Košarka

Zagrepčanin potopio Splićane

Ivor Krapac • utorak, 24.03.2009.
Zagrepčanin potopio Splićane
Foto: Kristijan Komarica

Derbi prvog kola Lige za prvaka okončan je prema očekivanjima, Ciboninom pobjedom nad Splitom CO. Gosti su pružili jako dobar otpor i držali se u igri većim dijelom utakmice, a onda ih je potopio Robert Troha, jedini Zagrepčanin u redovima Cibosa...

U Ciboni je to posljednjih sezona nažalost prava rijetkost, domaći dečko, Zagrepčanin koji je dobio priliku u najvećem klubu u gradu, no Robert Troha dočekao je šansu s već punih 30, a večeras se izborio i za ulogu glavnog junaka jedne utakmice. Bez obzira što je tek početak Lige za prvaka, prilično važne utakmice jer je dobar start uvijek bitan, a Cibosi su ga dohvatili s 90:71 protiv Splita CO.

Nakon što su gosti rano u posljednjoj četvrtini bili na minusu od samo 62:60, Troha je pravom kanonadom, s pet trica u nizu, odvukao Cibonu do 77:63 i riješio domaću momčad svih briga. Zadržati takvu prednost četiri minute do kraja bila je čista rutina, Cibosi su u nastavku mirno odradili posao.

Početak susreta je, sasvim neuobičajeno, donio Vedrana Princa u prvoj petorci Cibosa, dok je Earl Calloway počeo na klupi, možda zbog dobrih nastupa Princa u posljednje vrijeme, ali vjerojatno i zbog pravila o strancima. Velimir Perasović je ovog puta na startu dao prednost Alanu Andersonu na lažnoj "četvorki" i Brentu Wrightu na centru.

Cibosi su u takvoj postavi otvorili dobrim protokom lopte protiv zone Splićana i s ranih 5:0. No, sve dobro u napadu poništila im je propusna obrana, točnije, raspoloženi Ante Grgurević, najzaslužniji što se Split brzo vratio u egal i zadržao priključak do kraja prve dionice, koja je završila s 25:23 u korist domaće momčadi.

Cibonu je u prvih deset minuta s deset poena vodio Marin Rozić, dok je rano u drugoj dionici glavnu napadačku ulogu preuzeo Earl Calloway, kojem očito nije smetalo što je utakmicu započeo na klupi. Calloway je sa svojih sedam poena odvukao Cibonu do dotad najveće prednosti, zapečativši seriju od 11:2 tricom za 36:27 u 14. minuti, no na žalost Perasovića i njegove momčadi, nastavak im nije bio jednako dobar.

Splićani su se poenima Stipanovića, Grgurevića (trica) i novopridošlog Johnsona ekspresno primaknuli na 36:34, a ista prednost Cibosa stajala je na semaforu i na isteku prvih 20 minuta (47:45) iako su domaći u međuvremenu nekoliko puta imali pet razlike. No, trice Rozića, Andersona i Kusa svojim su tricama poništili Štemberger i Vrkić, dok su iz blizine poentirali Johnson i Stipanović.

Nakon solidnog završetka prvog poluvremena, Splićani su iskoristili potpuni zastoj Cibone u više od pola treće četvrtine i serijom od 12:0 okrenuli na 54:47 u 25. minuti. S obzirom kako je domaća momčad u tom razdoblju izgledala, gosti su mogli i do veće prednosti, no ni oni nisu zabili sve što je bilo "na ponudi".

Cibonino razdoblje bez poena u trećoj četvrtini trajalo je do dva Prkačinova iskorištena slobodna bacanja u 26. minuti, a ti poeni domaćima su očito donijeli olakšanje, što su u nastavku kapitalizirali za preokret i dolazak do 59:55 uoči posljednjih deset minuta. U seriji od 10:1 glavni su bili asistent Anderson i realizator Homan, koji je u tom razdoblju ubilježio šest poena.

U posljednjoj četvrtini pojavio se Troha, a kao "točka na i" poslužio je sjajan alley-oop u izvedbi Callowaya i Andersona, uz asistenciju Callowaya od table i krasno Andersonovo zakucavanje s dvije ruke. Na kraju, Cibosi su čak pružili i spektakl pred ne baš punim tribinama...

Domaći junak Troha završio je utakmicu sa 17 poena, Calloway je dodao poen manje, a Rozić i Anderson po 13 poena, Anderson uz 13 skokova i sedam asistencija. Goste je s 14 poena i devet skokova vodio Grgurević, Stipanović se pridružio s 14 poena i šest skokova, a Shannon s 13 poena i četiri asistencije.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!