Košarka

"Nikome neće biti lako sa Splitom"

Ivor Krapac • utorak, 24.03.2009.
"Nikome neće biti lako sa Splitom"
Foto: Kristijan Komarica

Kao i u najavi utakmice, Velimir Perasović je i nakon Cibonine pobjede nad Splitom CO na otvaranju Lige za prvaka istaknuo da su Splićani protivnik vrijedan respekta. Cibosi su pobjedu osigurali tek u posljednjih deset minuta, a nakon takvog raspleta, ni gostujući trener Teo Čizmić nije bio nezadovoljan s obzirom na dobar otpor u većem dijelu utakmice...

"Split je napravio respektabilnu momčad koja nikome neće dati da ih lako pobijedi, nisu ni nama danas", kazao je Velimir Perasović prije nego se osvrnuo na nastup svoje momčadi: "Na početku su nam radili probleme u prvom redu jer smo prebrzo ulazili u bonus, praktički već u prvoj minuti bili smo u bonusu i nakon toga je naša agresivnost bila potpuno drugačija nego da toga nije bilo. Moramo se naviknuti na ovaj kriterij, potpuno je drugačiji nego u Euroligi, naši igrači sada dobivaju prekršaje za stvari koje im se prije nisu svirale i to otupi oštricu naše obrane."

Bez obzira na to, Peras je dodao da je 45 primljenih poena u prvom poluvremenu ipak bilo previše, a s tim segmentom bio je zadovoljniji u drugih 20 minuta: "U drugom poluvremenu smo krenuli raditi u obrani, imali smo problema s postizanjem poena, pet-šest minuta nismo ništa zabili, ali to je već bila druga pjesma. Vidjelo se da momčad želi igrati obranu, a nakon toga smo imali strpljenja protiv njihove zone."

Uz Roberta Trohu koji je odvukao Cibonu do pobjede s pet uzastopnih trica u posljednjoj četvrtini, Peras je dodao da su svi ostali obavili dobar obrambeni posao što je, na koncu, bio važan dio velikog bijega u završnih deset minuta.

Trener Cibosa osvrnuo se i na pravilo o najviše dva stranca na parketu, što je u ovoj utakmici ponajviše oštetilo Jareda Homana, koji bi, da se moglo drugačije, vjerojatno odigrao više od 12 minuta: "To nije pošteno prema igraču, ali što se može, treba se što prije adaptirati na pravila."

Teo Čizmić također je u prvi plan gurnuo obranu, točnije, loš nastup svojih u tom segmentu: "U prvom poluvremenu primili smo 47 poena, a na gostujućoj utakmici protiv euroligaša tada se jako teško vratiti, mora se ovisiti o šutu. U drugom poluvremenu smo uložili puno energije da se popravimo u obrani i u tom smo uspjeli, no u jednom periodu od šest-sedam minuta imali smo jako slab napad, uvukla se nervoza i jednostavno nas nije išlo, iz toga su krenule kontre Cibone."

Robert Troha bio je nezaustavljiv u Ciboninom odvajanju, a trener gostiju tvrdi da su tada odlučile pojedinačne greške: "Odlučujuće trice Trohe bile su individualna odgovornost, išli smo previše na pomoć, a znali smo da je čovjek šuter. Iz prvog pasa se ne pomaže kod takvih stvari, pogotovo ne tako duboko kao što smo mi radili."

Poput svog kolege s druge klupe, i Čizmić se borio s pravilom o strancima s obzirom da je, kod ulaska Johnsona, s parketa morao jedan od vanjskog dvojca Shannon - Gordon, a obojica su Splićanima iznimno važni. No, u zaključku, trener Splićana ustvrdio je da je ipak zadovoljan: "Momci su bili 30 minuta u egalu s Cibonom, a primjerice, Štemberger nije trenirao devet dana, dao je srce i dušu i tu nemam što za zamjeriti. No, nama fali tip igrača koji je osjetio Euroligu, a može ući s klupe i stvoriti razliku."

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!