Košarka

Mravi lako s otužnim Splitom

Ivor Krapac • petak, 20.02.2009.
Mravi lako s otužnim Splitom
Foto: Davor Sajko

Kao i prošle sezone, finale Kupa Krešimira Ćosića donijet će sudar vodećih zagrebačkih momčadi. Nakon što je Cibona u "finalu prije finala" svladala domaći Zadar, Zagreb CO došao je korak do obrane naslova pobjedom nad Splitom CO u polufinalnom ogledu nakon kojeg trener Splićana Teo Čizmić može biti jedino ljut i žalostan...

Trebalo je biti barem izjednačeno i neizvjesno, uostalom, dvije pobjede splitskih "žutih" u dosadašnja dva međusobna susreta u sezoni sugerirala su da se imaju čemu nadati protiv Mrava iz Trnskog, no od te izjednačenosti nismo vidjeli puno. Zagreb CO slavio je s 82:69, a konačnih 13 razlike zavarava - s obzirom kako su se stvari kretale nakon prvih deset minuta, pobjeda branitelja naslova mogla je biti i puno uvjerljivija.

Početak utakmice bio je obećavajuć za Splićane. Predvođeni Lucasom Gordonom, rano su došli do minimalnog vodstva, da bi prvo značajnije odvajanje izveli čim se priključio Štemberger, a potom i Shannon i Stipanović zakucavanjem u kontri za maksimalnih 17:10 na isteku sedme minute.

Mravi iz Trnskog su s 8:0, uz trice Krstića i Mulaomerovića, u samo minutu i pol izveli preokret, no na kraju prve četvrtine ipak su vodili Splićani. Štembergerova trica i Shannonovo polaganje osigurali su 22:18 na prvom dvominutnom odmoru.

U drugoj dionici sve je vrlo brzo krenulo u smjeru momčadi Denisa Bajramovića. Sjajne minute Krune Simona, na kojem se nisu osjetili želučani problemi iz ranijeg dijela tjedna, bile su ključ u seriji Mrava od 11:0 za bijeg na 37:26 četiri minute do poluvremena, no Simon nije ostao sam - s tri trice priključio se Pero Babić, a pomogla je i zona na koju Splićani nisu nalazili napadački odgovor.

Teo Čizmić pokušavao je sve, mijenjao zonu i čovjeka u obrani, miksao visoke i niže petorke - ali bez rezultata. Na 15-minutni predah u svlačionicama Zagreb je otišao s dotad maksimalnih 50:34.

Priča o putniku u finale bila je praktički dovršena nakon prvog poluvremena, a Mravima je u nastavku preostalo tek odraditi posao. Nakon što je Bajramovićeva momčad pobjegla do 26 razlike, Splićani su izborili kakvu-takvu nadu poenima Shannona i Marija Delaša za približavanje ispod 20 poena minusa - no, bilo je jasno da ta nada nije velika, Zagreb onakvu prednost jednostavno nije mogao ispustiti.

U posljednjih deset minuta Bajramović je ispraznio klupu i svojim glavnim adutima uštedio snagu za subotnje finale, dok je Teo Čizmić potkraj utakmice učinio isto - iako je teško shvatiti zbog čega, s obzirom da sutra ne igraju, a oni koji su odigrali dotadašnji dio utakmice uložili su toliko energije i angažmana da im odmor vjerojatno nije ni trebao.

Pero Babić vodio je pobjedničku momčad sa 16 poena, dok se Luka Žorić pridružio s 15 poena i 11 skokova. Kruno Simon ostao je na 14 poena iz prvih 20 minuta, no u drugom poluvremenu nije ni igrao puno - nije bilo potrebe. Lucas Gordon ubilježio je 20 poena i šest skokova za Split, a Siniša Štemberger dodao je 14 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!