Zimski sportovi

"Očekujem neočekivano"

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.12.2008.
"Očekujem neočekivano"
Foto: Schönfelder_Media

Za kraj kalendarske 2008. godine Sportnet.hr svojim čitateljima donosi ekskluzivan razgovor s Rainerom Schönfelderom, osvajačem dvije olimpijske bronce u slalomu i kombinaciji, osvajačem Malog kristalnog globusa u slalomu 2004. godine, te velikim rivalom, ali i prijateljem najboljeg hrvatskog skijaša, Ivice Kostelića...

Za početak, recite nam kako ocjenjujete dosadašnji tijek sezone? Tko je po vama najpripremljeniji, koji su vaši izgledi, prioriteti..?
"Ja sam sezonu započeo vrlo loše, ozlijedio sam se već na zagrijavanju prije prve utrke veleslaloma, a posljedice te ozljede sada su puno gore no što se prvobitno očekivalo. Lijeva potkoljenica mi je na startu sezone bila uništena, sada se stanje malo popravilo no i dalje me ozljeda ograničava u skijaškim nastupima. Trenutno nastupiti mogu jedino u slalomu, jer je tu kontrola skija potpuno drugačija nego u veleslalomu ili brzim disciplinama..."

Vozite sve discipline, ali specijalist ste za slalom. Mislite li i da poslije ove ozljede možete napraviti "nešto" u Svjetskom kupu?
"U slalomu se uglavnom sve svodi na vjerovanje u vlastite sposobnosti. Za najviši plasman potreban je veliki rizik. Sigurne utrke? To danas ne postoji. Što se tiče mog skijanja, mislim da u slalomu mogu držati korak s najboljima iako sam na treninzima vrlo oprezan, a i opseg treninga mi nije isti kao prije godinu, dvije... Oprez je uvijek prisutan jer sam već dva puta "stradao" upravo na treninzima, a kao što ste i sami mogli vidjeti, i "ovogodišnju" ozljedu sam zadobio na zagrijavanju... Pokušat ću sada pojačati s treninzima i uhvatiti najbolje, mislim da sam za to sposoban, a koliko je to moguće, pokazat će vrijeme."

Tko su prema vašem mišljenju najveći favoriti u ovogodišnjem izdanju Svjetskog kupa? Mogu li se oni uopće iskristalizirati ili je za to ipak prerano?
"Prvo moram reći nekoliko riječi o Ivici Kosteliću. On je sjajan skijaš, bio sam vrlo sretan zbog njegovih dobrih rezultata u zadnje dvije utrke. Bio je zapravo u sličnoj situaciji u kojoj sam bio i ja; imao je mnogo ozljeda, što težih, što lakših, vraćao se i pobjeđivao. Sada je u velikoj formi i mogao bi igrati zapaženu ulogu u Svjetskom kupu. Što se glavnih favorita tiče, tu su naravno Svindal i Raich za ukupnu pobjedu, a dojma sam da se vrlo lako mogu odvojiti od ostatka ekipe. U slalomu je konkurencija velika: vrlo jak je Francuz Grange, a kao drugog favorita stavio bih Kostelića. Opet, u siječnju se još može svašta dogoditi, gustoća slalomaša u Svjetskom kupu ove je godine veća nego u bilo kojoj disciplini."

Zadobili ste tu neugodnu ozljedu lijeve potkoljenice na zagrijavanju prije prve utrke sezone. Nadate li se ipak, unatoč hendikepu, da možete ostvariti neki vrjedniji rezultat? Koliko se brzo možete vratiti u svoju negdašnju formu?
"Sve će to, da li sam se oporavio ili ne i mogu li igrati neku ulogu u Svjetskom kupu, pokazati prve utrke u siječnju. Pitanje je koliko brzo se mogu vratiti u svoj ritam treninga, koliko ih do tada mogu pojačati... Učinit ću sve što mogu da budem što bolji - i cilj mi je, shodno tome, plasman na Svjetsko prvenstvo - naravno, samo u slalomu i superkombinaciji."

Ove ste se sezone odlučili na promjenu opreme; nakon šest ste godina vjernosti Fischeru prešli na Head. Koji su bili razlozi tome?
"Moram napomenuti da sam proveo odlične godine s Fischerom, nikada tako nisam mario za Head, to je jedna stvar. No, promjena je bila nužna i vrlo važna za mene i moje skijanje. Head se jako veže sa svakim skijašem osobno, a i smatram da ću prelaskom profitirati u brzim disciplinama, u kojima ima jako puno utjecaja. Također, uključen sam i u razvoj novih, konkurentnih Slalomskija koje sam trebao i testirati, i na njima skijati, ali za to ćemo kako sada stvari stoje ipak trebati malo pričekati."

Zadnja vaša pobjeda u Svjetskom kupu datira iz 2004. i slaloma u Adelbodenu. Jeste li spremni za skori povratak na podij prvi put nakon Lenzerheida 2005.? Da li vam je ova ozljeda samo motiv više, jer ostvariti pobjedu ili stati na postolje s takvim hendikepom nije mala stvar, a poznavajući vaše skijanje, dojma smo da se za takvo nešto sposobni.
"Pokušat ću ići korak po korak. Trenutno mi je najvažnije da se oporavim i budem u punoj spremi. Tek onda ću razmišljati o pobjedama i povratku na postolje. Koliko će brzo to biti moguće, ne mogu reći jer ne znam kada ću se potpuno oporaviti."

Što očekujete onda od ove sezone? Plasman na Svjetsko prvenstvo u Val d'Isereu?
"Kao prvo očekujem očekivati neočekivano. Da, plasman na Svjetsko prvenstvo mi je prioritet, ali i s jedne strane nemoguća misija. No, ja se nadam da se i nešto nemoguće može ostvariti, i da ću u siječnju slaviti put u Val d'Isere."

Koja je po vašem mišljenju vaša najbolja prezentacija u Svjetskom kupu? Koliko još smatrate da se možete natjecati s najboljima i na koncu, do kada uopće želite i možete skijati na najvišoj razini?
"Najvažnije mi je što mi se karijera nikada nije razlikovala od osobnog života. Postoji samo jedan Rainer Schönfelder, bilo kao skijaš, bilo kao običan čovjek. Sretan sam sa životom takvim kakav je: odnosima s obitelji i prijateljima, cijelim okruženjem u kojem živim. Skijanje je hobi koji dijele milijuni ljudi, a ja samo imam privilegiju skijati profesionalno i tako zarađivati za život. Trenutno sam u teškom periodu i sportski nisam stabilan kao što sam ekonomski. No, isto tako znam da taj period polako nestaje i siguran sam da ću se početi dizati. Moji najbolji skijaški dani još uvijek su preda mnom, a ono što je bilo, koliko god da je bilo lijepo, više nije toliko važno."

I za kraj, što mislite o hrvatskim skijašima? Volite li dolaziti u Zagreb, na Sljeme? Kakva je atmosfera iz vašeg kuta gledanja, slažete li se da su u Zagrebu najbolji navijači, kao što govore vaši kolege skijaši?
"Jako respektiram Ivicu Kostelića i njegova postignuća, mogu povući puno paralela s njim, a i bili smo veliki rivali u djetinjstvu. On se razvio u sjajnog skijaša, napredovao je u svim disciplinama i postao veoma uspješan. Ovo je ponovno trebala biti sezona velikog rivalstva između nas dvojice i u slalomu i u kombinaciji, ali ja sam sada jako daleko od moje najbolje forme. Što se tiče navijača i navijanja u Hrvatskoj, ali u svim sportovima, ne samo u skijanju, to je vrlo važno i za svaku pohvalu. Utrka u Zagrebu prema atmosferi i navijanju definitivno je jedna od najboljih u Svjetskom kupu. Unaprijed se veselim predstojećoj utrci..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!