Tenis

Bratislavski duo "sredio" i Safinove

Ante Jukić • petak, 09.01.2009.
Bratislavski duo "sredio" i Safinove
Foto: EPA

Svoj prvi zajednički nastup na jednom službenom natjecanju obitelj Safin ipak nije uspjela okruniti naslovom. Bolji od Dinare i Marata u finalu Hopman Cupa bili su Dominik Hrbaty i imenjakinja mu Cibulkova...

Slovačka i Rusija u potpunosti su zaslužile nastup u finalu ovogodišnjeg Hopman Cupa. Uz to što su u grupnom dijelu natjecanja ubilježile sve pobjede, obje su reprezentacije kroz cijeli tjedan gledatelje oduševljavale i svojim performansima na terenu, što je segment koji ovaj ekshibicijski turnir i čini tako posebnim.

Od obitelji Safin, doduše, nismo ni očekivali ništa manje po tom pitanju, no Dominik Hrbaty i Dominika Cibulkova su pokazali da i oni jednako dobro mogu spojiti tenis i zabavu. Fanatična borbenost, emocije i odličan tenis u u potpunosti su "kupili" publiku, iako je njenom muškom dijelu sasvim dovoljan bio i pogled na 19-godišnju djevojku iz Bratislave...

Svoj sjajan niz - do finala je, naime, slavila u svim mečevima u kojima je sudjelovala - Cibulkova je nastavila i protiv favorizirane Dinare. Nakon što je u tie-breaku osvojila prvi set, Ruskinja je doslovno nestala s terena, tako da je Cibulkova rezultatom 6:1 dobila drugi, a potom i pobjegla na velikih 5:1 u trećem setu.

Safina se tada probudila, osvojila tri gema u nizu, no više od toga nije išlo. Dominika, inače 19. tenisačica svijeta, zaključila je odlučujući set rezultatom 6:4 i donijela prvi bod Slovačkoj u velikom finalu.

Za drugi, ujedno i pobjednički, pobrinuo se stari, dobri Dominik Hrbaty, koje je nakon epske borbe za tri sata i 12 minuta nadvisio svog dobrog prijatelja Marata, u najdužem meču u povijesti ovog natjecanja. Dominu je to, inače, bio drugi "maraton" u Perthu ove godine, nakon što je isto morao proći u susretu drugog kola Grupe A s Lleytonom Hewittom.

Taj meč Hrbaty je izgubio, no protiv Safina je, poslije izgubljenog prvog seta, uspio dobiti sljedeća dva i osigurati svoj drugi, a ukupno slovački treći naslov na Hopman Cupu. U tie-breaku odlučujućeg seta Hrbaty je slavio rezultatom 7:3. S obzirom da je nakon ovog meča već bila prošla ponoć po australskom vremenu, a pobjednik je bio odlučen, susret parova nije niti odigran.

O zasluženosti slovačkog slavlja dovoljno govori i činjenica da je Dom-Dom duo u Perthu izgubio samo jedan meč (već spomenuta pobjeda Hewitta nad Hrbatyjem). Pod reketom Cibulkove i Hrbatyja padali su redom SAD, Australija, Njemačka te u konačnosti Rusija, koja je tako ostala na jednom osvojenom Hopman Cupu. Marat i Dinara nadali su se u svom prvom zajedničkom nastupu ostvariti ono što je prije dvije godine uspjelo Dmitriju Tursunovu i Nadji Petrovoj, no "zapeli" su na posljednjoj prepreci.

S obzirom na "šuškanja" da je Maratu ovo posljednja sezona na Touru, pitanje je hoće li obitelj Safin imati novu priliku za zajedničko podizanje pehara...

Tenis - Hopman Cup, Perth

Finale:

Rusija - Slovačka 0:2

Safina - Cibulkova 7:6(3), 1:6, 4:6
Safin - Hrbaty 7:6(5), 5:7, 6:7(3)
Safina/Safin - Cibulkova/Hrbaty nije odigrano

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!