Košarka

Ukić za Sportnet: "Vidimo se na pripremama"

Branimir Korać • utorak, 24.03.2009.
Ukić za Sportnet: "Vidimo se na pripremama"
Foto: Bruno Blumenschein

U prvom dijelu intervjua s Rokom Ukićem razgovarali smo o njegovoj prilagodbi i impresijama o NBA ligi, a u drugom dijelu razgovaramo više o reprezentaciji i predstojećem Eurobasketu u Poljskoj, te o Rokovoj europskoj karijeri...

Roko Ukić u NBA ligu stigao je posve pripremljen na ono što ga očekuje. Dobru školu imao je u tri europska klupska velikana. Nakon odlaska iz Splita, završio je u Tau Ceramici, a zatim u Barceloni. Te dvije sezone u Španjolskoj označile su nekonstantnost ponajviše što se tiče minutaže te je treću sezonu proveo u Lottomatici gdje je kod izbornika Jasmina Repeše uživao veliko povjerenje.

Prije NBA lige prošao si Španjolsku i Italiju. Žališ li za nečim, imaš li dojam da si u Španjolskoj bio nepravedno zapostavljen u Tauu i Barci?

"Ne žalim za ničim. ACB je bila veliko iskustvo. Ona me očvrsnula i izgradila kao košarkaša, ali i kao osobu. Imao sam dvije teške sezone u vrhunskim klubovima gdje sam imao problema s uklapljanjem u sustav jer je moja igra ipak dosta drugačija nego što su te ekipe zahtijevale. Međutim sve to skupa mi je pomoglo razviti neke druge košarkaške elemente i pomoglo mi u razvoju."

Lottomatica je bila pravi izbor za vraćanje na mapu ponajboljih europskih razigravača. Izbornik Repeša imao je tu veliku ulogu.

"Sigurno da Jasku mogu zahvaliti na ukazanom povjerenju nakon dvije osrednje sezone gdje sam prave utakmice igrao uglavnom u flashovima, ne u konstanti. Mislim da sam ja kao pojedinac, ali i Roma kao tim, imali jako uspješnu sezonu gdje smo ostali pobjedu do Final 8 i gdje smo igrali finale prvenstva nakon 25 godina. Ta sezona lani mi je ujedno i bila ulaznica za NBA."

Nakon NBA sezone dolazi ono što svi jedva čekamo - Eurobasket. Roko će kao i na Olimpijskim igrama u Pekingu i na ranija dva Eurobasketa igrati važnu ulogu u reprezentaciji, a sada ga očekujemo još boljeg i još opasnijeg i zrelijeg.

Za Poljsku tvoj nastup nije u pitanju?

"Nije, ja sam, ako Bog da zdravlja, 20. na pripremama."

Što očekivati u Poljskoj, brojne reprezentacije najavljuju kako će doći bez nekih velikih zvijezda, može li se barem prekinuti post neulaska među četiri najbolja?

"Ja za Poljsku imam samo jedan plan, napokon doći do polufinala i onda dobiti iduće dvije utakmice. Bili smo već kao generacija na dva Eurobasketa i na OI i dosta je bilo zadovoljavanja prosjekom. Iako treba biti pametan i ići utakmicu po utakmicu, mislim da moramo postaviti visoke kriterije i ići uzeti ne medalju, nego pobijediti svaku utakmicu. Bude li nam cilj biti peti, završit ćemo deveti."

Kako gledaš na sve češće otkaze igrača?

"Različite su prirode otkazi. Igrače koji su već nešto s reprezentacijom osvojili pa im nedostaje motiva, ili oni koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, njih mogu donekle razumjeti. Ostalima ne vidim neko razumno opravdanje što ne igraju, iako ima svako pravo na svoj izbor."

Koliko pratiš hrvatsku košarku? Cibona i Zadar ove sezone u Europi ostvarili su dobre rezultate, međutim nije bilo mladih igrača koji su posebno iskočili i pokazali kako bi mogli do zvjezdanog statusa, ne samo u tim klubovima.

"Ja pratim i belgijsku ligu, a kako ne hrvatsku. Znam sve što se događa i dobro je da su oba naša kluba napravila dobar posao u Europi. Činjenica je da mladi igrači ne dobivaju puno prilike i to nije dobro, ali možda je najbolje rješenje da odu u manje klubove na posudbu. Dosta naših nositelja igre u reprezentaciji je sa 16-17 godina već igralo po 20 minuta. Međutim to ne mora biti pravilo, pravi igrač se može postati i u 27., ne trebamo olako otpisivati igrače ako prosjede kao 16-godišnjaci sezonu ili dvije. To im neće pomoći, ali ne mora značiti da će ih ubiti."

Ima li straha za budućnost naše reprezentativne košarke?

"Straha nema bar 7-8 godina jer sad imamo relativno mladu reprezentaciju koja to razdoblje može izgurati, a za kasnije je prerano davati prognoze jer bi tada nositelji trebali biti djeca koja sad imaju 13-14 godina, a kako će se oni razvijati, to nitko ne može znati."

U nastavku karijere Roku želimo puno sreće, minuta i zdravlja. Ako bude zdravlja, bit će i dobrih igara, u to ne sumnjamo, a sa zdravljem će doći i nastup na Eurobasketu gdje ćemo otputovati kao Roko - kao optimisti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!