Košarka

Partizan slavio u šokantnoj završnici

Branimir Korać • srijeda, 25.02.2009.
Partizan slavio u šokantnoj završnici
Foto: EPA

Uz pobjedu Cibone, sjajne predstave moskovskog CSKA i Tau Ceramice i fantastičan dvoboj u Malagi obilježili su prvi dan četvrtog kola Topa 16 Eurolige. U Malagi je Partizan u produžetku svladao Unicaju 78:74...

Izvrsna utakmica odigrana je u Malagi. Partizan je u prošlom kolu u Beogradu svladao Unicaju s poenom viška, a pobjedu je ostvario i u Malagi te si otvorio širom vrata četvrtfinala. Beograđani su posve zaustavili Unicaju, odigrali izvrsnu utakmicu, no unatoč tome Unicaja je u regularnom dijelu imala nekoliko meč lopti. Prve su ispustili promašajima s linije slobodnih bacanja nakon čega kreće pravi triler.

Partizan je imao posljednji napad, međutim Lasmeu Cook krade loptu, u kontri dodaje Cabezasu koji u teškoj situaciji ne polaže, lopta se odbija i dolazi do samog samcatog Cooka koji promašuje najlakši mogući zicer sam pod košem. Do lopte dolazi Veličković i ne gleda na semafor već baca loptu sa svoje polovice bez obzira što je bilo četiri sekunde do kraja. Vrijeme je polako isteklo i otišlo se u produžetak.

Tamo Partizan s dvije trice Rašića i jednom Tepića dolazi na osam poena prednosti, Unicaja smanjuje na svega dva i drama se nastavlja. Veličković promašuje otvorenu tricu na deset sekundi do kraja i umjesto da Unicaja dođe do skoka i krene barem po izjednačenje, skok u napadu bilježi Vesely. Gomis radi brzi prekršaj na Tepiću koji ubacuje prvo, ali promašuje drugo bacanja, ponovno (!) u napadu skače Vesely i tu je kraj. Nakon prekršaja Vesely ubacuje jedno bacanje i Partizan odnosi ogromnu pobjedu 78:74.

Kod pobjednika najistaknutiji bili su Stephane Lasme s 20 poena i pet skokova te Uroš Tripković i Novica Veličković s po 17 poena. Kod domaćina Boniface N'Dong ubacio je 14 poena uz osam skokova dok je Carlos Cabezas dodao 13 poena. Potpuno je zaustavljen najbolji igrač Unicaje Marcus Haislip koji je ubacio tek tri poena.

CSKA je u Moskvi odigrao poluvrijeme za pamćenje. Ugostili su Montepaschi koji ih je visoko svladao u prošlom kolu i tražila se osveta i pobjeda za osiguranje prvog mjesta u skupini. Ona je i ostvarena i to vrlo uvjerljivo 95:71 ubacivši čak 17 trica.

Prvo poluvrijeme proteklo je u posve izjednačenoj igri i CSKA je taj dio igre dobio s minimalnih 45:44. Onda je uslijedio pravi moskovski uragan u trećoj četvrtini koju CSKA dobiva sa strašnih 32:11 i zatvara utakmicu. U posljednjoj dionici samo su znalački čuvali rezultat.

U sastavu CSKA bolji od ostalih bili su Matjaž Smodiš s 22 poena, J.R. Holden sa 17 poena, sedam skokova i šest asistencija te Erazem Lorbek s 14 poena i 12 skokova. Zoran Planinić odigrao je skromno, za 12 minuta ubacio je dva poena s linije slobodnih bacanja i tome dodao četiri asistencije. Kod Talijana Henry Domercant ubacio je 19 poena, a Terrell McIntyre dodao je 15 poena uz sedam asistencija.

Tau Ceramica je nestvarnom napadačkom predstavom stigla do pobjede u Milanu kod Armanija 107:74. Španjolci su iz igre šutirali nevjerojatno dobro, ubacili su 80 posto šuteva za dva te 70 posto za tri poena i u takvoj igri bilo je nemoguće izvući makar pristojan poraz. Kada se tome doda još i 40 izvedenih slobodnih bacanja, sve je jasno.

Tiago Splitter ubacio je 19 poena uz sedam skokova, Igor Rakočević dodao je 16 poena, a Stanko Barać u 17 minuta pet poena i dva skoka. Kod domaćina Hollis Price ubacio je 15 poena, a David Hawkins dodao je 13 poena.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Armani Milano74:107Baskonia
Olympiakos84:71Asseco Prokom Gdynia
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!