Rukomet

Danska prije svih

Zoran Zdelar • četvrtak, 15.01.2009.
Danska prije svih
Foto: Axel Heimken

U porečkoj skupini Svjetskog prvenstva nedvojbeno je najsnažnija danska reprezentacija koja se nada osvajanju zlata, a dobar rezultat očekuju također i Norveška te Srbija. Brazil i Saudijska Arabija teško da će ubilježiti značajniji rezultat u Hrvatskoj...

Saudijska Arabija je prema mnogima najslabija reprezentacija koja će igrati u Poreču na ovom Svjetskom prvenstvu. Nakon šest godina ponovno su izborili nastup na smotri najboljih, ali njihova relativno loša liga i slaba zainteresiranost reprezentativaca za treniranjem teško da će im donijeti i pokoji bod. Dosad nikad nisu izborili prolaz kroz skupinu, a u svim svojim nastupima na SP-u samo su jednom slavili. Vrlo vjerojatno će i nakon Hrvatske pobjeda protiv Argentine 2003. godine ostati jedina.

Reprezentativci Brazila prvi su stigli u Istru, a isto tako su i prvi zaigrali u dvorani Žatika s obzirom da su je upravo oni otvorili u prijateljskoj utakmici s RK Porečom. No, lako bi se moglo dogoditi i da se među prvima vrate kući. Brazilci u posljednje vrijeme mnogo ulažu u rukomet, ali još uvijek nisu došli na razinu na kojoj bi se mogli potpuno ravnopravno nositi s onim najboljima. Nedostaje im kontinuitet nastupa na Svjetskim prvenstvima, ali njegovim protivnicima ipak neće biti prelako pošto su ipak sposobni za kreiranje pokojeg iznenađenja.

Irfan Smajlagić iznimno je cijenjen rukometni stručnjak, a s reprezentacijom Egipta uvijek može iznenaditi nekoga na Svjetskom prvenstvu. Stižu u Hrvatsku kao aktualni prvak Afrike, ali teško je predvidjeti koliko mogu napraviti u Žatiki i mogu li se izboriti za nastup i u nekoj drugoj dvorani. Nema sumnje da im je jedna od glavnih uzdanica iznimno kvalitetan vratar Nakib koji nerijetko svojim nizom obrana zna dovesti protivničke igrače u očaj. Na posljednja tri SP-a se nisu proslavili, najbolji domet im je 14. pozicija.

Naš istočni susjed, reprezentacija Srbije, prilično se namučio kako bi izborio mjesto na ovogodišnjem SP-u, no to ih ipak ne sprječava da se nadaju velikom dometu svojih igrača. Srbija očekuje mnogo od svojih reprezentativaca u Poreču i definitivno imaju snagu, a gotovo svi igrači od kojih se očekuje da nastupe su internacionalci. Igrači koji su našli mjesto u reprezentaciji, a za život zarađuju igrajući rukomet u Srbiji najvjerojatnije neće imati nikakvu minutažu. Ekipa Jovice Cvetkovića možda je najslabija kad su u pitanju vratari. Teško da se u njih mogu previše pouzdati u ovom trenutku, ali definitivno imaju snage za iznenaditi mnoge protivnike.

Norveška muška rukometna reprezentacija u sjeni je svojih ženskih kolegica koje su relativno uspješnije, ali zahvaljujući svom odlično organiziranom i bogatom Savezu vjeruju da je došlo vrijeme da se odnosi i na tom polju što više izjednače. No, upitno je koliko će izbornik Hedin biti uspješan prilikom slaganja momčadi za koju se teško može prognozirati domet. Nesumnjivo mogu mnogo toga, ali ne bi bilo ipak preveliko iznenađenje i da podbace zbog svoje prilične neuigranosti. Pucaju na visoko mjesto, ali bi se i ovog puta vrlo vjerojatno relativno zadovoljili osvajanjem President's cupa, kojeg su osvojili i u Njemačkoj. Spomenimo još da je asistent izbornika Željko Tomac, bivši izbornik ženske hrvatske reprezentacije.

Prvi favorit skupine D je bez ikakve dvojbe reprezentacija Danske. U tome se slažu i rukometni stručnjaci i rukometni laici, a podršku im daju i brojne kladionice koje ih vide na prvoj poziciji. Danska je prije dvije godine osvojila brončanu medalju, a sad s velikim optimizmom kreću po još bolji rezultat. Ulrik Wilbek je sjajno uigrao svoju ekipu te se zbog toga nada čak i osvajanju zlata u Hrvatskoj.

Na Olimpijskim igrama protekle godine su dogurali tek do četvrtfinala, ali to je dobrim dijelom bilo uzrokovano brojnim ozljedama, kojih sad ipak nema ni približno toliko. Sjajni rezultati svih uzrasta reprezentacija dovele su rukomet možda i na sam vrh liste najpopularnijih sportova u Danskoj, pa se očekuje i prilično velika navijačka podrška u Poreču.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2009
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!