Košarka

Veselo u Pioniru

Vedran Babić • srijeda, 07.01.2009.
Veselo u Pioniru
Foto: EPA

Visokom pobjedom na gostovanju kod Efesa CSKA je praktički osigurao prvo mjesto u skupini D Eurolige. Moskovljani su slavili sa 74:55 uz skroman učinak Zorana Planinića. U drugoj utakmici večeri Partizan je na krilima tinejdžera Jana Veselyja u Pioniru opravdao ulogu favorita savladavši grčki Panionios 80:57...

Iako su u posljednja tri kola doživjeli dva poprilično neočekivana poraza, aktualni prvaci Europe CSKA vratili su se starim navikama upisavši sedmu pobjedu u 9. kolu Eurolige. Pred oko 7 000 domaćih navijača i hrvatskim sudačkim dvojcem Muhvić - Herceg Rusi su gotovo sigurno osigurali čelnu poziciju u skupini. Teoretski ih ugroziti može još samo madridski Real, koji s omjerom 5-3 sutra gostuje u Milanu kod Armani Jeansa.

Što se same utakmice u Istanbulu tiče, CSKA je na odmoru imao samo pola koša prednosti (34:33), da bi u nastavku jednostavno "eksplodirao" i vođen sjajnim Trajanom Langdonom (27 koševa ukupno, 7/10 za tricu) odjurio na 20-ak koševa prednosti, što je bilo dovoljno za konačni "nokaut" domaćina, kojima je ovo peti poraz. Efesu sada slijedi odlučujuća utakmica u posljednjem kolu protiv Reala za plasman u drugi krug. Sutrašnja utakmica između Armanija i Reala će dodatno pročistiti situaciju u skupini pa će svi mogući raspleti u 10. kolu biti mnogo jasniji.

Uz Langdona, u redovima pobjednika najviše se iskazao Erazem Lorbek s 12 koševa i šest skokova, dok je hrvatski reprezentativac Zoran Planinić za 20 minuta igre postigao samo tri poena, ali je zato pet puta uspješno asistirao. Jedini dvoznamenkasti broj koševa kod Efesa imao je Bootsy Thornton (19).

Partizanov 18-godišnji Čeh Jan Vesely odigrao je večeras utakmicu karijere protiv Panioniosa. Za nešto više od 26 minuta na parketu ubacio je 19 koševa i uhvatio deset skokova, čime je ostvario prvi double-double u profesionalnoj karijeri. Sama utakmica riješena je u prvih deset minuta, nakon kojih je Partizan već vodio s 30:9. Panionios se sredinom druge četvrtine uspio približiti na samo minus devet (33:24), no u drugom poluvremenu beogradski sastav opet ulazi u seriju i gradi prednost koja je svoj vrhunac dohvatila u posljednjoj minuti (80:54).

Najbolji pojedinac gostiju bio je Aaron Miles s 14 koševa, pet skokova i pet asistencija, a osim Veselyja u momčadi Partizana još su Tepić, Tripković i Lasme imali dvoznamenkasti učinak. Partizanov omjer u Euroligi sada je 4-5, a u zadnjem ih kolu za sedam dana očekuje najteže moguće gostovanje, u Moskvi kod CSKA. Panionios je, pak, doživio i šesti poraz, s kojim su njegove nade za drugi krug u potpunosti uništene.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Anadolu Efes55:74CSKA Moskva
Partizan80:57Panionios
Armani Milano70:61Real Madrid
1CSKA Moskva 73+130
2Real Madrid 64+33
3Partizan 55+22
4Armani Milano 55-11
5Anadolu Efes 46-49
6Panionios 37-125

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!