Košarka

Hemofarm do prolaza u infarktnoj završnici

Branko Barić • srijeda, 14.01.2009.
Hemofarm do prolaza u infarktnoj završnici
Foto: EPA

Jedna od najzanimljivijih utakmica večeri posljednjeg kola Eurokupa odigrana je u Nymburku gdje je Hemofarm košem u posljednjim sekundama osigurao prolaz u drugi krug. Prolazu među 16 ekipa radovali su i neki hrvatski igrači na radno stažu u inozemstvu...

Najdramatičnije je bilo u skupini E gdje su se uoči posljednjeg kola sve četiri ekipe nadale prolasku. Azovmash je na koncu pobjedom protiv Asvela 87:74 osigurao prvo mjesto u skupini i eliminirao francusku momčad. Najzaslužniji za takav rezultat je Khalid El-Amin koji je sa sedam trica iz 11 pokušaja i ukupno 23 poena istorpedirao goste. Lietuvas Rytasu je osim pobjede Rusa za prolaz trebala i njihova pobjeda na svom parketu protiv Gran Canarije, do koje su pred sedam i pol tisuća svojih navijača i stigli rezultatom 74:64. Predvodili su ih Mindaugas Lukauskis s 19 poena i Milko Bjelica s 18 poena i deset skokova. U španjolskoj momčadi najefikasniji po običaju bio je Carl English s 15 poena.

U skupini F sve je bilo jasno već nakon prošlog kola, a Crvena Zvezda i Spirou Basket novim su pobjedama samo potvrdili svoj prolazak među 16. Beograđani su u Bambergu pred šest tisuća gledatelja svladali Brose Basket s uvjerljivih 67:53, iako su prilično loše ušli u utakmicu. Još uvjerljiviji bio je Spirou Basket koji je s 89:69 deklasirao Turowa. Matt Walsh je sa 17 poena predvodio domaćine, a dobru pomoć imao je u bivšim "Zadranima" - Jure Lalić ubacio je 12 poena uz četiri skoka, a Pankracije Barać sedam poena uz tri asistencije.

Pamesa Nevena Spahije okončala je prvu fazu natjecanja sa svih šest pobjeda u skupini G. Dva Alberta, Miralles s 15 i Oliver s 13 poena, odvela su Španjolce do pobjede 80:74 protiv Fortituda. Dalibor Bagarić odigrao je devet minuta za bolonjsku momčad i za to vrijeme uspio skupiti tek jedan skok. Talijani su tako okončali svoj nastup u ovom natjecanju, budući da su Artland Dragonsi uz 20 poena Darrena Fenna svladali FMP sa 73:62 i zauzeli drugu poziciju u skupini.

Najvažniji susret u skupini H odigran je u Nymburku gdje su istoimeni domaćin i Hemofarm izravno odlučivali o drugom mjestu. Česi su imali sve u svojim rukama, uključujući i velikih 51:37 na poluvremenu, no Vrščani su se uspjeli vratiti i pogotkom Milana Mačvana u posljednjim sekundama stići do pobjede 82:80. Velike partije pružili su i Miljan Pavković s 20 poena i šest asistencija, te Stefan Marković s 19 poena i četiri asistencije. Bilbao je potvrdio prvu poziciju nanijevši i peti poraz podgoričkoj Budućnosti. Dvojica Hrvata nosila su Španjolce - Marko Banić ubacio je 15 poena uz šest skokova, a Drago Pašalić dodao je 12 poena.

Eurokup Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Azovmash Mariupol87:74ASVEL Lyon-Villeurbanne
Lietuvos Rytas74:64Herbalife Gran Canaria
1Azovmash Mariupol 42+12
2Lietuvos Rytas 33+26
3ASVEL Lyon-Villeurbanne 33-39
4Herbalife Gran Canaria 24+1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!