Tenis

Trilerom do hrvatskog finala!

Igor Jurišić • subota, 07.02.2009.
Trilerom do hrvatskog finala!
Foto: Kristijan Komarica

Mario Ančić je u fantastičnom, tri sata i sedam minuta dugom trileru izborio hrvatsko finale četvrtog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa. Mario je uz tri spašene meč-lopte slomio Čeha Jana Hernycha, a u sutrašnjoj borbi za naslov čeka ga Marin Čilić - u prvom hrvatskom finalu na ATP Touru nakon Umaga prije 18 i pol godina!

Sam početak meča ničim nije dao naslutiti kakva će se drama odvijati u nastavku. Mario je odmah oduzeo servis protivniku, čvrsto držao svoj za 2:0, a kad je u sljedećem gemu stigao do još dvije break lopte, bili smo uvjereni da ga čeka lagana šetnja do finalnog ogleda s Čilićem. No, Hernych je imao druge planove...

Prvi problemi za Marija počeli su u osmom gemu kada je sa dva odlična servisa spasio dvije Hernychove nevezane break lopte, no već u sljedećem servis gemu spasa nije bilo i Hernych se vratio u igru poravnavši na 5:5. Nevolje po Marija tu nisu prestale jer odmah na početku odlučujuće igre češki tenisač radi mini break i bježi na 4:1. Mario se uspio vratiti i smanjiti zaostatak na 5:4, no tada gubi dva poena na svoj servis i Hernych uzima prvi set.

Dobra igra češkog tenisača nastavila se i u početku drugog seta, sve do šestog gema kad sa tri neprisiljene pogreške daje Mariju break na pladnju i naš tenisač stiže do kapitalne prednosti. Do kraja seta Hernych nije ozbiljnije priprijetio, štoviše kod rezultata 5:2 Mario je imao priliku sa još jednim breakom zaključiti set, no ipak se morao dodatno potruditi i odservirati još jedan servis gem za konačnih 6:3.

Treći set ponudio je rijetko viđenu dramatiku, pobjeda se smiješila čas jednom, čas drugom tenisaču, na kraju se sreća ipak nasmiješila našem igraču. Prvo je Mario breaknuo za 2:1, no njegova radost je bila kratkog vijeka, budući da je već u sljedećem gemu pokleknuo na četvrtoj Hernychovoj break lopti. Sad je bio red na Hernycha da se približi na korak do pobjede, pri rezultatu 4:3 za Čeha, Mario privremeno spašava 0:40 na svom servisu, samo da bi ponovno popustio na četvrtoj Hernychovoj break lopti i Čeh odlazi na kapitalnih 5:3 u odlučujućem setu.

Kad je Hernych došao na dva poena od pobjede, malo tko u dvorani je vjerovao da se Mario može vratiti. No naš tenisač večeras nije znao što znači riječ predaja i uz pomoć probuđene publike uzima protivnikov servis i vraća se u meč. Do odlučujuće igre oba tenisača su čvrsto držala svoje servise, a onda kreću nove nevolje za Marija. Identično kao u prvom tie breaku, Hernych bježi na 4:1. Mario se ponovno vraća na 5:4, no onda slijedi milimetarski promašaj i Čeh stiže do dvije meč lopte. Prvu je Mario lako riješio na svojem servisu, a onda spašava i onu puno težu na servisu protivnika. Do kraja ovog maratonskog tie breaka Hernych je još jednom stigao poen do pobjede, no Mario je sigurnom igrom otklonio i tu opasnost i kod vodstva 10:9 konačno zaključio meč mini breakom na svojoj trećoj meč lopti.

Slavlje je konačno moglo započeti. Iako smo očekivali puno lakši posao, dobili smo ono što smo toliko željeli. Zagreb Indoors će sutra sigurno imati hrvatskog pobjednika, bit će to prvi sraz hrvatskih igrača u finalu nekog ATP turnira nakon više od 18 godina i povijesnog finala Umaga u kojem su igrali Goran Ivanišević i Goran Prpić. Savršen kraj jedne prekrasne bajke...

PBZ Zagreb Indoors, 7.2.2009., polufinale: Ančić (Hrvatska, 7) - Hernych (Češka) 6:7(4), 6:3, 7:6(9).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!