Nogomet

Smirio se Thomas Gravesen

Borna Rupnik • četvrtak, 29.01.2009.
Smirio se Thomas Gravesen
Foto: Sandro Donda

Danski veznjak Thomas Gravesen odlučio se oprostiti od aktivnog igranja nogometa. Nakon što prošlog ljeta nije produžio ugovor sa Celticom, nije pronašao novi klub, a smatra da daljnja potraga ne bi imala smisla...

33-godišnji nogometaš poznat po svojim beskompromisnim startovima i kao neumorni trkač, Thomas Gravesen, objesio je svoje kopačke o klin. 13 godina profesionalnog bavljenja najvažnijom sporednom stvari na svijetu bilo mu je sasvim dovoljno, kaže: "Da mogu, sve bih to ponovio. No pomirio sam se s činjenicom da je sada pravi trenutak za privesti karijeru kraju. Tako neću dopustiti da me svladaju godine ili eventualno loše zdravlje".

Prve nogometne korake napravio je u rodnom Vejleu, a 1997. godine prešao je u njemački HSV. Tri godine u Bundesligi bile su dostatna preporuka čelnicima Evertona da ga po završetku Europskog prvenstva 2000. godine dovedu na Goodison park. Tamo se zadržao punih pet godina, a tada je uslijedio senzacionalni transfer u Real Madrid, jer su u Kraljevskom klubu zaključili da im uz silne zvijezde treba i radilica, odnosno netko tko će obavljati "prljave" poslove.

U Madridu se zadržao godinu i pol dana, a zatim je pojačao Celtic iz Glasgowa. Posljednjom mu se epizodom pokazala posudba u Everton, u čijem je dresu naposljetku odigrao svoju zadnju utakmicu. Everton je 11. svibnja prošle godine slavio 3:1 protiv Newcastle Uniteda. Vejle ga je želio dovesti kako bi okončao karijeru u svom matičnom klubu, no prema riječima Gravesenovog menadžera, Johna Sivebaeka, suradnja nije ostvarena zbog pada tjelesne spreme: "Trebalo bi uložiti puno truda da se Thomas vrati u natjecateljsku formu".

Za dansku je izabranu vrstu nastupio 66 puta, a igrao je važnu ulogu na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji te na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!