Rukomet

Nijemci pa svi ostali

Ivana Strahija • četvrtak, 15.01.2009.
Nijemci pa svi ostali
Foto: Axel Heimken

Bez sumnje najjača skupina igrat će se u Varaždinu. Njemačka, aktualni svjetski prvak, Rusija, koja ima medalja sa velikih smotri dovoljno da okiti svakog reprezentativca, potom Poljska, momčad kojoj je jedini imperativ prolazak u drugi krug, te konačno Makedonci, koji žele konačno dokazati da su bolji od ženske reprezentacije.

Jedan od "najfavoritnijih" favorita grupe C je svakako Njemačka, koja je od 1938. do danas osvojila šest svjetskih medalja, nekolicinu europskih te par olimpijskih. Premda Rusija možda ima brojčano više odličja, Njemačka je danas prva zemlja svijeta po rukometu, jer zahvaljujući ogromnom ulaganju te posebnim odredbama po kojima klubovi mogu postojati stvara veliku rukometnu kvalitetu.

Nijemci su sigurni putnici u drugi krug i zbog činjenice da su na OI u Pekingu prošli loše, pa im Svjetsko prvenstvo može poslužiti kao ispričnica vatrenim navijačima. Zvijezda momčadi je Pascal Hens, kojeg su tijekom prošle godine morile ozljede, no po najavama je potpuno spreman za SP. Nijemcima nije bila najbolja najava generalka u kojoj ih je Španjolska pregazila, no trening tekme su često slabi pokazatelji kasnijih rezultata.

Za Nijemce još treba reći da su u Varaždin stigli s pomlađenom ekipom, koju je sastavio trener Heiner Brand. Svježa krv mogla bi toj reprezentaciji donijeti mnogo.

Što se Rusa tiče, oni su isto tako favoriti, jer u malo kojem sportu ta nacija nije dobra. Stega koja graniči s fanatizmom, tu je politiku naslijedio Nikolaj Čigarjev od alfe i omege ruskog rukometa Vladimira Maksimova, a nakon što je ovaj uspješno odveo Rusiju na 13. (!) mjesto norveškog EP-a.

Imaju Rusi svojih problema, jer nikako da u posljednje vrijeme naprave pravi iskorak i vrate staru slavu, no svi su sastojci za fantastičnu momčad tu – od Rastvorčeva, Igropula i Kamanjina do Černoivanova i Ćipurina. Ako ih Čigarjev posloži kako valja, teško će ih tko zaustaviti.

No, najteže je izabrati trećeg favorita. Kao prirodni se nameće Poljska, koja je nadu u rukomet vratila upravo na svjetskoj smotri u Njemačkoj, osvojivši sjajno srebro. Nakon toga igrali su slabo na Europskom prvenstvu, da bi na Olimpijskim igrama prošle godine opet bili jako dobri, čak su smlavili i Ruse.

Pod Bogdanom Wentom ekipa je iznjedrila danas poznate igrače, čija imena stoje u zapisnicima renomiranih europskih klubova, poput Tkaczyka, Bieleckog i Jurasika. Pred tom je momčadi cilj prolaska u drugi krug, ništa više, pa će im time biti nešto lakše no ostalima.

Međutim, Tunižani ili pak Makedonci mogli bi poremetiti ovaj trolist. Naši bliži susjedi, Makedonci, čine se spremnima za povratak na veliku scenu, ravnih 10 godina nakon svog posljednjeg pojavljivanja na Svjetskom prvenstvu. Momčad će nositi Kiro Lazarov, kojeg Zagrepčani obožavaju, no pitanje je koliko "one man show" može trajati.

Tunižani su pak priča za sebe. Uvijek "tu negdje", znali su pomrsiti račune velikima, ali i iskoristiti fantastičnu prednost domaćeg terena, kad su 2005. godine ugostili Svjetsko prvenstvo i završili na četvrtom mjestu nakon što su sa svega pogotkom razlike izgubili od Francuza. Zvijezda ekipe bio je i ostao Wissem Hmam, momak od metar 98 i 107 kila, koji put do mreže pronalazi gotovo intuitivno.

Potpuni autsajderi varaždinskog dijela svjetske smotre su po mnogima Alžirci, kojima je sam nastup dovoljna nagrada. Valja ipak znati da je ta ekipa dospjela na 10 svjetskih prvenstava te četiri olimpijske smotre, a dugo su vremena na svom kontinentu predstavljali klasu iznad svih ostalih. Vjerojatno će i u Varaždinu pokazati punu strast kojom raspolažu, no kojoj bi valjalo dodati mjericu kontrole da bude učinkovita.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2009
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!