Košarka

Pobjeda za ostanak u igri

Branimir Korać • srijeda, 25.02.2009.
Pobjeda za ostanak u igri
Foto: Davor Sajko

Cibona u Istanbulu ima bitku za goli život u Topu 16. Samo pobjeda igra Cibosima, svaki poraz praktički bi ih sigurno izbacio iz igre za prolaz u četvrtfinale Eurolige...

Težak i tvrd susret sigurno očekuje Cibonu u Istanbulu. Fenerbahče nije momčad koja će vas razvaliti i utrpati vam 100+ poena, oni pobjeđuju čvrstom i kontroliranom igrom, a posebno su neugodni na svom terenu. Nisu ništa manje neugodni i u gostima, osjetila je to Cibona najbolje prije dva tjedna, no taj susret je Cibona ipak prvenstveno izgubila zbog svojih slabosti, a ne zbog snage Fenerbahčea.

Dvoboj iz Zagreba trebao bi biti ogledni primjer što Cibona ne smije raditi ako misli slaviti u Istanbulu. Obrambeno je dobro odradila posao, ali napadački je to bilo vrlo loše i s takvom igrom neće biti nikakve šanse za pobjedu. Svaka igra jedan na pet bit će dobrodošla za Turke koji zgusnutom i pokretljivom obranom navlače protivnika na soliranje i to onda rutinski kazne na drugom kraju parketa.

Dok Cibona iza sebe ima osvojen Kup Krešimira Ćosića uz solidnu igru protiv Zadra posebice, Fenerbahče je za vikend ostao bez trofeja Kupa Turske. Svladao ih je Efes Pilsen u polufinalu i tako ih zaustavio na putu do trofeja. Obzirom na poznati rivalitet njih i Efesa, protiv Cibone ne samo da će igrati za ostanak u igri za četvrtfinale, već će i navijačima se pokušati iskupiti za taj poraz.

Ono što Cibona treba napraviti na putu do pobjede je jednostavno prekopirati način kako je CSKA slavio u Istanbulu. Lako je reći, CSKA je ipak vrh europske košarke, no bit će teško izvesti.

Moskovljani su Turke dobili solidnom obrambenom predstavom, ali vrlo kvalitetnom i strpljivom napadačkom. Brz protok lopte i dugački napadi iscrpljivali su obranu Turaka, stvorili su brzo visoku prednost i tako tjerali Fenerbahče na forsiranje u napadu i nerezonske šuteve što su rutinski kažnjavali na drugoj strani parketa.

Za takvu igru potrebno je vrhunsko izdanje više igrača Cibone, posebice vanjske linije koja mora smanjiti minute pasivnog napada s loptom u ruci jednog igrača. Još jedan preduvjet za pobjedu je i kontrola skoka, a ona će se ostvariti najbolje izolacijom Turkcana koji je najagresivniji u skoku.

Neočekivano velik problem Ciboni je u Zagrebu predstavljao Marques Green koji je agresivnom obranom isključio iz igre Cibonine razigravače što se ne smije dogoditi u Istanbulu. Gordan Giriček neće biti lako zaustavljen, no nadamo se kako će se barem isto dogoditi i na drugoj strani gdje bi Alan Anderson trebao raditi iste probleme Turcima.

Neće biti nimalo lako, to je apsolutno jasno, ali pobjeda nije nemoguća. Fenerbahče ima mana, Cibona može odigrati kvalitetno i kako Anderson u najavi utakmice kaže: "Možemo dobiti u gostima, Zadar nam je bio prava priprema za Istanbul". No dosta toga se mora poklopiti, a prva stvar koja se ne mora poklopiti već se mora ostvariti je odlična igra Cibone.

Susret u Istanbulu jednu momčad će izbaciti definitivno iz igre za četvrtfinale, a započinje u 19 sati i 15 minuta.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSKA Moskva95:71Montepaschi Siena
Fenerbahçe64:86Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSKA Moskva95:71Montepaschi Siena
Fenerbahçe64:86Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!