je naš internacionalac Bruno Šundov...

Košarkaši Zadra još jednom su pokazali kako im baš i ne leže utakmice van Hrvatske. Već pomalo postaje običaj da naši predstavnici na gostovanjima u Europi imaju problema te se ističu i porazima na onim mjestima gdje bi se inače očekivala glatka pobjeda. Zadar u Rigu nije otputovao kao apsolutni favorit, ali je otputovao odigrati mušku utakmicu i stvoriti domaćinu probleme. Rezultatski, recimo, da je držao neku ravnotežu sve do posljednje dionice, ali igra bez obrane malo kad je donijela nešto dobrog pa su tako Zadrani i ovaj put izvukli deblji kraj i na kraju upisali poraz 106:94.

Poražavajuć je podatak da su naši predstavnici primili 106 poena, a posebno ako se pogleda učinak Rige u drugoj četvrtini u kojoj je ubacila svega 11 poena. Brza računica govori kako je Zadar shodno tome u tri četvrtine primio čak 95 poena što je daleko previše za jednu ozbiljnu momčad.

Prvo ime susreta bio je naš internacionalac Bruno Šundov za kojeg Zadrani nisu imali nikakvo rješenje. Šundov im je "ukrcao" 24 poena i uhvatio 11 skokova s tim da je igrao 28 minuta bez neke veće minutaže. Drugi krvnik Zadrana bio je njihov dojučerašnji suigrač Corey Brewer koji im je ubacio 21 poen uz šest skokova. Aco Petrović imao je raspoložene protagoniste u napadačkom smislu u Roku Stipčeviću (24 poena), Hrvoju Periću (20 poena) i Jubyju Johnsonu (17 poena) dok se ostali nisu posebno isticali. U igru nije ulazio Jere Macura (ozljeda?) te dvojica "poletaraca" Olivari i Popović što je Petroviću skratilo manevarski prostor ionako smanjen neigranjem Dixona i Rančića.

Već prva četvrtina nagovijestila je zadarske probleme s obranom napada domaćina. U završnici četvrtine Riga je od 20:20 pobjegla na 35:26 i tim rezultatom završena je prva dionica.

Riga je na prve probleme naišla sredinom druge četvrtine kada Zadar radi seriju 9:0 i poravnava na 43:43 nagovijestivši kako je pronašao lijeka za u prvoj četvrtini ubojit Rigin napad. Brewer tada tricom vraća prednost na Riginu stranu, ali do kraja četvrtine Johnson, Perić i Ružić rade 6:0 i Zadar na poluvrijeme odlazi s vodstvom 49:46.

Neizvjesnost se nastavlja i u trećoj četvrtini u kojoj Zadar u 25. minuti tricom Perića odlazi na do tada za njih najviših 63:55, ali tu staju i Riga im u tri minute radi 13:0 ponajviše zahvaljujući preciznom Helmanisu i preuzima vodstvo. Do kraja te dionice Zadar se odupirao i nije dozvoljavao Rigi da dođe do opipljivije prednost te uoči posljednje četvrtine domaćin vodi s plus četiri.

Posljednjih deset minuta odlično je otvorio Bruno Šundov i na krilima njega i Aleksića Riga bježi na plus osam i pokazat će se već tada rješava pitanje pobjednika. Do kraja susreta najbliže što su Zadrani došli bilo je na minus pet pet minuta prije kraja susreta na što Riga odgovara poenima Šundova, Aleksića i Mazutisa te u 37. minuti ima 97:85 što je značilo i kraj svim nedoumicama. Do kraja susreta tek su rutinski održavali prednost protiv večeras u obrani vrlo slabih Zadrana.

U sljedećem kolu Zadar će u svojoj dvorani ugostiti Roanne, vrlo neugodnu francusku momčad koja poput Rige kada uđe u šutersku seriju može napraviti dosta nereda.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Maroussi88:73Chorale Roanne
ASK Riga106:94Zadar
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!