Košarka

Cibonin oproštaj s porazom

Ivor Krapac • srijeda, 11.03.2009.
Cibonin oproštaj s porazom
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone nisu uspjeli iznenaditi moskovski CSKA u posljednjem ovosezonskom nastupu u Euroligi. Aktualni prvaci Europe su u Draženovom domu u utakmici bez većeg značaja sve riješili u završnici...

Nakon prošlotjednog gubitka šansi za prolaz u četvrtfinale porazom u Sieni, Cibosi su izgubili i na ovosezonskom oproštaju od Eurolige. CSKA se pokazao nijansu jačim i otišao iz Zagreba sa 73:63, uz odluku tek u završnici, u drugoj polovici posljednje četvrtine.

U prvih deset minuta Cibosi se nisu snašli protiv kvalitetne obrane Moskovljana. Sa samo 11 postignutih poena i bez puno izgrađenih pozicija za kvalitetne šuteve nije se moglo očekivati ništa drugo osim rezultatskog zaostatka, 17:11 za goste na kraju početne dionice, uz glavnu napadačku ulogu Erazema Lorbeka koji je u tom razdoblju ubilježio osam poena. Slovenac je nekoliko puta ostao sam pod obručem nakon izlaska Cibonih centara na pomaganje na picku na vanjskom igraču, što je svaki put značilo siguran koš.

Potkraj prve i početkom druge četvrtine Lorbekovu realizatorsku ulogu preuzeo je Zoran Planinić, čijih je šest poena odvelo CSKA do devet razlike, da bi Morris lakim poenima pod obručem i Zisis košem i dodatnim zaokružili seriju Moskovljana od 11:0 i povisili na 25:11 u 13. minuti. Cibosi su tricama Rozića, Kusa i Vukušića spriječili dodatni pad, no u nastavku su gosti novom serijom, ovog puta 7:0, pobjegli do dotad maksimalnih 39:22.

A onda - potez za pamćenje Viktora Khryape. Ruskom reprezentativcu su pri vodstvu CSKA od 39:24 dvije minute do poluvremena dosuđeni koraci, bili su vrlo dvojbeni, no kakvi god bili, iznenadila je eksplozivna reakcija gostujućeg krila - prvo se žestoko pobunio, a zatim odgurnuo suca i zaradio dvije uzastopne tehničke i put u svlačionicu.

Alan Anderson iskoristio je sva četiri slobodna bacanja za dvije tehničke i smanjio na 39:28, potom ubacio još dva za 39:30, da bi trica Princa i novi Andersonovi poeni srezali zaostatak na samo 41:35 za goste na poluvremenu. Moglo je biti i bolje za Cibose da Jared Homan minutu do kraja četvrtine nije promašio zakucavanje u pokušaju da "razvali" konstrukciju koša.

U trećoj dionici Cibosi su nastavili tamo gdje su stali potkraj druge. Nakon što je Langdon tricom odveo goste do 44:35, razigrani Anderson je tricom i asistiranjem suigračima bio glavna lokomotiva u smanjenju na četiri razlike, a Nikša Prkačin pridružio se s dvije trice na putu do samo dva poena minusa, 52:50 dvije minute do kraja četvrtine. U te dvije minute više nije bilo poena na bilo kojoj strani, a Cibona je propustila nekoliko napada za poravnanje, uključujući i Kusov šut u posljednjim sekundama.

Kus se početkom posljednje dionice pobrinuo za bolje vijesti uz pet uzastopnih poena za Ciboninih 55:54, prvo vodstvo nakon ranih 5:4, no gosti su imali dalekometni odgovor, trice Langdona i Keyrua kojima su ubrzo vratili prednost na svoju stranu (60:55). Novi Kusovi poeni i Vukušićeva trica vratili su stvari u egal, 60:60 pet i pol minuta do kraja, da bi potom stigla serija kojom je CSKA riješio utakmicu.

Keyru, Holden tricom i Lorbek sa svoja tri poena pobrinuli su se za gostujućih 8:0 i 68:60 dvije i pol minute do kraja, nakon čega Cibona više nije stigla bliže od pet poena minusa. Trica Smodiša nešto više od minute do zadnje sirene samo je zaključila priču na konačnih deset razlike.

Unatoč lošem šutu iz igre, kod Cibone je najučinkovitiji bio Alan Anderson sa 17 poena i osam skokova dok mu je društvo među dvoznamenkastima pravio Davor Kus s 12 poena. Kod Moskovljana 15 poena ubacio je Erazem Lorbek, a 14 Matjaž Smodiš.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cibona63:73CSKA Moskva
Fenerbahçe68:73Montepaschi Siena
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!