Tenis

"Zavrijedili smo da nas podrže"

Ivor Krapac • petak, 30.01.2009.
"Zavrijedili smo da nas podrže"
Foto: Kristijan Komarica

Ako je prošlogodišnji povratak u Svjetsku skupinu bio novi početak, hrvatsku Davis Cup reprezentaciju za nešto više od mjesec dana očekuje potvrđivanje da su na dobrom, starom putu. Početkom ožujka u prvom kolu elitnog razreda u Poreč stižu Čileanci, a u hrvatskom taboru nadaju se nastavku pobjedničkog niza i boljoj navijačkoj podršci nego prošlog rujna u Zadru u ogledu s Brazilcima...

Hrvatska je opet dio društva 16 najboljih svjetskih reprezentacija, od kojeg smo se oprostili pretprošle godine porazom u kvalifikacijskom ogledu s Britancima, a vratili se lanjskim pobjedama nad Talijanima i u već spomenutom zadarskom susretu s Brazilcima. Iako ni te dvije reprezentacije nisu bile lak zalogaj, 6. - 8. ožujka u Poreču slijedi još jači izazov.

Čileanci se mogu osloniti na sjajnog Fernanda Gonzaleza, tu je i iskusni Nicolas Massu, a ne treba smetnuti s uma ni poseban motiv svaki put kad igraju "pod zastavom". Najbolji dokaz su uspjesi s Olimpijskih igara - Massuovo pojedinačno zlato, Gonzalezova bronca i zajedničko zlato u paru 2004. u Ateni te Gonzalezovo srebro lani u Pekingu.

"Čileanska reprezentacija je respektabilna, uza sve olimpijske medalje i jako dobru formu Gonzaleza neće nam biti nimalo lako, no ova momčad spremna je za nove pothvate u Svjetskoj skupini", najavio je izbornik Goran Prpić: "Vjerujem u njih i vjerujem da će biti još puno uspjeha."

Izbornik je dodao i da će podloga biti istog tipa kao i u Zadru protiv Brazilaca (RuKort Hard), no naravno, nešto sporija nego u tom susretu kako se ne bi ponovila pritužba gostiju i financijska kazna Hrvatskom teniskom savezu, kao što je bio slučaj nakon ogleda s Brazilom.

Ipak, bit će dovoljno brzo da to bude prednost hrvatskim serverima, kako je najavio Mario Ančić. I Mario je istaknuo snagu suparnika, dodajući da bi pobjeda bila iznimno bitna zbog osiguranja ostanka u Svjetskoj skupini i iduće godine - a naravno, i zbog prilike da se nastavi lov na titulu: "Kad smo u punom sastavu, imamo razloga za velik optimizam, vjerujem da ova momčad s velikim zajedništvom opet može ići do samog kraja."

Sve će biti lakše ukoliko u Poreču bude vjetra u leđa s tribina: "Pozivam što više naših navijača da budu uz nas, pokazalo se i u rukometu i kad je Blanka skakala koliko znači domaći teren. Vjerujem da smo i mi zaslužili jedan dio tog kolača, u zadnjih nekoliko godina smo na visokom nivou, zavrijedili smo da ljudi dođu i da nas podrže."

Marin Čilić, prvi hrvatski reket, nada se da će do Davis Cupa ostati jednako dobar kao i na početku sezone: "Dosta toga ovisit će o nama, lagani smo favoriti, ali naravno, Čileanci su stvarno jako dobra momčad. Pored toga, uvijek kad igraju za svoju zemlju daju maksimum, a redovito im pomažu i njihovi navijači."

Kvalitetu Čileanaca u reprezentativnim natjecanjima potcrtao je i Ivo Karlović, koji vjeruje da je Hrvatska jaka i spremna za prolazak prvog kola, dok je Roko Karanušić poželio bolju navijačku atmosferu nego u Zadru - i 5-0 za domaću reprezentaciju: "Samo da smo svi zdravi, lako za sve ostalo."

Cijene ulaznica za teniski vikend u dvorani Žatika bit će 50 kuna po danu i 120 za trodnevni komplet, jednake kao i u navijački ne baš sretnom zadarskom ogledu s Brazilcima. Zna se i prijedlog rasporeda igranja za sva tri dana koji se vjerojatno neće mijenjati s obzirom da je dogovoren s HTV-om i čileanskom televizijom - u petak i subotu (6. i 7.3.) početak bi bio u 14 sati, a u nedjelju (8.3.) u podne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!