Košarka

Osam priča, tri klase, jedan trofej

Bernard Jurišić • utorak, 24.03.2009.
Osam priča, tri klase, jedan trofej
Foto: Sebastian Govorčin

Prošle sezone smo gledali pravo iživljavanje "regionalne četvorke" nad "nacionalnom" u završnici košarkaškog prvenstva. U 32 navrata su se Cibona, Split CO, Zadar i Zagreb susreli s četiri kluba koja su došla iz A-1 lige i 32 puta ubilježili uvjerljivu pobjedu. Bila je to velika pljuska hrvatskom prvenstvu, za koju se nadamo da se neće ponoviti i ove sezone. Makar se ne bismo kladili u to...

Danas kreće nova borba za košarkaškog prvaka Hrvatske. Osam klubova, osam priča, osam ambicija. I tri klase. U prvoj Cibona i Zadar u bori za naslov prvaka, u drugoj Split CO, Zagreb Crobenz i Cedevita u lovu na preostalo jedno mjesto koje vodi u NLB ligu, te Šibenik, Dubrovnik i Svjetlost Brod koji su ostvarili sve svoje ciljeve ove sezone samom činjenicom da će ugostiti pet prvospomenutih.

Prošle smo sezone svjedočili pravom debaklu klubova pristiglih iz A-1 lige, koji su izgubili svaku od 32 utakmice protiv četiri hrvatska predstavnika u regionalnoj ligi. I to u prosjeku s dvoznamenkastom razlikom. Ni ove sezone omjer neće biti puno bolji, posebno kad se zna da će opet ritam biti "luđački", ponekad i s po tri utakmice u tjedan dana.

Vezane vijesti

Euroligaška utrka za narednu sezonu je okončana Zadrovim neplasiranjem na regionalni Final Four, pa će se završnica našeg prvenstva ipak igrati za "malo časti i slave" koju nosi naslov najboljeg u zemlji. Zadar brani naslov, Cibona će napasti, ostali će se teško umiješati u taj dvoboj. No, bit će zanimljivo vidjeti tko će pobijediti u "troboju" za treće mjesto, koje će voditi u NLB ligu dogodine. Više od toga Hrvatska će ove godine teško dobiti, jer su Slovenci već krenuli u lobiranje kako bi osigurali pozivnicu za svoj treći klub u tom natjecanju.

Podsjetimo, u Ligi za prvaka na parketu istovremeno mogu biti samo dva stranca, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će ih kombinirati treneri momčadi koje imaju više od dvojice. Cibona i Zadar na platnoj listi imaju četvoricu, Split CO i Cedevita trojicu, ostali nemaju tih problema.

CIBONA Zagreb (petorka Kus, Anderson, Rozić, Wright, Prkačin, trener Velimir Perasović)
Osiguravanje Eurolige u narednoj sezoni "vukovima" je skinulo najvažniju brigu s glave. Prvi su favoriti utrke za prvaka, prije svega zahvaljujući ozbiljnom treneru i širokoj lepezi kvalitetnih rješenja. Iako su dvaput izgubili od Zadra u NLB ligi, danas je Cibona drugačija momčad od one s početka sezone, a euroligaško iskustvo naučilo ih je pobjeđivati i kad igraju slabije. Anderson je igrač kojeg će rijetko koja obrana u našoj ligi moći zaustaviti.

ZADAR (Stipčević, Johnson, Perić, Macura, Gečevski, trener Zmago Sagadin)
Redizajnirani Zadar u odnosu na početak sezone brani naslov, a plasman na završni turnir Eurokupa donekle im je "spasio" sezonu. Veliki kiks napravili su neplasiranjem na Final Four NLB lige, zahvaljujući katastrofalnim igrama na gostovanjima. Na njihovu sreću, u Ligi za prvaka nema previše "vrućih" terena. Izgubili su Kup Krešimira Ćosića na svom parketu, ostali bez mogućnosti da se bore za naslov pobjednika regionalne lige, Eurokup će teško osvojiti - stoga je obrana naslova prvaka apsolutni imperativ za momčad iz Višnjika. A iskustvo nas uči da Zadar pod imperativom često "trokira".

SPLIT CO (Shannon, Gordon, Štemberger, Grgurević, Stipanović, trener Teo Čizmić)
"Žuti" opet imaju "instant-momčad" za jednu sezonu, s opet dobro pogođenim Amerikancima. Pod koševima su "tanki", Stipanović je u odnosu na prošlu sezonu napravio korak unatrag, ali skok će svakako popraviti povratak Grgurevića i angažman novog Amerikanca Johnsona. Treće mjesto za Split CO je apsolutni imperativ, jer na regionalnu pozivnicu ovog puta neće moći računati.

ZAGREB CROBENZ (Krstić, Mulaomerović, Simon, Tomić, Papac, trener Denis Bajramović)
"Mravi" su u sezonu krenuli objavljujući na sva zvona svoj "hrvatski proizvod". No, kad je voda ušla u uši, pozvali su nekoliko Amerikanaca na "razgledavanje", ali dok su čekali da ovi nešto pokažu, "ukazali" su im se veterani Krstić i Mulaomerović. Ante Tomić i Krunoslav Simon i dalje su prve violine momčadi koju čeka velika bitka u Lori i Sutinskim Vrelima.

CEDEVITA Zagreb (Cummings, Garnett, Novačić, Čolak, Kaštropil, trener Zoran Kalpić)
Prošlosezonsko razočaranje nije demotiviralo treći zagrebački klub. Cedevita se pojačala na svim razinama, a dolasci nejeftinih Amerikanaca s "imenom i prezimenom" iz regionalnih ligaša pokazuju da su ambicije upravo takve - regionalne. Imaju zanimljivih imena i prilično dugačku klupu, no oscilacije koje su pokazivali u prvom dijelu sezone i zbog kojih su ostali bez trenera Radulovića, postavljaju upitnik pred njihove stvarne mogućnosti. Cedevita u još jednu Ligu za prvaka ulazi kao prilična nepoznanica.

ŠIBENIK (Petković, Mimica, Bilobrk, Vukičević, Bilan, trener Ivica Gulin)
Prošlosezonski je Šibenik bio ipak neka druga priča. Baldekin će i ove sezone vjerojatno biti lako osvojiva utvrda za sve prije spomenute klubove, a šibenska je realnost borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Ima tu zanimljivog materijala i ove sezone, prije svih u razigravaču Petkoviću i centru Bilanu, no tužna je spoznaja da prošlogodišnje šibenske "zvjezdice" Vrkić i Drezga ove sezone griju klupu Splita i Zagreba. Omiški "pištoljdžija" Mimica vjerojatno će biti neđu najboljim strijelcima Lige za prvaka, no ostatak momčadi će se teško nositi s tjelesno i kvalitativno jačim protivnicima.

DUBROVNIK (Prejean, Vranješ, Šćepanović, Karač, Lučić, trener Darko Kunce)
Dubrovčani su pogodili s američkim braničem Prejeanom, s kojim su navodno već dogovorili suradnju i za dogodine. Najbolji dubrovački košarkaši i ove će sezone igrati na drugim adresama i nema dvojbe da će veliki pljesak dočekati gostovanja Andrića (Cibona), Tomića (Zagreb) i Perića (Zadar) u Gospinu polju. Stari, dobri Vranješ i dalje je prvo ime Dubrovčana, koji su se u prvom dijelu sezone mogli nositi i sa Cedevitom. Hoće li i u Ligi za prvaka?

SVJETLOST Slavonski Brod (Raić, Rimac, Budimir, Karlović, Delić, trener Edi Dželalija)
Brođane se može smatrati najvećom konstantom hrvatskog prvenstva. Već godinama s jako malo novca redovito žive u vrhu A-1 lige, no nažalost nemaju snage za dodatni korak u Ligi za prvaka. Prvo ime je splitski centar Delić, a uz brzu i šuterski dobro potkovanu vanjsku liniju mogli bi stvoriti ponešto problema i najvećima. Nažalost, vjerojatno tek u pojedinim periodima utakmice, jer će se teško nositi s dugim putovanjima i žestokim ritmom utakmica koji ih čekaju.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!