Košarka

Giriček se vratio u stilu

Vedran Babić • četvrtak, 29.01.2009.
Giriček se vratio u stilu
Foto: EPA

Gordan Giriček na sjajan je način obilježio svoj povratak na euroligaške parkete. U 1. kolu Topa 16 Eurolige Gira je bio glavni igrač Fenerbahčea, koji je u svom Abdi Ipekciju ipak uvjerljivo poražen od CSKA u dvoboju s jako malo koševa...

Skupina E

Košarkaši Armani Jeansa kao da su se ogledali na naše rukometaše, koji su nam proteklih godina znali priuštiti takve utakmice da bismo se uvijek na kraju pomalo sarkastično zapitali - zašto jednostavno ako može komplicirano? Upravo tako je večeras Armani Jeans umalo prosuo veliku prednost protiv Olympiakosa. Nakon izjednačene prve četvrtine, Talijani su do odlaska na odmor izgradili solidnu prednost od deset koševa (42:32), koja je u 27. minuti dosegla i plus 16 (61:45).

Međutim, predvođen nezaustavljivim Georgiosom Printezisom Olympiakos je pet minuta prije kraja smanjio zaostatak na svega 65:64, ali su domaćini nekako ipak sačuvali vodstvo i izvukli veliku pobjedu protiv viceprvaka Grčke 76:74. Luca Vitali i David Hawkins zabili su po 15 za Armani, dok je već spomenuti Printezis za goste ubacio 22.

Nikola Vujčić odigrao je vrlo dobru partiju upisavši deset koševa, dva skoka i pet asistencija u 24 minute igre, a njegov suigrač i novopridošli bivši NBA-ovac, Jannero Pargo, postigao je pet koševa za 19 minuta igre.

Skupina F

Nakon što je sinoć Real u španjolskom derbiju nadvisio Barcelonu, Maccabi je s visokih 31 razlike potopio jedno od najugodnijih iznenađenja prvog kruga, berlinsku Albu. Nijemci su se držali na prihvatljivom zaostatku do početka druge četvrtine (27:22), no tada je krenula serija 10-0 nekadašnjeg prvaka Europe, kojem su se tako otvorila vrata lagane pobjede. Već do poluvremena je bilo 17 razlike, a prednost je u nastavku samo rasla sve do konačnih i rekordnih 96:65.

Nerješive enigme za momčad iz Berlina bili su Lior Eliyahu s 22 poena i D'Or Fischer s 21. Obojica su prikupila i po osam skokova, a što se gostiju tiče, njih je predvodio Immanuel McElroy sa 17.

Skupina G

Tko će kome, nego svoj svome. Zorni primjer navedene poslovice ponudio nam je Nikola Peković. Još uvijek mladi, 23-godišnji centar Panathinaikosa ukrcao je svom bivšem klubu Partizanu 26 koševa uz čak 14 pogođenih slobodnih bacanja iz 15 pokušaja. Grci su na kraju slavili s 81:63, a utakmica je prelomljena u posljednjih deset minuta. Taj period igre Panathinaikosu je pripao s 26:11.

Osim Pekovića, jedini dvocifreni u redovima pobjednika bio je Vassilis Spanoulis s 15 koševa, dok su za Beograđane najviše ubacili Novica Veličković (13) i Stephane Lasme (12).

Unicaja je u maniri rutinirane momčadi s 88:75 u Rimu porazila Lottomaticu i popravila svoj impresivni omjer u Euroligi ove sezone na devet pobjeda i samo dva poraza. Španjolci su se krajem prve četvrtine odlijepili na 12 razlike i takvu, a i veću prednost, održavaju sve do posljednjih nekoliko minuta utakmice. Točnije, u 37. minuti zakucavanjem Ibrahima Jaabera Lottomatica je svojim navijačima dala dašak nade u preokret kada je smanjila na 73:78, ali su gosti serijom 10-2 mirno priveli utakmicu kraju.

Marcus Haislip bio je najučinkovitiji u momčadi iz Malage s 22 koša i šest skokova, ali i sedam izgubljenih lopti, dok je na vrhu ljestvice domaćih strijelaca s 12 poena Ibrahim Jaaber.

Skupina H

Iako bez Matjaža Smodiša, aktualni prvaci Europe opravdali su ulogu favorita u dvoboju s Fenerbahčeom i dali svim konkurentima na znanje kako su neočekivani porazi u prvom krugu bili samo momentalan lapsus. CSKA je sa 66:48 pred oko 8 500 navijača deklasirao domaćine i nastavio svoj pohod ka obrani naslova. Moskovljani su bili u prednosti od prve do zadnje minute i Turci, za koje nije nastupila ključna karika Mirsad Turkcan, ni u jednom trenutku nisu uspjeli zakomplicirati situaciju na parketu.

Za nas najzanimljiviji podatak iz ove utakmice je taj da je najiščekivanija akvizicija Fenerbahčea, Gordan Giriček, upisala premijerni nastup za turski klub u Euroligi te prvi nakon 2002. godine u ovom natjecanju. Tada je hrvatski košarkaš s višegodišnjim NBA iskustvom nosio dres upravo CSKA, kluba kojem je večeras za 25 minuta igre ubacio 13 koševa (4/10 za dva, 1/2 za tri) uz dva skoka.

Osim Giričeka niti jedan njegov suigrač nije prešao dvoznamenkasti broj koševa, a jedino se Semih Erden istaknuo s 11 skokova. U pobjedničkom sastavu Ramunas Šiškauskas je bio najefikasniji s 14 koševa, dok je Terence Morris ostvario double - double (12 koševa, deset skokova). Još jedan bivši Cibos, Zoran Planinić, u igri je proveo 14 minuta, postigavši devet koševa (0/3 za dva, 2/2 za tri) i dvije asistencije.

U sljedećem kolu Planinića čeka dvoboj upravo s Cibonom, koja gostuje u Moskvi.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Baskonia99:77Asseco Prokom Gdynia
Armani Milano76:74Olympiakos
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!