Nogomet

SP 2010: Španjolci i Ćiro nezaustavljivi

Petar Plevnik, Tomislav Globan, Antonija Pavlić • srijeda, 01.04.2009.
SP 2010: Španjolci i Ćiro nezaustavljivi
Foto: EPA

Diljem Europe večeras se igrani kvalifikacijski susreti za odlazak na SP. Iako je bilo zanimljivih susreta, pravih iznenađenja je izostalo; favoriti su s terena uglavnom odlazili s maksimalnim brojem bodova, a bez šokova je prošao i šlager večeri između Turske i Španjolske, u kojem je Furija i 11. put u nizu s terena otišla s trobodom...

Skupina 1:
Mađarska - Malta 3:0 (Hajnal 6', Gera 80', Juhasz 90')
Danska - Albanija 3:0 (Andreasen 31', Larsen 38', Poulsen 80')

Na vrlo dobrom putu da nakon dugo vremena osiguraju plasman na veliko natjecanje su Mađari. Naši sjeverni susjedi do četvrte su pobjede u šestom susretu očekivano stigli protiv Malte u Budimpešti. Mrežu gostiju u šestoj minuti načeo je Hajnal, da bi pobjedu Mađara potvrdili Gera u 80. te Juhasz u 90. minuti.

Odmorni i "gladni" Danci, koju su gotovo cijele kvalifikacijske pripreme podredili susretu s Albanijom, uspješno su, pak, na svome terenu odradili pred njih postavljeni zadatak i zahvaljujući pogocima Andreasena, Larsena i Poulsena nastavili mrtvu trku s Mađarima za poziciju koja izravno vodi na Svjetsko prvenstvo.

Skupina 2:
Latvija - Luksemburg 2:0 (Zigajevs 44', Verpakovskis 75')
Švicarska - Moldavija 2:0 (N'Kufo 20', Frei 53')
Grčka - Izrael 2:1 (Salpiggidis 33', Samaras 67/ Golan 59')

Nakon što su u subotu s 4:0 slavili u Luksemburgu te upisali svoju prvu pobjedu u kvalifikacijama, Latvijci su se protiv istog suparnika na domaćem terenu zadovoljili pobjedom od 2:0. Strijelci za pobjedu u Rigi, koja baltičku momčad ostavlja u igri za nastup na Svjetskom prvenstvu, bili su Zigajevs u 44. te bivši Hajdukovac Verpakovskis u 75. minuti.

U dan bez iznenađenja savršeno se uklopio i susret Švicarske i Moldavije, u kojem su bodovi potpuno očekivano otišli na stranu domaće momčadi. U prvom je poluvremenu mrežu zatresao N'Kufo dok se u drugom dijelu veselio idol švicarske publike, Frei.

U fanatičnoj atmosferi u Heraklionu izuzetno pomlađena momčad Izraela, pak, nije uspjela otkinuti bod(ove) vodećoj momčadi skupine, Grčkoj, koja je pogocima Salpiggidisa i Samarasa došla do važna tri boda i očuvanja vodeće pozicije druge kvalifikacijske skupine zajedno sa Švicarskom.

Skupina 3:
Poljska - San Marino 10:0 (Boguski 1', Smolarek 18', Boguski 27', R. Lewandowski 43', Jelen 50', Smolarek 60', M. Lewandoswki 62', Smolarek 72', Smolarek 81', Saganowski 88')
Češka - Slovačka 1:2 (Jankulovski 30'/ Sestak 22', Jendrišek 83')
Sjeverna Irska - Slovenija 1:0 (Feeney 72')

Sa željama nogometaša San Marina da s gostovanja u Poljskoj otputuju sa što manjim brojem pogodaka u mreži, ipak se, pokazalo se, nisu složili izabranici Lea Beenhakkera, koji su, kako bi rekao Miroslav Ćiro Blažević, "rastavili San Marino na proste faktore". Iza nesretnog čuvara mreže ove nogometno potpuno egzotične zemlje, našlo se, naime, čak deset lopti, a gledatelji su na stadionu pogodak u prosjeku mogli vidjeti svakih devet minuta.

U drugom šlageru večeri, nakon onoga Turske i Španjolske, bodove je u srazu Češke i Slovačke odnijela, pak, gostujuća momčad. U susretu prepunom tenzija Slovačka je povela pogotkom Sestaka u 22. minuti, da bi Jankulovski osam minuta kasnije poravnao rezultat i time zaključio prvo poluvrijeme. Tri boda i veliku nadu za odlazak na SP donio je Slovacima ipak sedam minuta prije kraja Jendrišek, te tako zadržao korak sa Sjevernom Irskom na čelu kvalifikacijske skupine.

S realnim šansama za plasman na SP nastavlja i Sjeverna Irska. U Belfastu su 70 minuta dominirali Slovenci, no pogotkom Feeneyja iz praktički prve šanse na utakmici Irci ostaju na vrhu skupine 3.

Skupina 4:
Lihtenštajn - Rusija 0:1 (Žirjanov 38')
Wales - Njemačka 0:2 (Ballack 11', Williams 48'(ag))

Očekivane bodove u Lihtenštajnu upisala je Rusija. Momčad Guusa Hiddinka do tri je boda stigla zahvaljujući pogotku Žirjanova iz 38. minute.

Pod pritiskom Rusa koji nižu pobjede, Nijemci su u Cardiff stigli s imperativom pobjede. Dočekao ih je poluprazan stadion i kvalitetom inferiorniji protivnik te su snage Joachima Löwa elegantno došle do nova tri boda. Nijemci su poveli u 11. minuti fantastičnim pogotkom Ballacka koji je s 30-ak metara neobranjivo pogodio gornji kut Hennesseyja. Na samom početku drugog poluvremena stigao je i drugi pogodak gostiju. Gomez je sretno sačuvao loptu uz gol-aut liniju, ubacio u sredinu, a Williams komično uputio loptu u vlastitu mrežu.

Skupina 5:
Estonija - Armenija 1:0 (Puri 83')
Turska - Španjolska 1:2 (Sentürk 26'/ Alonso 62' , Riera 92')
Bosna i Hercegovina - Belgija 2:1 (Džeko 12' 14'; Swerts 89')

Kao predigra za dva vrlo zanimljiva ogleda u skupini 5, snage su u Tallinu odmjerila dva prolaznika u skupini, Estonija i Armenija. Uspješniji su bili domaćini Estonci, kojima je prvu pobjedu u kvalifikacijama donio pogodak Purija sedam minuta prije kraja susreta.

Premda su Turci u grotlu svoga stadiona u Istanbulu dugo prijetili Španjolcima prekidanjem impresivnog niza od 30 utakmice bez poraza, izabranici su Vicentea del Bosquea uspjeli ipak posredstvom Xabija Alonsa iz jedanaesterca, te Riere u sudačkoj nadoknadi, "poništiti" pogodak hrvatskog krvnika iz četvrtfinala Europskog prvenstva, Semiha Sentürka, i tako nastaviti bez ikakvih peripetija obitavati na čelu svoje kvalifikacijske skupine.

Turci su s druge strane, ovim porazom izgubili sve realne nade u osiguravanje mjesta koje vodi u JAR, budući da je teško vjerovati kako će goropadni BiH Miroslava Ćire Blaževića olako ispustiti više nego solidnu bodovnu prednost koju je akumulirala u dosadašnjem tijeku kvalifikacija.

Ćiromanija koja je posljednjih dana zahvatila susjednu BiH dobila je večeras svoj nastavak. Na krcatom stadionu u Zenici izabranici Miroslava Blaževića svladali su Belgiju i zahvaljujući porazu Turaka od Španjolske pobjegli Turskoj na četiri boda razlike. Ponovno je junak susreta bio Edin Džeko koji je u 12. i 14. minuti blitzkriegom srušio Belgiju. Presudni trenutak dogodio se u 62. minuti kada su zbog isključenja Witsela Belgijci ostali bez jednog igrača i gotovo svih šansi vidjeti Južnu Afriku sljedećeg ljeta. Minutu prije kraja Swerts je ipak ublažio poraz gostiju i postavio konačnih 2:1.

Skupina 7:
Austrija - Rumunjska 2:1 (Hoffer 25', 43'/ Tanase 24')
Francuska - Litva 1:0 (Ribery 75')

U skupini 7 su utakmicu za "ostanak na životu" vrlo rano morali odigrati Austrija i Rumunjska. Zahvaljujući pobjedi od 2:1 u Klagenfurtu, šanse da vide JAR zadržali su Austrijanci, premda ih čeka vrlo težak posao do kraja kvalifikacije.

Francuzi su na Saint-Denisu odigrali reprizu utakmice u Vilniusu i ponovno svladali Litavce s minimalnih 1:0. Ponovno je igrač odluke bio Franck Ribery, no ovog puta Francuska je drhtala sve do 15 minuta prije kraja kada je zvijezda Bayerna pogodila za pobjedu Les Bleusa i donijela im drugo mjesto na tablici.

Skupina 8:
Bugarska - Cipar 2:0 (Popov 8', Makriev 90'),
Gruzija - Crna Gora 0:0
Italija - Republika Irska 1:1 (Iaquinta 11'; Keane 87')

Nakon što je u prethodna četiri susreta upisala četiri remija, Bugarska je tek u petom pokušaju uspjela doći do prve pobjede u kvalifikacijama. Iako bez svog najboljeg igrača Dmitara Berbatova, osokoljeni remijem u Dublinu, Bugari su već u osmoj minuti pogotkom Popova načeli mrežu Ciprana, da bi pobjedu domaćina potvrdio Makriev u posljednoj minuti susreta.

Talijani su u Bariju imali u rukama možda i odlučujuću pobjedu na putu u Južnu Afriku. No, u 87. minuti Robbie Keane odličnim udarcem u donji desni kut Buffona izjednačio je rezultat i ostavio Irce u utrci za prvim mjestom. Sve je počelo vrlo loše za Lippijev sastav. Već u četvrtoj minuti susreta ostali su s igračem manje jer je Pazzini zaradio crveni karton zbog navodnog namjernog udaranja laktom O'Sheaa. No, i s desetoricom Italija stiže do pogotka. Već u 11. minuti Iaquinta na asistenciju Grossa s ruba peterca vara Givena i donosi domaćima veliku prednost. No, ipak nisu izdržali do kraja.

Bez pobjede su pak i dalje Gruzija i Crna Gora, koje su Tbilisiju odigrale susret bez pogodaka.

Skupina 9:
Nizozemska - Makedonija 4:0 (Kuyt 16' 41', Huntelaar 26', Van der Vaart 88')
Škotska - Island 2:1 (McCormack 39', Fletcher 66'; Sigurdsson 55')

Nizozemci su uvjerljivom pobjedom nad Makedonijom došli na bod od osiguravanja plasmana na Svjetsko prvenstvo. U Amsterdamu je sve bilo riješeno već nakon prvih 45 minuta kada je pogotkom Huntelaara i dvama pogotcima Kuijta Oranje na odmor otišlo s 3:0. Do kraja je Van der Vaart potvrdio odličan dan Nizozemaca i postavio konačnih 4:0.

Škoti su došli do važne pobjede kojima su koliko-toliko zadržali šanse izbjeći poziciju najlošijeg drugoplasiranog sastava kvalifikacija. Na Hampdenu su svladali Island, a odlučujući pogodak postigao je Steven Fletcher u 66. minuti nakon što su Islanđani početkom nastavka poništili prednost Škota iz prvog dijela.

SP 2010,kvalifikacije,skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica
14.10.2009.
Danska0:1Mađarska
Portugal4:0Malta
Švedska4:1Albanija
10.10.2009.
Portugal3:0Mađarska
Danska1:0Švedska
09.09.2009.
Mađarska0:1Portugal
Albanija1:1Danska
Malta0:1Švedska
05.09.2009.
Danska1:1Portugal
Mađarska1:2Švedska
10.06.2009.
Švedska4:0Malta
06.06.2009.
Albanija1:2Portugal
Švedska0:1Danska
01.04.2009.
Danska3:0Albanija
Mađarska3:0Malta
1Danska 1016:5+1121
2Portugal 1017:5+1219
3Švedska 1013:5+818
4Mađarska 1010:8+216
5Albanija 106:13-77
6Malta 100:26-261

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!