Košarka

Vukovi grizu i u gostima

Ivor Krapac • srijeda, 25.02.2009.
Vukovi grizu i u gostima
Foto: Davor Sajko

Nade košarkaša Cibone u prolazak u četvrtfinale Eurolige ponovno su na životu. Cibosi su na gostovanju u Istanbulu odličnom predstavom protiv Fenerbahče Ülkera došli do pobjede koja im je bila nužnost - sve je bilo više-manje jasno već nakon prvog poluvremena, a završilo je s 22 razlike...

Prije nepuna dva tjedna, pretprošlog četvrtka, Cibona je u blijedom izdanju u Draženovom domu doživjela poraz od Fenerbahče Ülkera i udaljila se od prolaska dalje, da bi ove srijede oživjela nadu u proboj u četvrtfinale. Bilo je to nešto sasvim drugo u odnosu na zagrebačku utakmicu, Cibosi su večeras bili raspoloženi i razigrani, odlični u napadu i obrani, slavivši s potpuno zasluženih visokih 86:64.

Prvih 20 minuta donijelo je sjajnu predstavu Cibosa i ogroman korak prema pobjedi. Ako nije bilo najbolje poluvrijeme u sezoni, zasigurno je bilo jedno od najboljih, uz vodstvo od 49:27 pri odlasku na "veliki odmor".

Domaći su se držali u egalu samo u prvim minutama, kad su u napadu iskoristili nešto nižu petorku Cibosa, s Lukšom Andrićem kao jedinim pravim centrom i četvoricom, uvjetno rečeno, vanjskih igrača (Calloway, Kus, Anderson, Rozić). Gašper Vidmar i Oguz Savas u tim su trenucima bili glavni napadački aduti Fenera, no čim je Velimir Perasović povisio petorku ubacivanjem Jareda Homana umjesto Rozića, Cibosi su vrlo brzo pobjegli.

Nakon što je Tanjevićeva momčad sredinom prve četvrtine bila na minusu od samo 11:10, Cibosi su povezali seriju od 9:0 (Homan, Anderson, Vukušić, trica Kusa) i u osmoj minuti otišli do okruglih 20:10. Homan je do kraja četvrtine potvrdio da je večeras raspoložen i u napadu, dodajući još četiri poena u povećanju na sjajnih 28:14 nakon prvih deset minuta.

Cibona je visoko vodstvo prvenstveno izgradila sjajnom agresivnom obranom, a u napadu je bilo dovoljno raspoloženih za zadavanje velikih glavobolja domaćoj momčadi. Slično se nastavilo i u drugoj četvrtini, kad je Kus prvo tricom povisio na 31:16, da bi se potom priključio i Nikša Prkačin, koji je ušao tek u tom razdoblju, pobrinuvši se za 35:18 u 12. minuti.

Domaći su uspjeli malo ublažiti pad smanjenjem na 35:23, no Cibosi nisu popustili. Važna Rozićeva trica s osam metara vratila je prednost na 15 razlike (38:23), da bi se serija nastavila do ukupnih 12:0 i bijeg do dotad maksimalnih 47:23 Homanovim polaganjem u 19. minuti. Fener je do kraja prvog poluvremena smanjio zaostatak i na predah u svlačionicama otišao s 22 poena minusa, vjerojatno nešto čemu se nisu nadali uoči utakmice.

No, za razliku od Cibosa, Tanjevićeva momčad nije imala dovoljno raspoloženih da bi mogla očekivati bolje vijesti. U prvom poluvremenu istaknuo se jedino Mirsad Turkcan sa sedam poena, dok su izvana promašili gotovo sve, o čemu dovoljno govori 2/14 za tricu, a vrijedi izdvojiti užasnu realizaciju čak i s crte slobodnih - 3/12. Cibonu su, pak, s po 10 poena vodili Kus i Homan.

Početkom treće četvrtine domaći su pokušali s onim što im je jedino preostalo, pojačanom agresivnošću u obrani i nadom da će Cibosi popustiti pod tim pritiskom. Na njihovu žalost, a Ciboninu sreću, to se nije dogodilo.

Kus je otvorio drugo poluvrijeme s novih pet poena, a Homan je ubilježio još četiri u odlasku do ogromnih 58:31 u 24. minuti, da bi potom Fener s pet Preldžićevih poena i asistencijom Giričeku na otvorenu tricu serijom od 8:0 izborio barem malu nadu smanjenjem na 58:39. No, na kraju treće četvrtine na semaforu je svijetlilo puno ugodnijih 67:42 - Nikša Prkačin ubacio je četiri poena, Calloway tricu, a Anderson zakucao za 25 razlike nakon osvojene lopte i asistencije Callowaya.

Kod toliko velike prednosti uoči posljednjih deset minuta, i domaći su izgubili sve ambicije dostizanja minusa, a jedini preostali cilj bilo im je hvatanje razlike od deset poena s koliko su Cibose svladali pretprošlog tjedna u Zagrebu (65:55). No, ni u tome nisu uspjeli, a u posljednjim minutama, vrijedi izdvojiti, priliku je dobio i mladi Tomislav Zubčić, koji se koju sekundu do kraja i upisao zabivši slobodno bacanje.

Na putu do druge ovosezonske euroligaške gostujuće pobjede, nakon slavlja u Le Mansu u prvom krugu, najbolji su bili Kus (19 poena), Anderson (18 poena, po četiri skoka, osvojene lopte i asistencije) i Homan (16 poena, pet skokova).

Domaće je vodio visoki dvojac, Oguz Savas s 13 poena i pet skokova, a Mirsad Turkcan s 12 poena i sedam skokova. Izvana su dobili malo ili ništa, a u to sivilo uklopio se i Gordan Giriček, sa samo pet poena uz 2/11 iz igre (1/5 za tricu).

Cibonin idući izazov bit će novo gostovanje. Idućeg četvrtka su u Sieni, kod Montepaschija, koji je danas doživio visok poraz u Moskvi (95:71) i nakon četiri kola, kao i Cibosi, ima omjer 2-2.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSKA Moskva95:71Montepaschi Siena
Fenerbahçe64:86Cibona
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!