Rukomet

Problemi, problemi, sport

Zoran Zdelar • subota, 06.12.2008.
Problemi, problemi, sport
Foto: Kristijan Komarica

Sportske dvorane u Hrvatskoj koje su se gradile ili grade još uvijek zbog organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva stvorile su niz velikih problema. Neke su uzrokovali političari, neke možda nepažljivi arhitekti, a neke i sami čelnici HRS-a, no na kraju će biti važan samo sport koji će od 16. siječnja do 01. veljače zaokupiti hrvatsku, ali i svjetsku javnost...

Hrvatska u siječnju organizira najveće sportsko natjecanje u svojoj novijoj povijesti, a u takvom slučaju najveći izazov bila je sportska infrastruktura u koju se posljednjih godina iznimno malo ulagalo, a negdje čak i ništa. Zbog Svjetskog prvenstva za rukomet morala je zato većina gradova domaćina izgraditi nove dvorane. Jedino Pula nije gradila novu dvoranu već će za odigravanje utakmica biti iskorišten Dom sportova Mate Parlova koji je izgrađen još 1978. godine, no prije pet godina je dvorana obnovljena te iz tog razloga nema potrebe za nekakvim većim zahvatima.

No, svi ostali gradovi upustili su se u gradnju novih dvorana, a, kao što se očekivalo, to u Hrvatskoj nije bilo nimalo jednostavno. U Zagrebu će se odigrati utakmica za podjelu bronce, srebra i zlata, pa očekivano grade i najveću dvoranu, koju istovremeno prati i najviše raznih skandala i "skandala". U posljednje vrijeme najviše prašine u javnosti je podignulo pismo EHF-a da ne postoji pomoćna dvorana koja bi ispunjavala propise i služila rukometašima za zagrijavanje. Razlog zašto na to nitko prije nije obratio pažnju? Pretpostavljali su da je obližnji trgovački centar zapravo pomoćna dvorana...

Arena Zagreb unatoč svim problemima bit će dovršena na vrijeme, bit će sigurno ispunjena i do posljednjeg mjesta tijekom svake utakmice, no mnogi se brinu što nakon veljače kada dvoranu treba početi koristiti i u druge svrhe. Prema nekim kalkulacijama, Arena Zagreb morala bi se u komercijalne svrhe koristiti najmanje 200 dana u godini kako bi pokrila svoje troškove. Menadžment dvorane imat će tako iznimno težak zadatak to ispuniti, jer jedina profitabilna dvorana u regiji je ona u Budimpešti.

Iznimno nestabilna politička situacija u Osijeku uvelike je usporila gradnju dvorane, ali zato navodno i znatno smanjila njenu cijenu, ali to su već teme koje nadilaze sport, a ipak je on u ovoj cijeloj priči najbitniji. Dvorana je tijekom studenog ipak dovršena, dobila je uporabnu dozvolu, svečano otvaranje zakazano je za Dan grada Osijeka 02. prosinca, a onda je sve na neodređeno vrijeme odgodio – premijer Ivo Sanader. Osječani nisu htjeli svečano otvoriti dvoranu bez nazočnosti najvišeg člana Vlade Hrvatske koja je sudjelovala u financiranju njene izgradnje. Božić je postavljen kao krajnji rok do kojeg će dvorana biti otvorena uz iznimno bogat program, a postoji mogućnost da se već 28. prosinca u Osijeku odigra utakmica između Hrvatske i Rusije.

Kad je u pitanju varaždinska dvorana ona je praktički započela sa svojim radom još sredinom proteklog mjeseca, a svečano otvaranje trebalo bi se održati upravo danas na Dan grada Varaždina. No, ona će se otvoriti bez imena! Zasad je ona poznata tek kao Gradska sportska dvorana u Varaždinu, ali bi dvorana, u kojoj je otvoren i mali muzej hrvatskog i varaždinskog sporta, trebala svoj naziv dobiti do kraja godine.

Splićani će svoju Spaladium Arenu otvoriti nakon Božića. Uporabna dozvola još uvijek nije ugledala svjetlo dana, očekuje se kroz otprilike dva tjedna, a svečano otvaranje planira se za 27. prosinca. Novi sportski centar Splita dobio je inače naziv kombinacijom latinskog naziva za Split (Spalatum) i engleske riječi za stadion (stadium), a njime će upravljati stranci s inače velikim iskustvom u vođenju multifunkcionalnih dvorana te se iz tog razloga očekuje da će biti iskorištena u što znatnijoj mjeri.

Na početku dvorana Višnjik, a danas dvorana Krešimira Ćosića, košarkaške legende, već je dulje vrijeme u uporabi, mogli su je vidjeti i svi stanovnici Hrvatske i šire zahvaljujući košarkaškim utakmica Zadra, ali i hrvatski rukometaši već su u njoj igrali te su se svi uvjerili da će biti sjajna atmosfera. S obzirom da je prva izgrađena mnogi su već uputili pohvale na račun svih onih koji su sudjelovali u njenom stvaranju.

Nova dvorana izgrađena je također i u Poreču te je nedavno svečano otvorena uz mali skandal s obzirom da su organizatori prilikom otvaranja u drugi plan gurnuli članove Hrvatskog rukometnog saveza. Dvorana Žatika, koja nosi strancima vjerojatno prilično težak naziv za izgovaranje, izgrađena je u svega godinu dana i predstavlja najveći gradsku investiciju u Poreču. Ona bi trebala biti samo početak izgradnje sportskog kompleksa s obzirom da se na tom području planira gradnja još nekoliko objekata, a među njima i nogometni stadion, što ipak nije čest slučaj u Hrvatskoj.

Dvorana Žatika uspješno je još početkom rujna prošla pregled predstavnika njemačke agencije Sportfive, koji je potvrdio da je odrađeno sve u potpunosti po propisima i sukladno dogovorima te su osigurani najmoderniji mogući uvjeti i za rad medijskih djelatnika, što je također bitno jer se očekuje da se tamo nađe osam televizijskih postaja.

Mnogo problema pratilo je izgradnju većine sportskih dvorana, u posljednjih nekoliko dana počelo se postavljati i pitanje zbog čega u njihove izgradnje nisu u većoj mjeri uključene hrvatske tvrtke, a u posljednje vrijeme čelnike gradova domaćina iznenadio je sam HRS zahtjevom za dodatnim sufinanciranjem organizacije SP-a.

Nakon nekoliko dana rasprave HRS-a i gradova zahvaljujući posredovanju Vlade ipak je pronađen određeni modus rješenja prihvatljiv svima, pa će na kraju biti riješenih i tih spornih ukupno 31,5 milijuna kuna troškova. Sve te probleme ostavit ćemo ipak iza sebe 16. siječnja kad će se Svjetsko prvenstvo otvoriti u Splitu utakmicom između Hrvatske i Južne Koreje. Neće više biti važno što je čija zasluga ili krivica, već samo da dospijemo najdalje moguće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!