Košarka

NBA ime ne donosi sve

Branimir Korać • četvrtak, 29.01.2009.
NBA ime ne donosi sve
Foto: Kristijan Komarica

Burno europsko ljeto donijelo je brojne transfere NBA igrača u Europu. Tada se govorilo o Europi kao El Doradu, ali nisu prošla niti 3-4 mjeseca, a uslijedila su prva razočaranja javnosti, igrača, klubova, navijača...

Nakon što je Josh Childress stigao u Olympiakos, krenule su bombastične najave, LeBron James, Kobe Bryant, Dwyane Wade spominjali su moguće dolaske u Europu kad-tad, mediji su napuhivali priču govorima kako Europa hvata NBA, no sezone nije niti završila, a većina pojačanja kada se podcrta mogu se nazvati promašajima.

Posebno o tome mogu pričati Rusi koji u uložili ogroman novac, a klubovi su na kraju dovedeni do financijskog sloma. Niti ostalima ta velika imena nisu nužno donijela rezultat, neki još uvijek nemaju tih financijskih problema kao Rusi, ali niti nemaju rezultate kakve su tražili.

Rusija: Velik promet - nikakva zarada

Revoluciju s dovođenjem NBA igrača ovo ljeto su napravili Rusi. No određena gospodarska i ekonomska previranja u svijetu u savezu s prevelikim željama ruskih klubova, a ipak smanjenih financijskih mogućnosti, doveli su do toga da klubovi grcaju u financijskim problemima, a igrači polako odlaze. Ugovori koji su potpisivani bili su enormni, na rezultatskom planu nekakav veliki pomak nije napravljen jer CSKA i dalje vlada Rusijom, dakle, dolasci NBA igrača donijeli su im ipak više štete nego koristi. Dok su ostali trčali za NBA pojačanjima, CSKA je kao i obično odradio dobar posao dovodeći igrače tamo gdje im nedostaju, a da ti igrači već imaju europsko iskustvo.

Himki se uspio najviše približiti CSKA. Najveći ugovor u klubu ima Jorge Garbajosa, Španjolac doveden iz Toronto Raptorsa koji igra ovu i iduću sezonu za po tri milijuna dolara po sezoni. Skeptici su i prije dovođenja Garbajose upozoravali kako je to prevelik novac za njega, no Himki je vjerovao u Garbajosu i dobio na kraju prosjek od osam poena i pet skokova po susretu uz manje od 40 posto šuta iz igre. Za ovaj novac puno premalo.

Pravi boom bila je vijest kako Himki nudi 30 milijuna dolara za tri godine Carlosu Delfinu. Vrlo brzo se pokazalo kako je to netočno jer je Delfino potpisao trogodišnji ugovor za dva i pol milijuna dolara godišnje. U jednom trenutku zbog neisplata ugovornih obaveza bio je na izlaznim vratima, govorilo se i o tihom bojkotu zbog slabijih igara, ali Himki se izvukao iz problema i Delfino se vratio dobrim igrama. Pokazao se isplativijim od Garbajose.

U velike financijske probleme upao je moskovski Dinamo koji je ostao bez dva izdašna sponzora u jeku sezone. Uoči sezone doveli su Jannera Parga i Boštjana Nachbara koji su se pokazali na terenu isplativim investicijama, ali njihovi ugovori ipak su bili prevelik zalogaj za Dinamo. Pargo je do kraja godne trebao dobiti 3.8 milijuna dolara za jednogodišnji ugovor, no kako ga Moskovljani više nisu mogli plaćati, jedva su dočekali ponudu Olympiakosa i pustili ga u Grčku. Nachbar je još uvijek u Dinamu kojeg tereti njegov ogroman ugovor od 18 milijuna dolara za tri godine. U klubu tvrde kako su zatvorili s novim sponzorom i odlaskom Parga financijsku konstrukciju do kraja sezone, no to je Rusija, ostaje da vidimo koliko su u pravu.

Najveći gubitnik u Rusiji svakako je Triumf. Kao veliko pojačanje doveli su Nenada Krstića, s njim potpisali dvogodišnji ugovor vrijedan tri milijuna eura po sezoni da bi već uoči početka sezne nastali problemi. Glavni sponzor raskinuo je ugovor, u sezonu su ušli u neizvjesnosti, a uz sve to poklopili su se i slabi rezultati. Krstić je bio nezadovoljan, nije igrao dobro, nije bio uredno isplaćivan i kada se pojavila ponuda Oklahome, nije dvojio. Triumf je u sezonu ušao ambiciozno, ali ispao je vrlo brzo u Eurokupu, a u ruskom prvenstvu na ljestvici je u društvu malog i skromnog Eniseja s negativnim omjerom. Veći problem od rezultata ipak predstavljaju im financije jer uz izostanak sponzora i rezultata klub pada sve niže.

Španjolska: Barcelona igrala pametno

Španjolski klubovi imaju priličnu platežnu moć, no nisu se uoči sezone mogli boriti s Rusima. Garbajosu je primjerice željela Unicaja, ali nije ga mogla platiti kao Himki, no i oni su trgovali u NBA ligi. Stigao je jedan, ali vrijedan, a odličan posao napravila je Barcelona koja je vratila Juana Carlosa Navarra i pogodila. Navarro igra na vrhunskoj razini i za pet godina vjernosti Barci dobit će 12 milijuna eura. Ako se usporedi s velikim brojem povratnika, Navarro je jedna od najisplativijih investicija.

U NBA povratnika možemo svrstati i Kostu Perovića, ali on je ipak bio u raskoraku NBA-NBDL, nešto kao i Damir Markota tijekom boravka u Bucksima. Perovića je angažirala Pamesa gdje igra vrlo dobro ove sezone, a za trogodišnji ugovor dobit će 1.1 milijun eura po sezoni.

Grčka: Childress malo preskup

Transfer Josha Childressa iz Atlanta Hawksa najjače je odjeknuo u košarkaškom svijetu. Dolazak u Grčku i prihvaćanje trogodišnjeg ugovora vrijednog 20 milijuna dolara bio je znak kako i Europa može platiti veliki novac. Childress je u Grčku stigao kao velika zvijezda, igrao je dobro i bio jedan od važnijih igrača Olympiakosa, ali može se reći kako ipak zarađuje više od onog koliko točno vrijedi. Olympiakos je sigurno dio uloženog vratio kroz marketing, ali na parketu su neki igrači bili važniji i pokazivali više. Da stvar bude gora, Childress se sad i ozlijedio, morao je na operaciju te će propustiti Top 16 Eurolige.

Izrael: Maccabi pogodio

Maccabi kao najveći izraelski klub i klub s velikim ambicijama u Euroligi, morao je također reagirati i dovesti zvučno ime. Izbor je pao na Carlosa Arroya koji je potpisao trogodišnji ugovor s Maccabijem vrijedan 7.5 milijuna dolara. Nakon početnih manjih problema s prilagodbom, Arroyo se brzo pokazao kao veliko pojačanje i prvo je ime Maccabija uz izuzetno talentiranog Liora Eliyahua. Maccabijev cilj je naslov prvaka Izraela i Final Four Eurolige i ukoliko to uspiju ostvariti, reći će se kako se Arroyo isplatio. No već sada je Maccabiju donio nekoliko važnih pobjeda i njegovo dovođenje je plus.

Prije nekoliko dana Maccabi je potpisao i Dee Browna, koji je već tijekom prošle sezone nastupao u Europi u Galatasarayu, no iza sebe ima zanimljivu NBA karijeru. Upravo Brown trebao bi biti prva alternativa velikom Arroyu.

Italija: Montepaschi gazi, cilj neispunjen

Talijani su dovodili NBA igrače kako bi se prvenstveno približili nedodirljivom Montepaschiju, no to im nije uspjelo. Lottomatica je angažirala Slovenca Primoža Brezeca koji je posljednju sezonu u NBA ligi promijenio tri kluba i dobio status prolaznika. Ipak, pamte se njegove odlične igre u dresu Bobcatsa, a loša vijest po Lottomaticu je kako mu brojevi ipak nisu na toj razini. Detalji dvogodišnjeg ugovora nisu objavljeni, no nekoliko izvora govori o svoti od dva milijuna eura po sezoni. Brezec je svakako koristan igrač za Rimljane, ali ipak s njim nisu dobili onu očekivanu dominaciju pod obručem, a i Montepaschi im je i dalje nedodirljiv.

3.5 milijuna dolara za jednu sezonu od Virtusa iz Bologne dobio je NBA veteran, 165 centimetara "visoki" Earl Boykins. Boykins je ove sezone najbolji igrač Virtusa, no s upravom kluba imao je dosta problema. Zbog kašnjenja isplate ugovorne rate, Boykins je propustio u prosincu dva treninga i klub je objavio kako s njim raskida ugovor. Ipak, na kraju je pod pritiskom navijača Boykinsu sve isplaćeno i vraćen je u momčad. Virtus je s njim u talijanskom prvenstvu zadržao korak s drugoplasiranom Lottomaticom, ali nije napravio veći iskorak.

U Italiju je stigao i talentirani D.J. Strawberry koji se prošle sezne u Sunsima nije uspio probiti pokraj Stevea Nasha te je mijenjan u Rocketse. Ovi su ga pak otpustili, a on je otišao u Italiju u Fortitudo. Visina ugovora nije poznata, no Strawberry se vrlo brzo nametnuo kao najvažniji igrač Fortituda, međutim niti to nije posebno pomoglo posrnulom divu da napravi skok u prvenstvu. Trenutno su tek 14. s omjerom 6-10 i veliko su razočaranje. Strawberry nije razočarao, ali izuzetno skupa momčad kao momčad - je.

Turska: Giriček zasad promašaj

Najveće ime koje je stiglo u Tursku je svakako naš Gordan Giriček. Giriček je potpisao za Fenerbahče Ülker, ali problemi s ozljedama udaljili su ga s terena i još uvijek se ne može nazvati isplativom investicijom. Srećom po Turke, Giriček se vraća u ključnom dijelu sezone, može se popraviti ono što je izgubljeno i tek je vrijeme da Giriček opravda uloženo što je i njegova velika želja. Za dvije godine vjernosti Fenerbahčeu, Giriček će zaraditi pet milijuna eura.

I Njemačka ima NBA igrače

Na NBA igrače nisu bili imuni niti Nijemci. Alba je dovela Caseya Jacobsena koji je prošle sezone nastupao za Memphis Grizzliese. Jacobsen je već imao europskog iskustva i u Albinu igru brzo se uklopio. Međutim, koliko god Alba složila jaku momčad, u prvenstvu su upisali četiri poraza i drže četvrtu poziciju, ali zato u Euroligi igraju uspješno i dohvatili su drugi krug. U oba natjecanja Jacobsen je pomogao, ali nije vodeći igrač momčadi. Obzirom da ima najveći ugovor, to se od njega očekivalo, no iskočili su, ne možemo reći neočekivano, Ansu Sesay i Immanuel McElroy.

Posljednji NBA igrač potpisan od strane njemačkih klubova je Dan Dickau koji je prošle sezone ubacivao 5.3 poena u prosjeku u Clippersima, a NBA karijera trajala mu je od 2002. godine. U dresu Bamberga još nije odigrao niti jednu utakmicu, debitirat će ovog vikenda i tek će se vidjeti kolika je pomoć momčadi Brose Basketsa. U Bambergu će Dickau zaraditi čak 1.1 milijun dolara. Za igrača kojeg je uoči sezone odbio Avellino zbog problema s leđima, možemo reći - puno.

U NBA dvorište gledali su i najveći srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda. Zvezda je tako dovela Andrea Owensa iz Indiana Pacersa dok je Partizan doveo Stephanea Lasmea iz Miamija. Obojica se pokazuju kao isplativim pojačanjima, no oni ipak nisu u onoj najvišoj klasi američko-europskih prijelaza.

Zaključak je kako NBA igrači ne nose nužno rezultat. Skupa su investicija, dakako da su to i kvalitetni igrači, ali postoje klubovi koji su pametnije trgovali, dovodili grače s europskim iskustvom i zadržali dominaciju. Najbolji primjeri su Montepaschi i CSKA koji nisu poludjeli za NBA imenima iako posjeduju kapital. Planski su doveli ona profil igrača koji im je potreban i tu su pogodli. Uostalom - rezultat ne vara...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!