Košarka

Ante Tomić popio Cedevitu

Borna Rupnik • utorak, 24.03.2009.
Ante Tomić popio Cedevitu
Foto: Kristijan Komarica

Prvo kolo hrvatskog košarkaškog prvenstva malim su gradskim derbijem zaključili Cedevita i Zagreb. U Podsusedu su slavili košarkaši iz Trnskog, oduprijevši se početnom naletu ambicioznih domaćina i uz nekoliko poteškoća ipak privevši utakmicu kraju u svoju korist...

Cedevita je već na otvaranju lige za prvaka dobila najteži mogući zadatak - svladati jednog od izravnih suparnika za mjesto koje vodi u regionalnu ligu. Velike ambicije kluba iz Podsuseda igrači su opravdali izvrsnim ulaskom u utakmicu. Trica bivšeg Zadranina Marlona Garnetta u četvrtoj minuti za 9:4 dala je naslutiti barem izjednačen dvoboj, ali je s druge odmah uzvratio Damir Mulaomerović i umirio početni zanos domaćina.

Zagreb je na isteku prve i početkom druge četvrtine malo popustio, što je momčad Zorana Kalpića dobro iskoristila i dalekometnim ubačajem Ljube Samadana pobjegla na dvoznamenkastu razliku (33:22).

Tada je konce igre u svoje ruke preuzela centarska linija Mrava, Ante Tomić - Luka Žorić, te uz dirigentsku palicu Mulaomerovića postupno smanjivala zaostatak. Garnett i Ivan Novačić nisu uspjeli održati prednost Cedevite i na poluvrijeme se nakon polaganja Petra Babića i kapetana Krunoslava Simona otišlo s prednošću gostiju 44:40.

Treća četvrtina donijela je potpunu Tomićevu dominaciju za koju obrana Cedevite jednostavno nije imala rješenje i Zagreb se u nekoliko minuta serijom 12:5 odlijepio na osjetnih +12. Žorićevim slobodnim bacanjima ta je prednost u prvim minutama posljednje dionice narasla na 67:54, ali tada ekipa Denisa Bajramovića prerano zaključuje da je susret gotov te Franko Kaštropil, Marlon Garnett i Ramel Bradley unatoč velikom broju osobnih pogrešaka svoje momčadi vraćaju potpunu neizvjesnost.

Tri minute prije isteka vremena na semaforu je stajalo samo 67:65 za Zagreb, no potom se ponovno ukazao Ante Tomić i s četiri uzastopna koša vratio svojoj momčad opipljiviju prednost koju se više nije moglo ispustiti. U samoj su završnici mirne ruke bili Čolak i Andrej Štimac, ali je Simonovu nepreciznost propustio kazniti Bradley i Mulaomerović je mogao potvrditi konačnih 81:75.

Ante Tomić je za 31 minutu postigao čak 28 koševa, pri čemu je ubilježio i šest skokova, a Mulaomerović je dodao 15 uz četiri asistencije. Cedevitu su predvodili Marlon Garnett (19 koševa) i Frano Čolak (14 koševa i deset skokova).

U drugom kolu Zagreb u Trnskom dočekuje Zadrane, a Cedevita putuje u Split.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!