Rukomet

Zagrebaši protiv tradicije

Ivor Krapac • četvrtak, 19.02.2009.
Zagrebaši protiv tradicije
Foto: Kristijan Komarica

U situaciji kad im je za zadržavanje izgleda za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka nužno potrebna pobjeda, rukometaši Croatia osiguranja moraju na gostovanje koje im je u europskim klupskim natjecanjima dosad donosilo isključivo poraze. Zagrebaši će u subotu pokušati prekinuti neugodnu tradiciju u Celju, kod ove sezone neuvjerljive Pivovarne Laško...

Pet utakmica i pet poraza - tako izgleda učinak zagrebačkog kluba na gostovanju u Celju, kod rivala protiv kojeg je Zagrebašima uvijek bio poseban izazov igrati. Iako Pivovarna Laško ove sezone nije toliko jaka, u drugom krugu Lige prvaka zasad su bez bodova, a u slovenskom prvenstvu tek na trećoj poziciji, slična priča mogla bi se ponoviti i ovog puta. Zagrebu treba pobjeda, a čim se nešto mora, nije lako.

Senjanin Maglajlija, novi prvi trener Zagrebaša, najavio je lov na dva boda uz nekoliko promjena u pristupu u odnosu na dosadašnje nastupe u sezoni, kad je na klupi bio Lino Červar: "Nije riječ o nečem većem, uglavnom su u pitanju detalji. Standardno ćemo koristiti 3-2-1 kao našu glavnu obranu, no morat ćemo pokušati i sa 6-0, što dosad nismo, a možda i s 5-1, odnosno 5+1. Puno toga ovisit će od onog što će diktirati suparnička momčad, prilagodit ćemo se svemu što utakmica nosi."

Vezane vijesti

Glavna promjena bit će agresivniji, puno čvršći pristup u obrani: "Ne mijenjamo drastične stvari, za nešto više treba vremena, naši igrači su u karijeri prošli puno toga i sve su spremni provesti na terenu. Nastojimo na treningu i na utakmicama inzistirati na tim detaljima, siguran sam da će biti dobro - događalo se da nam u obrani fali pola koraka, cilj je da nam se to više ne ponavlja."

Igrački kadar je dovoljno kvalitetan za prolazak drugog kruga, što je ambicija od koje, kazao je Maglajlija, nema odustajanja: "Što se toga tiče, sve je isto kao i prije susreta sa Chamberyjem. Napravili smo takvu momčad da u svakoj utakmici moramo ići na pobjedu, takav nam je plan, no sad će nam biti potrebno i malo sreće da se kockice poslože da prođemo."

Važan adut u lovu na pobjede u preostala tri kola, počevši sa subotom u Celju, trebao bi biti i Ivano Balić, koji je, kako tvrdi novi trener Zagrebaša, sve bolji: "U osjetnom je dizanju i što se tiče forme i što se tiče tjelesnog stanja, a i mentalno. Popravlja se iz dana u dan, spreman je odigrati 10-15 minuta po poluvremenu i u obrani i napadu - to će nam biti potrebno jer rotiramo igrače, moramo voditi računa o snazi kako utakmica odmiče."

Gorazd Škof, koji je ove sezone pristigao u Zagreb upravo iz Celja, dobro poznaje svoju nekadašnju momčad. "Čeka nas teška utakmica. Celje je jučer dobilo u prvenstvu u Kopru, igrali su fenomenalno u obrani u prvom poluvremenu, najviše ih je dizao Kokšarov. Pokušavaju se što više motivirati, imaju nekih novčanih problema, no igrači su sve to bacili u drugi plan, sada su se vratili u igru za prvo mjesto u prvenstvu", kazao je Zagrebov slovenski vratar.

"Sigurno će dati sve od sebe da nas pobijede bez obzira što nemaju mogućnosti za prolaz u četvrtfinale. U Zlatorogu su, ako je pun, već padale velike momčadi, no mi se ne bojimo - imamo kvalitetu za pobjedu, moramo dobiti i to nam je prvi cilj", dodao je Škof, kojeg bi s tribina dvorane u Celju mogli podržavati i članovi njegovog fan-kluba: "Valjda će mi pola dvorane pljeskati, a pola zviždati, no to me ne zanima. Vjerujem da će moj fan-klub navijati za Zagreb."

Tonči Valčić, ponajbolji Zagrebaš u subotnjem porazu od Chamberyja, također je istaknuo da hrvatski prvaci više nemaju prava na pogrešku: "Svjesni smo da smo se doveli u nezgodnu situaciju nakon Chamberyja, znamo da moramo dobiti sve do kraja. Imamo kvalitetu za to, no u subotnjoj utakmici neće presuditi kvaliteta, već obrana i disciplina. Normalno da ćemo sve napraviti da pobijedimo."

Većih nepoznanica nema. Celjani znaju puno o Zagrebovim glavnim adutima, a slično je i u drugom smjeru, posebno stoga što za Pivovarnu Laško nastupa i nekoliko bivših Zagrebaša - Lapajne, Bedekovič, Toskić i Terzić, a tu je i nekadašnji hrvatski reprezentativac Renato Sulić, trenutno van stroja zbog ozljede.

Uz iskusnog Rusa Kokšarova, klub iz Celja ima dovoljno aduta za zadavanje glavobolja bilo kojem suparniku, hrvatski prvaci morat će biti bolji nego u većem dijelu ogleda sa Chamberyjem ukoliko žele izbjeći "minu".

Liga prvaka - Glavna runda - grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Chambéry 25:23Rhein-Neckar Löwen
Celje Pivovarna L.22:25RK Zagreb
1Rhein-Neckar Löwen 6188:164+248
2RK Zagreb 6176:158+188
3Chambéry  6177:178-18
4Celje Pivovarna L. 6149:190-410

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!