Nogomet

Internacionalni Dinamo krenuo na pripreme

Vedran Attias • četvrtak, 15.01.2009.
Internacionalni Dinamo krenuo na pripreme
Foto: Vedran Attias

Pred Dinamom je teška polusezona u koju Modri ulaze kao vodeća momčad prvenstva i već u prvom kolu gostuju kod Hajduka. Preko zime Dinamova svlačionica doživjela je neke promjene, a pred igračima su pripreme na kojima će neki iskočiti, neki opravdati status, a neki - ne...

Dinamova se momčad, barem veći dio, kod Branka Ivankovića znao. Odlaskom Profesora, a dolaskom Marijana Vlaka na klupu - ta je momčad doživjela neke promjene, no ništa drastično. Kako su pred Plavima pripreme, svaki će igrač dobiti priliku dokazati se treneru Vlaku i tako se izboriti za više proljetnih minuta.

Butina donosi iskustvo

Dinamov vratar Tomislav Butina igrač je koji je imao najviše pehova u jesenskom dijelu prvenstva. Nakon Praga gdje je dobio silovit udarac u glavu, još je nekoliko puta imao problema pa je tako mnogo utakmica branio Ivan Kelava.

Točno u smislu poslovice "kad nekom' smrkne - drugom' svane" Kelava je branio vrlo dobro te pokazao kako se na njega itekako u budućnosti može računati. Unatoč tome, naglasak je - u budućnosti. Butina ima 34 godine, motiva i mnogo iskustva te bi baš njegove obrane trebale raditi razliku.

Kako "pokrpati" Drpića?

Obrana je u prvom dijelu sezone varirala iz sjajnih predstava u one sjajne - za protivnike, a odlazak Dine Drpića sigurno će, u nogometnom smislu, biti hendikep. Drpić koliko god bio incidentan, "čudan u glavi" i ostalo van terena, na terenu je bio standardni prvotimac. Godinama, a sigurno to nije zaradio svojim simpatičnim karakterom.

Naravno, kapetan momčadi Igor Bišćan drži jednu stopersku poziciju, a partnera - još traži. Lovren je dobio puno prilika ozljedom Etta i njegov gol u Pragu donio je Plavima Ligu Uefa; mladi je branič igrao neke dobre utakmice, ali i neke loše. Nažalost, njegova forma i nastupi nisu konstantni kao "posebno propisana" pizza koju jede nakon utakmice nego variraju što je s obzirom na godine - očekivano.

Druga opcija za stopera jest "ljubimac publike" - Carlos. Brazilac je loš bek, no stoperski posao u većini slučajeva odradi dobro. Iako je trener Vlak naglasio kako će baš ova dva igrača konkurirati za tu poziciju, ako niti jedan od njih neće zadovoljiti, "malo" bi se natrag u formaciji mogao vratiti Ivica Vrdoljak.

Vrdoljak je bio jedan od rijetkih igrača Dinama koji nisu oscilirali u formi ove jeseni, a odigrao je (po)najviše utakmica s time što je posebno dobar i uvjerljiv bio u onim najtežim - europskim pa je pitanje koliko bi nedostajao u sredini.

Calello kao Ibanez ili Suarez

Kako se to ne bi dogodilo, u sredini je Dinamo doveo Adriana Calella. Argentinac bi trebao biti pojačanje, no zapravo je niz nepoznanica oko novog zadnjeg veznog Dinama: koliko će mu trebati za prilagodbu na drugi kontinet, europski nogomet, Hrvatsku, Zagreb i, ono najbitnije - koliko je zapravo dobar? Curriculum mu izgleda obećavajuće, no preostaje to pokazati na terenu.

Osim Argentinca, za poziciju zadnjeg veznog, koja bi lako mogla biti samo jedna, "pikira" i Chago koji više nije ozlijeđen. Kamerunac je (valjda) konačno ozljede ostavio iza sebe i kreće na pripreme dokazati kako zaslužuje još jednu priliku. U sličnoj je situaciji i Ante Tomić čije su jesenske igre pokazale kako je očvrsnuo u Grčkoj, ali i s godinama, te planira izboriti solidnu minutažu.

Ofenzivnih veznih na pretek

Jedan od najboljih igrača Dinama prošle sezone, Mihael Mikić, zamijenio je Zagreb Hirošimom, a ugovor u Dinamu mnogo "debljim" u Japanu. Plavi su doveli Iliju Sivonjića koji bi, uz ostale, trebao nadoknaditi Mikin odlazak.

Sammir, Badelj, Morales, Ibanez, u nekim kombinacijama i Etto, Mandžukić, Tomić - sve su to igrači koji konkuriraju za tri pozicije iza napadača. Lijevo krilo je vjerojatno Ibanez, a jedna pozicija od preostale dvije trebao bi biti Morales koji je, iako i sam priznaje kako nije odigrao polusezonu kakva se od njega očekivala, bio jedan od boljih igrača Dinama. Sammir je dignuo svoju igru na kraju polusezone, no i "nos" tijekom zimskim praznika pa je upitno koliko se igraču klase kakve on sam misli da je "da više igrati u Dinamu".

Gužva u šesnaestercu

Što se tiče napadača, trener Vlak će vrlo vjerojatno igrati s dvojicom, no svejedno će biti dosta - nezadovoljnih. Naime, Miroslav Slepička je igrač kojeg je baš Vlak gledao dok je bio pomoćnik Branku Ivankoviću i Čeh je bio želja novog trenera Dinama.

Znači, Slepička će igrati, a uz njega - tko? Prvi među (ne)jednakima vjerojatno je Mandžukić. Mandža je i prije nego što je Drpić odstranjen rekao kako se primirio i razmišlja isključivo o nogometu, a onda je - igrač za Dinamo.

Balaban, Šokota, Sivonjić i Tadić pokušat će se nametnuti Vlaku na pripremama, no pitanje je koliko motiva za (nova) dokazivanja imaju Balaban i Šokota kada znaju da su u Maksimiru nepoželjni, a osjećaj sve više i više postaje - obostran. Sivonjić i Tadić, obojica 87. godište, pokušat će se radom i zalaganjem izboriti za što više minuta.

Prilika za mlade

Svake su pripreme prilika za nekoliko mladih igrača, a ovaj put to su Ivan Tomečak i Josip Pivarić. Primjer obojici treba biti Milan Badelj koji je u Sloveniju na ljeto išao kao "dodatak", a vratio se kako prvotimac i zablistao odmah u Belfastu.

Dok će se Tomečak za svoje minute teško izboriti, Pivarićeve dionice ipak bolje stoje. Naime, radi se o vrlo talentiranom igraču lijeve strane koji je u Lokomotivi pružao odlične partije. Mladi Pivarić ima vrlo fini centaršut, a njegovi su prekidi vrlo neugodni kao i udarci iz "slobodnjaka".

Nek' "borba" počne

Ako se pogleda popis igrača koji idu na pripreme, osim Butine i Bišćana, teško ijedan drugi može reći: "ja ću 100 posto istrčati na Poljudu". Zaista, za svaku poziciju postoji (najmanje) dva igrača koji se ne razlikuju previše kvalitetom nego više formom i trenutnom inspiracijom, a na treneru Vlaku je odabrati one prave.

U svakom slučaju, pred nama su zanimljive pripreme kao uvod u istu takvu polusezonu...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Izdvojeno