Košarka

Ružan poraz Cibone

Branimir Korać • srijeda, 17.12.2008.
Ružan poraz Cibone
Foto: Davor Sajko

Ono čega smo se pribojavali, dogodilo se. Cibona u Pireju nije mogla parirati Olympiakosu, čak štoviše, doživjela je pravu katastrofu i poražena je 93:64. U gostujućem sastavu tek su Calloway i Rozić zaslužili prolaznu ocjenu što je premalo za nekakav pozitivan rezultat...

Drugu utakmicu u nizu Cibona je pokazala ono svoje lošije lice. Nakon Beograda i poraza od Partizana uz prilično lošu igru, to je ponovljeno i u Pireju kod Olympiakosa samo što je u Grčkoj Cibona doživjela i rezultatsku katastrofu. Olympiakos je slavio 93:64, vrlo lako, potpuno dominiravši trideset minuta.

Osnovna razlika Olympiakosa i Cibone je u kvaliteti. Olympiakos ima 11 izuzetno kvalitetnih igrača (tek je Milošević nešto slabiji) dok Cibonin kadar nije tako širok. Još kada u Ciboni nešto odigraju samo Calloway i Rozić, a ostali budu ispod razine na koju smo navikli, dogodi se ovo što se dogodilo. Nedostajalo je onog pravog žara i borbenosti u Ciboninoj igri, momčad je izgledala ispuhano i bez obzira na dobru prvu četvrtinu, cijelo vrijeme je bilo samo pitanje - koliko će visoko Olympiakos slaviti.

Svi igrači grčke momčadi bili su izuzetno raspoloženi i Cibona je uspjela zaustaviti od onih važnijih tek Childressa (tek je u "gotovoj" utakmici proradio) i Schortsanitisa. Ostali su bili u vrhunskom izdanju i za baš nijednog nije bilo lijeka. Posebno se to odnosi na Nikolu Vujčića koji je bio i skakač i asistent i realizator, zatim na Bouroussisa koji je pokazao izuzetan osjećaj za prostor te Papaloukasa koji je pak igrao manje od 20 minuta, ali za to vrijeme je držao košarkaške lekcije Ciboninim igračima.

A nije počelo loše. U prvoj četvrtini Cibona je sjajno šutirala za tricu 5/6 i to ju je držalo u laganom vodstvu. Nakon prvih deset minuta "cibosi" su vodili 22:20, no u zraku je cijelo vrijeme bilo - da li postoji "plan B". Bilo je logično da Cibonu neće trica ovako služiti cijelu utakmicu i čekali smo na odgovor da li Cibona ima alternativno rješenje i kada ovaj plan zakaže.

Ubrzo smo saznali - na žalost. Olympiakos je u drugoj četvrtini čekao i kažnjavao. Cibona je ulazila iz pogreške u pogrešku, kako su domaćini odmicali, tako je nervoza u redovima Cibone rasla i shodno tome rasla je i prednost Grka. Počelo je serijom 13:0 Olympiakosa, zatim od 35:28 kreće nova serija 10:0 i već do poluvremena Olympiakos ima nedostižnu prednost. Na odmor se otišlo vodstvom domaćina 50:31.

Još na startu drugog poluvremena, prvih par minuta, Cibona je uspijevala barem ne dozvoliti Olympiakosu neki veliki bijeg, ali to je trajalo svega par minuta. Domaćin igra gotovo savršenu obranu prema linijama dodavanja, Cibonini napadi su potpuno neorganizirani i završavaju isforsiranim šutevima te vrlo brzo Olympiakos odlazi na 67:40, a zatim i do najviših 74:42 u 29. minuti.

Do kraja susreta ništa se dramatično nije dogodilo. Prednost se stalno vrtila oko 30 poena za Olympiakos koji na kraju slavi s plus 29.

Earl Calloway zaslužio je "dnevnicu" ubacivši 18 poena (6/9) dok je 11 poena i šest skokova dodao Marin Rozić. Kod pobjednika Nikola Vujčić ubacio je 12 poena uz osam skokova, pet asistencija i dvije blokade dok je Ioannis Bouroussis dodao 13 poena i šest skokova.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Olympiakos93:64Cibona
Le Mans Sarthe73:87Maccabi Tel Aviv
Unicaja Málaga72:68Sidigas Avellino
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!