Automoto

Čolak: "Nije bilo sreće"

Vedran Babić • subota, 28.03.2009.
Čolak: "Nije bilo sreće"

Jedini hrvatski predstavnik u WTCC-u, Marin Čolak, osvrnuo se na prošlotjednu drugu utrku Svjetskog prvenstva u meksičkoj Puebli, gdje unatoč dobrim vremenima u kvalifikacijama nije uspio završiti niti jednu utrku...

Čolak je u Puebli zauzeo solidno 19. mjesto u kvalifikacijama, a već poslije četiri zavoja prvoga kruga prve utrke probio se na prvo mjesto neovisnih vozača. Međutim, tada je uslijedio incident s Felixom Porteirom, koji mu je poremetio planove.

"Napokon smo složili auto kako spada, na treninzima sam bio sve brži i brži i sve je išlo po planu. No, u dugačkom paraboliku Porteiro me bezrazložno pogodio u stražnji kraj, zarotirao i nakon toga opet pogodio u prednji lijevi kotač uslijed čega mi je pukla spona volana i nisam mogao dalje nastaviti. Što reći, opet peh za pehom", rekao je hrvatski vozač za autosport.hr.

Čolak je priznao i kako Porteiro nije omiljen među svojim kolegama vozačima. "Vlada mišljenje kako je on preagresivan i da voli zavrtjeti vozače, pa eto, to sad i mi znamo i ubuduće ćemo paziti na to, iako se on nakon utrke došao ispričati s filozofijom kako nije imao kud, a pola staze mu je bilo na raspolaganju. Ja sam još imao sreće da sam se u sekundi snašao, inače bih završio u betonskom zidu."

Druga utrka trajala je nešto duže za 25-godišnjeg Zagrepčanina. "Kotač smo složili, ali je od udarca hidraulični cilindar kvačila stradao pa sam ostao bez njega, a vremena za skidanje mjenjača i popravak nije bilo. Nakon vijećanja odlučili smo da ipak nastupim, pa što bude. Planirali smo startati na anlaser, pa ako upali, upali."

U svom SEAT-u Čolak je startao sjajno i brzo je krenuo u lov na konkurenciju, no ponovno su na scenu stupili problemi. "Nakon tri kruga temperatura motora se popela na 110 stupnjeva i samo nakon jednog dodatnog kruga sve se vratilo u normalu, ali su me kočnice počele mučiti. Nikako nisam mogao postići odgovarajući pritisak i dobar ulaz u zavoj, zato su Lade bile nedodirljive."

"I onda ta vatra u 13. krugu utrke, nakon 3-4 kočenja počeo sam osjećati dim u autu i pogled unatrag je bio šokantan. Odmah sam se zaustavio kod sudaca koji su požar brzo ugasili. Ni danas ne znamo što je bio uzrok plamena, ali sumnjamo na greške u postavkama motora, koji se pokazao kao najlošiji u cijelom prvenstvu."

Iza Marina Čolaka su prve dvije postaje Svjetskog prvenstva u kojima je osvojio samo četiri boda u poretku Yokohama trofeja, što mu je dovoljno za posljednje osmo mjesto. Sljedeća staza je ona u marokanskom Marrakechu, nakon čega slijedi povratak u Europu na staze koje bi našem automobilističkom asu ipak trebale mnogo više odgovarati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoWTCC

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!