Košarka

Malo, ali slatko

Borna Rupnik • utorak, 24.03.2009.
Malo, ali slatko
Foto: Martina Japundžić

Vrlo uzbudljivu utakmicu odigrali su u Dubrovniku istoimeni domaćin i Šibenik. Uspješniji su na kraju bili domaćini, upisavši prvu pobjedu (88:87) u neizvjesnoj završnici...

Susret u Dubrovniku bolje su otvorili domaći košarkaši, ali su gosti iz Šibenika vrlo brzo uhvatili priključak. Da će obje momčadi imati dobru šutersku večer - barem do prekršajima isprekidane posljednje četvrtine - vidjelo se već u prvim minutama, a dubrovački Amerikanac Dejon Maurice Prejean u sedmoj minuti ubacuje tricu za vodstvo svoje momčadi 19:14.

No, tada Dubrovnik neobjašnjivo staje, a Šibenčani ulaze u veliku seriju i početkom druge četvrtine vode s devet koševa razlike (31:22), a njihova je prednost nastavila rasti. Treba istaknuti da je teret gotovo cijele utakmice u momčadi Ivice Gulina na svojim leđima iznijela petorka Ivan Mimica, Mario Filipović, Luka Petković, Filip Vukičević i Miro Bilan, a jedina je prava zamjena bio Ante Bilobrk.

Možda je upravo to razlog pada ritma šibenske ekipe pri samom kraju prvog dijela jer je Dubrovnik u samo četiri minute na krilima raspoloženog Jure Škifića zaostatak od 15 koševa sveo na samo dva (47:49). S tim se rezultatom otišlo na odmor, a u trećoj se četvrtini uglavnom igralo koš za koš, pri čemu bi Dubrovčani u par navrata napravili nekoliko koševa viška koje nisu znali dulje zadržati.

Isti je scenarij viđen i u posljednjoj dionici susreta, iako je Prejeanovo zakucavanje za 87:81 dalo naslutiti jednostavniji rasplet ove utakmice. Međutim, Filipović i Petković dovoljno mirnom rukom s linije slobodnih bacanja dovode Šibenik na samo poen minusa, s druge strane polovičnim učinkom uzvraća opet Prejean, a nakon jednog ubačenog slobodnog bacanja Marija Filipovića Mimica promašuje tricu za pobjedu i slavlje je u Dubrovniku moglo početi.

Naposljetku je zakazao i šibenski šut za tri poena (ukupno tek 18%), a nije im pomogla ni Petkovićeva titula najboljeg strijelca utakmice (22 koša uz sedam skokova i šest asistencija). Vukičević je stopostotnim šutem za dvicu dodao 20 koševa i ostvario 11 skokova, dok je Filipović upisao 19 poena.

Najefikasniji - i najbolji - u redovima pobjedničkog sastava bio je Prejean. Amerikanac je upisao 20 pogodaka, šest skokova i pet asistencija, a veliku je pomoć imao u Anti Vranješu (14 koševa) te Frani Karaču, Juri Škifiću i Mariju Hajdiću, koji su ubacili po deset koševa.

Dubrovnik će tako u pobjedničkom ozračju u drugom kolu dočekati Cibonu, a Šibenik će do prve pobjede pokušati doći na svom parketu protiv Svjetlost Broda.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!