Košarka

Problemi Zadra izašli na sunce

Branimir Korać • petak, 20.02.2009.
Problemi Zadra izašli na sunce
Foto: FaH

Cibona je prvi finalist Kupa Krešimira Ćosića. U Zadru su u dobroj utakmici nadigrali domaćina i zasluženo ušli u finale iskoristivši sve zadarske probleme koji su posljednjih tjedana tresli klub...

Dvije pobjede Zadra u prva dva susreta ove sezone, kao i igranje u Zadru u teško osvojivom KC Krešimir Ćosić, stavljali su Zadar u poziciju favorita. Međutim, silni problemi Zadrana, te iznenadni odlazak borbenog Dejana Ivanova, uz odličnu i pametnu Ciboninu igru, donijeli su Zagrepčanima posve zasluženu pobjedu.

Cibona je vrlo dobro otvorila utakmicu i napadački i obrambeno te nakon nešto više od tri minute već je stigla do vodstva 12:6. Ipak nekoliko lošije organiziranih napada Cibone donijeli su Zadru priliku za hvatanje priključka što i čine nakon trice Johnsona poravnavši na 15:15. Prvenstveno kvalitetnom zonskom obranom Cibona je vratila vodstvo i držala Zadar na odstojanju te prvu četvrtinu riješila u svoju korist 27:23.

Tih prvih deset minuta Cibona je pomalo rutinski održavala utakmicu u rezultatskoj situaciji koja joj odgovara dok se Zadar malo mučio, poglavito u napadačkom dijelu, ali zahvaljujući dobroj obrani Cibone.

U drugoj četvrtini Cibona je kontrolirala rezultat bez većih problema, imala u nekoliko navrata priliku i stvoriti rekordnu prednost, ali dvije loše reakcije Andersona i dvije Homana Zadar su dovele nakon trice Gečevskog u 17. minuti do vodstva 37:36.

U tih deset minuta Cibonina rutiniranost u napadu pomalo se izgubila, no unatoč tome nakon prvog poluvremena vodili su s minimalnih 47:46. Alan Anderson u prvom dijelu bio je teško zaustavljiv, ubacio je već 12 poena dok su Stipčević i Gečevski s devet predvodili Zadar. Treba istaknuti i novog Zadrovog Amerikanca Desmona Farmera koji je ulaskom donio novu energiju na parket i pokrenuo svoju momčad.

Lukša Andrić i Earl Calloway odlično otvaraju drugo poluvrijeme i vode Cibonu do 55:50 kaznivši početničke greške Zadrana, a u 25. minuti Kus ubacuje za najviših 57:50. Kus je u tih 25 minuta odigrao vrlo kvalitetno i pokazao kako izlazi iz krize u koju je u posljednje vrijeme ušao.

Do kraja treće četvrtine ništa se nije mijenjalo, Cibona je bez problema sačuvala prednost od sedam poena i iskoristivši jalovu igru Zadrana u napadu uoči zadnje četvrtine imala je vodstvo 66:59.

U posljednjoj četvrtini Zadar je pojačao obranu i stavio Cibonu na muke, no unatoč tome individualnim akcijama Cibosi su držali vodstvo. No ne zadugo. Zadru su se isplatile dobre obrambene reakcije i serijom 6:0 četiri minute prije kraja smanjili su na minimalnih 72:71. Brzopletost Zadra u napadu Cibonu dovodi u dobitnu situaciju minutu i pol prije kraja susreta kada nakon Prkačinovog polaganja vodi 77:71.

Anderson je s linije slobodnih bacanja na ulasku u zadnju minutu povisio na najviših 79:71, Stipčević nije pogodio, Calloway je za 81:71 i Cibona je otišla u finale.

Posve zaslužena pobjeda Cibone koja je igrala racionalnije i pametnije. Unatoč silnim problemima s osobnim pogreškama, Cibosi su uspješno priveli susret kraju i otišli u finale.

Kod Cibone prva imena bili su Alan Anderson s 25 poena i osam skokova i Lukša Andrić s 12 poena i četiri skoka. Domaćina su predvodili Todor Gečevski sa 17 poena i osam skokova te Rok Stipčević s 15 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!