Tenis

Borbenost i servis spasili stvar

Ivor Krapac • utorak, 03.02.2009.
Borbenost i servis spasili stvar
Foto: Kristijan Komarica

Iako nije igrao dobro, Mario Ančić napravio je ono što se jedino broji u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa. Sedmopostavljeni hrvatski predstavnik nekako je pronašao put do tijesne pobjede nad slovačkim kvalifikantom Lukašom Lackom, 352. na svijetu...

Mario Ančić prošao je u osminu finala, u četvrtak će se sresti s Rusom Teimurazom Gabašvilijem - i to je dobra vijest. Igra trećeg hrvatskog reketa nije bila impresivna, daleko od toga, no na koncu se pokazala dovoljno dobrom za prolaz sa 6:4, 6:7(6) i 7:5 protiv Lukaša Lacka, kojeg ponajprije pamtimo po finalu riječkog Challengera iz pretprošle godine.

Lacko ima dobru ruku, može istrčati puno toga, odigrao je bolje nego bi sugerirao njegov renking, no unatoč svemu tome, jedina prava istina je da bi Mario dobio ovaj meč u dva seta da je bio uvjerljiviji. Unatoč poteškoćama i traženju prave igre, postojala je velika šansa da se takav rasplet i dogodi.

Nakon što je breakom već u prvom gemu uzeo ključnu prednost u prvom setu, Ančić je jednako krenuo i u drugom, vodio s 4:2, pa naišao na probleme sa servisom koji mu je dotad bio glavni adut. U osmom gemu drugog seta ostao je bez besplatnog poena na servisu, dotad je u svakom servis-gemu imao barem jedan ili dva, što je Slovak iskoristio za break i nastavak izjednačene borbe.

No, priči o prilikama hrvatskog aduta tu nije bio kraj. Kod 4:4 imao je 0:40, dva gema kasnije 0:30, da bi kad je postalo najvažnije posustao s agresivnom igrom koja mu je i omogućila da priprijeti Lacku breakom.

Odluka u drugom setu pala je u tie-breaku, u kojem je Slovak izvukao i meč-loptu na servisu pri zaostatku od 6:5, dočekavši Ančićev promašaj forhendom u izmjeni koja je nudila mogućnost za više. Taj propust Mario je platio malo kasnije Slovakovim mini-breakom za 8:6, jedinim u tom tie-breaku.

U trećem setu Ančića su spasili servis i borba, a pomogle su i dobre vile, ako u njih vjerujete. Na servisu kod 4:4 bilo je gusto, jako gusto, sedmi nositelj morao se spašavati nakon 0:40, što je učinio odličnim prvim servisom i s dva odlična druga, kod drugog (30:40) i uz malu pomoć sreće - lopta je nezgodno odskočila od crte, dovoljno da Lacko ne uspije kontrolirati retern.

Kod 6:5 Mario je napokon odigrao onako kako i zna protiv servisa, što je, pokazalo se, bilo dovoljno da breakne prvi put od otvaranja drugog seta i time ipak uzme ono što, prema svim predviđanjima, i treba biti njegovo. Pobjedu.

Trajalo je dva sata i 22 minute, završilo s 20 Ančićevih asova i još dosta servis-winnera, što je danas bilo najpozitivnije, dok će sve ostalo, nadajmo se, u četvrtak protiv Gabašvilija izgledati bolje...

PBZ Zagreb Indoors, 3.2.2009., prvo kolo: Ančić (Hrvatska, 7) - Lacko (Slovačka, Q) 6:4, 6:7(6), 7:5, Korolev (Rusija) - Melzer (Austrija, 5) 6:4, 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!