Rukomet

Francuzi moraju proći

Petar Plevnik • četvrtak, 15.01.2009.
Francuzi moraju proći
Foto: Axel Heimken

Iako prvenstvo još nije ni počelo, u skupini A dvije su stvari više nego jasne; Francuzi će Osijek napustiti kao prvoplasirana momčad, dok će Australija Down under putovati kao posljednjeplasirana i bez bodova...

Svaka čast Mađarima, koji će u Osijeku nesumnjivo imati bučnu podršku, probuđenim Slovacima, nekad majstorima ove igre Rumunjima, no zna se tko je gazda u skupini A. Sve osim prvog mjesta Francuske i četiri boda prenesena u drugu fazu natjecanja bit će za sastav Claudea Oneste veliko razočaranje. Zašto? Momčad koja između ostalih u svojim redovima ima po mnogima najboljeg vratara svijeta Thierry Omeyera, obranu predvođenu Didierom Dinartom, ubojitog Daniela Narcissea i najuniverzalnijeg rukometaša svijeta Nikolu Karabatića jednostavno ne može ne osvojiti prvo mjesto.

Kao momčad koja će s drugog mjesta u drugu fazu natjecanja svakako treba izdvojiti Mađare. Već dugo godina Mađari su tu negdje, ali im fali ono nešto da se i u muškoj konkurenciji umiješaju u borbu za sam vrh. U Eszeku će se Mađari osjećati kao kod kuće, što bi uz odličan sastav predvođen sjajnim Puljezevićem na golu trebalo biti više nego dovoljno za svrstavanje odmah do Francuza, na drugo mjesto.

Hm, koga svrstati na treće, posljednje, mjesto koje vodi u drugi krug? U konkurenciji su, abecednim redom, Argentina, Slovačka i Rumunjska. U rukometnom smislu svakako najveću tradiciju i ugled imaju Rumunji. No, puno je vremena prošlo odkako su Rumunji napravili nešto veliko, tako da, unatoč sasvim solidnoj momčadi, ne vjerujem da mogu do trećeg mjesta.

Prednost u utrci za treće mjesto bi ipak dao Slovacima. Iako niz godina u sjeni Čeha, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo izbacivanjem Slovenaca napravili su pravu senzaciju, samo potvrdivši kako se radi o vrlo dobroj reprezentaciji s nekoliko sjajnih pojedinaca iz Asobal i Bundeslige.

Ako ćemo o osobnim simpatijama u borbi za treće mjesto, one su svakako na strani Argentine. No, budimo realni ovo ipak nije nogomet, i iako je Eric Gull još uvijek ubojito oružje, ostatak momčadi teško da može biti dovoljan za proboj u drugi krug.

A šta ćemo s Australcima? Svaka čast svima, ali reprezentacija koja izgubi od Požege i jedva dobije Beli Manastir teško da može očekivati nešto više od služenja protivnicima za nabijanje gol razlike. Njihove ambicije zadovoljene su onog trenutka kad su probali šaran na rašljama i slavonski fiš paprikaš...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2009
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!