Rukomet

Okrunite se, kraljevi!

Bernard Jurišić • nedjelja, 01.02.2009.
Okrunite se, kraljevi!
Foto: Kristijan Komarica

Jedna po jedna, izbrojali smo devet pobjeda. Ili ako hoćete - 18 od 19 u posljednja dva Svjetska prvenstva. Osamnaest od devetnaest utakmica smo pobijedili. Ima li ikoga na svijetu tko može reći da nismo najbolja rukometna momčad na svijetu?

Osvanulo je jutro finala. 16 dana smo se zabavljali, ugostili još 23 svjetske nacije i s njima dijelili svakodnevnicu. Organizirali najbilje Svjetsko rukometno prvenstvo u povijesti. Napravili smo prekrasnu tortu, preostalo je još samo - ukrasiti je šlagom.

Hrvatski rukometaši u dva uzastopna Svjetska prvenstva pobijedili su u 18 od 19 utakmica. Shvaćate li kakve su to brojke? Onaj jedan jedini poraz dogodio se - pogađate - od Francuza. U najvažnijoj utakmici prošlog SP u Njemačkoj, kad su nam se svi čudili što smo odabrali pobijediti u zadnjem kolu skupine i odabrati teži, ali pošteniji put prema završnici.

Tada smo bili ponosni na njih, na njihovo poštenje i sportski duh zbog kojeg nisu osvojili nikakvu "fair-play" nagradu. Ali su ipak ostavili neizbrisivi trag dokazujući koliko su veliki i koliko su pošteni. E, pa vrijeme je da te račune i dugovanja konačno i naplatimo.

Ni ovog puta nam nitko ništa nije poklonio. Kad se samo sjetimo kakva su sudačka krila imali Nijemci prije dvije godine, mi možemo samo još jednom iskazati ponos i zadovoljstvo što nam čak kao ni domaćinima nitko ne može prigovoriti da smo imali sudački "vjetar u leđa".

Iako francuski izbornik Onesta svojim psihološkim igrama pokušava nametnuti pritisak na suce uoči finala, ni on, ni bilo tko na svijetu nema ni jedan argument za priču kako se u ovih 16 dana Hrvatska ijednom okoristila sudačkom pomoći. Ne treba nam, niti je želimo. Nikad naši rukometaši nisu imali zaštitu kakvu uživaju Nijemci, Francuzi, Španjolci, ali pobjeđivati su ih znali i kad im je sudački "vjetar u leđa" znao prerasti u orkan.

Onesta je svojim sugestijama kako "želi sudačko poštenje u finalu, ali u njega ne vjeruje", zapravo sebi napravio samo još veće probleme. Balić i društvo dobili su još jedan "besplatni" motiv za večeras. Kao da ih ionako nemaju za izvoz.

Danas od 17:30 u Areni Zagreb koplja će ukrstiti dvije najbolje svjetske rukometne momčadi. Dvije momčadi čiji rivalitet nadilazi sva rivalstva u posljednjih 10 godina, a može se usporediti tek s onim velikim okršajima Šveđana i Rusa koji su obilježili devedesete.

U posljednje četiri utakmice na velikim natjecanjima, rezultat je 2-2. Mi smo Francuze dobili u polufinalu EP 2008. i u drugom krugu ovog SP. Oni su uzvratili u skupini Olimpijskih igara i kasnije u polufinalu. Danas je red na nas.

Da, uistinu. Danas je red na nas. Danas je red da naplatimo sve muke, nesreće i probleme koji su nas pratili na velikim natjecanjima zadnjih godina. Danas je red da Hrvatska po drugi put zasjedne na tron, gdje joj je mjesto. Danas je red da kraljevi konačno budu okrunjeni. Hrvatski i svjetski rukometni kraljevi!

SP 2009 - Završnica

finale

Hrvatska19:24Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2009 - Završnica

finale

Hrvatska19:24Francuska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!