Košarka

Neosvojiva tvrđava

Ivor Krapac • srijeda, 10.12.2008.
Neosvojiva tvrđava
Foto: Kristijan Komarica

Draženov dom i dalje je nedodirljiv svim Ciboninim euroligaškim protivnicima. U sedmom kolu skupine A u Zagrebu je pao i Le Mans, čime je momčad Velimira Perasovića stigla mali korak do osiguranja Topa 16, što po ovosezonskim predstavama Cibosi nedvojbeno i zaslužuju...

Cibosi su na krilima dobrog napadačkog učinka Earla Callowaya, koji je u prvih pet minuta ubilježio osam poena, rano preuzeli stvari u svoje ruke, ali bez značajnijeg rezultatskog odvajanja. U obrani nije išlo tako dobro kao u napadu - Koffi i Batista pod obručem, a Chase uz tricu bez ikakvog pritiska držali su goste u minimalnom zaostatku, da bi se za nešto ugodnijih i dotad maksimalnih šest razlike pobrinuo Davor Kus košem i dodatnim bacanjem za 17:11 u sedmoj minuti.

Polovicom prve četvrtine Perasović je izrotirao praktički cijelu početnu petorku ostavivši na parketu Rawlea Marshalla kao jedinog startera, a od onih koji su ušli inicijalno se nije istaknuo Lukša Andrić. Krilni centar Cibosa je izgubljenom loptom i prekršajem na Badianeu, koji je pritom i položio, pripomogao gostima u povratku na minus od samo 17:16, što je do kraja četvrtine tek malo naraslo, uz 20:18 za Cibose.

Vezane vijesti

Malo toplog, pa malo hladnog - tako je išlo u početnih deset minuta, a slično se nastavilo i u drugoj dionici. Cibosi su tricom Rozića i poenima Prkačina i Kusa ponovno malo odmaknuli (27:23), no gosti su se odmah vratili, a sredinom četvrtine stigli i do svog prvog vodstva nakon početnih 2:0, poenima Diota i Bluthenthala za preokret na 32:29. Dodajmo da su suci u tom razdoblju "pobrali" dosta zvižduka svirajući praktički svaki kontakt pod obručem, što je u redovima Cibosa najviše platio Nikša Prkačin, kojeg je Perasović povukao na klupu nakon dvije osobne u napadu u kratkom razdoblju.

Gosti su u 17. minuti još držali tri poena prednosti (34:31), da bi se onda konačno pojavio i pravi Rawle Marshall, koji protiv Avellina i prošlog tjedna u Tel Avivu nije bio ni blizu svojeg najboljeg. Sa sedam uzastopnih poena sam je izveo preokret i vratio Cibose u vodstvo (38:34), no tu nije stao - kod 38:38 stavio je novu tricu, pola minute do poluvremena s dva slobodna povisio na 43:39, da bi se za "točku na i" boljeg Ciboninog razdoblja pobrinuo Marin Rozić tricom za 46:41. S tih pet razlike se i otišlo na predah u svlačionicama.

Marshall je u svom napadačkom showu stigao do 17 poena (5/5 iz igre, 5/7 slobodna) u prvom poluvremenu, dok su u gostujućem sastavu bolji od ostalih bili Koffi i Bluthenthal s po 10 poena.

U trećoj četvrtini je dotadašnje toplo-hladno postalo toplo, pa i vruće iz Ciboninog kuta gledanja. Konačno je sve proradilo kako treba u obrani, i to bez posebne agresivnosti s obzirom da su u deset minuta Cibosi imali samo jednu osobnu, a kad je tako, uvijek je lakše i u napadu. Nakon što je u 24. minuti Le Mans bio na dohvatljivih 52:47, krenulo je - serija od 9:0 (trica Vukušića, Rozić, Marshall, Calloway) osigurala je bijeg na ugodnih 61:47, čime je dotadašnja nervoza gurnuta u drugi plan.

U završnici četvrtine stiglo je i dotad maksimalnih 17 razlike, Rozićevim polaganjem za 68:51 na Callowayevu asistenciju nakon sjajno spašene lopte pod obručem. Bila je to rupa iz koje se gosti nisu mogli iskopati, pa čak ni uz potez kakav se ne viđa svaki dan - David Bluthenthal je u zadnjoj sekundi treće dionice s centra ubacio dalekometnu "bombu" za smanjenje na 72:58, no gosti više nisu stigli bliže od toga.

Posljednjih deset minuta otvoreno je novim odlaskom Cibosa do 17 razlike, a nešto kasnije i preko 20 poena prednosti, što je dalo priliku da na parket stupe i Branimir Longin i mladi Tomislav Zubčić, kojem su to bile prve euroligaške minute. Upisao je i prve poene, pogodivši slobodna bacanja za velikih 87:65 dvije minute do kraja. Završilo je s nešto manje, 89:70.

U još jednoj pobjedničkoj Ciboninoj večeri najbolji su bili Marshall (21 poen, 7/8 iz igre, pet skokova) i Calloway (18 poena). Marin Rozić pridružio se s 12 poena. Goste je s 15 poena i sedam skokova vodio David Bluthenthal, dok je Koffi dodao 14, a Batista 12 poena.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Cibona89:70Le Mans Sarthe
Unicaja Málaga60:56Olympiakos
Sidigas Avellino72:86Maccabi Tel Aviv
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!