Automoto

94. mjesto za CroDakar Team

Goran Markuš • subota, 03.01.2009.
94. mjesto za CroDakar Team
Foto: EPA

Završen je i prvi dan najzahtjevnijeg automoto natjecanja na kugli zemaljskoj - relija Dakar. Čak 79 posada već je bilo prisiljeno odustati, no među njima, nasreću, nije se našla posada našeg CroDakar Teama u sastavu Daniela Šaškina i Damira Brunera koji se nakon iscrpljujućih 733 km (371 km brzinaca) sa nešto više od sat vremena zaostatka za vodećima nalaze na solidnom 94. mjestu...

212 motocikala, 157 automobila, 29 kamiona i 27 quadova (motocikl na četiri kotača) završilo je ili je pri samom kraju prve staze 31. relija Dakar koji se po prvi puta u povijesti vozi diljem Argentine i Čilea.

U za većinu ipak najzanimljivijoj kategoriji, automobilskoj, nakon puna 2:36:15 sata prvo mjesto zauzima posada broj 302 u sastavu Nasser Al-Attiyah (Katar) - Thorner (Švedska) koja je do cilja u svojem Opelu stigla sa 137 sekundi prednosti ispred drugoplasirane, puno poznatije Volkswagenove postave Carlos Sainz (Španjolska) - Perin (Francuska).

Prije samog relija, Daniel Šaškin i Damir Bruner, članovi našeg CroDakar Teama zadali su si krajnji cilj - stići do kraja u svom debitantskom nastupu. Za sada sve ide po planu i nakon prvog dana uspjeli su se i smjestiti oko sredine poretka.

I više nego solidno 94. mjesto izborili su sa samo tri sekunde prednosti ispred francuskog dvojca Dubrisay - Giboy. Iako se 1:07:25 sat zaostatka za vodećim čini puno na ovakvom natjecanju na kojem već prvog dana imamo 79 odustajanja ovo je zaista veliki uspjeh, no sve je to tek uvod u novih, paklenih 14. dana koja će hrvatski dvojac morati preživjeti vozeći diljem Argentine i Čilea.

Službeni kratki pregled prvog dana

Španjolac Marc Coma uvjerljivo predvodi društvo na motociklima sa, za prvi dan ogromnih 22:05 minuta prednosti ispred drugoplasiranog Poljaka, Jaceka Czachora. Vrlo blizu je i slovenski državljanin, Miran Stanovnik koji za vodećim zaostaje nešto više od 24 minute, a vrijedi spomenuti i šesto mjesto Francuza Davida Fretignea, najbolje u kategoriji 450cc.

Za razliku od motocikala kod kamiona je rezultat vrlo neizvjestan i Nizozemski trojac Van Vliet - Vaanholt - Van Veenendaal sa malih dvije sekunde prednosti bolji je od drugoplasirane bjelorusko-nizozemske posade, De Rooy - Colsoul - Van Melis dok se ruski trojac nalazi samo 20-ak sekundi dalje.

U utrci quadova Francuz Cristophe Declerck odličnom vožnjom osigurao je i više nego solidnih 12:56 minuta prednosti ispred drugoplasiranog Čeha, Josefa Machaceka, a ispod 20 minuta zaostatka za vodećim Declerckom odvozio je još samo Urugvajac Luis Henderson.

Reli Dakar nastavlja se već sutra kad je na rasporedu vožnja do Puerto Madryna tj. novih 837 km od čega punih 227 km otpada na vrlo zahtjevne brzince.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!