Košarka

Cibona bez milosti

Ivor Krapac • srijeda, 01.04.2009.
Cibona bez milosti
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone uvjerljivo su potvrdili da su iz neke druge galaksije u usporedbi sa Šibenikom, kao što vjerojatno vrijedi i za bilo kojeg drugog suparnika iz prvog dijela hrvatskog prvenstva. Cibosi su u trećem kolu Lige za prvaka ispratili goste s čak 52 razlike...

Bila je to jedna od onih utakmica koje nije užitak gledati, bez ikakvih dvojbi oko konačnog ishoda, no jasno, Velimiru Perasoviću i njegovim igračima neće biti krivo što je ispalo tako. Cibosi su profesionalno odradili posao od početka do kraja, bez većeg posustajanja u bilo kojem dijelu susreta, a završilo je s ogromnih i sasvim zasluženih 106:54.

Gosti su se držali "na površini" samo u prvih pet minuta. Na početku su čak i vodili (2:0), potom bili i na 5:5, no predvođeni Davorom Kusom, koji je u početnoj četvrtini ubilježio 15 poena, Cibosi su do prvog kratkog predaha postavili stvari na svoje mjesto bijegom preko deset razlike. U završnici prve dionice bilo je 25:13, da bi Ivan Mimica tricom smanjio taj razmak na šibenskih devet poena zaostatka.

U drugoj četvrtini nismo dugo čekali na konačnu odluku. Šibenčani nisu imali odgovor na Jareda Homana pod obručem, američki centar ih je serijom od devet poena u kratkom razdoblju nedugo po ulasku na parket bacio u rupu od preko 20 razlike, da bi pri odlasku na veliki odmor na semaforu stajalo dotad maksimalnih +26 za Cibonu (48:22). U drugoj dionici Cibosi su nadjačali goste s čak 23:6.

Uz 15 Kusovih i devet Homanovih poena, iz prvog poluvremena vrijedi izdvojiti i četiri poena i čak devet skokova mladog Tomislava Zubčića, koji će protiv suparnika ovakvog ranga očito imati dovoljno prostora za dokazivanje. Jasno, ako neće u ovakvim utakmicama, pitanje je kada bi uopće mogao.

S druge strane, kod razočaravajućih Šibenčana nije se istaknuo baš nitko, a posebno nevidljiv bio je Luka Petković, od kojeg se očekivalo puno više od dva poena i tri izgubljene lopte u prvih 20 minuta. Bez prave pomoći svog inače jakog aduta i sa zaista slabim šutom iz igre od 35 % (9/26), gosti se nisu mogli nadati ljepšim vijestima.

Drugo poluvrijeme bilo je tek odrađivanje posla, no ni u tom odrađivanju Šibenčani nisu dobro prošli. Cibosi su sredinom treće četvrtine krenuli u dotad najveću seriju, čak 17:0, pobjegavši gostima na ogromnih 71:32 u 28. minuti. U tom razdoblju najviše su pokazali Lukša Andrić sa šest poena pod obručem i Robert Troha s dvije trice, dok gosti, kao i dotad, nisu imali baš nikoga tko bi usporio taj pad.

U posljednjoj četvrtini zabilježili smo prvo 40, a u završnici i 50 razlike za Cibonu, Andrićevim zakucavanjem u kontri za 98:48. Do još više, možda čak i 60, Cibosi ipak nisu stigli, no zadovoljili su se "stotkom", uz Homanovo polaganje za 101:51 na ulasku u posljednju minutu. Srećom za goste, ubrzo je došao kraj njihovoj muci.

Nezaustavljivi Perasovićev stroj danas je predvodio Jared Homan (20 poena, šut 7/10, šest skokova), dok je Kus bio prvi do, sa 17 poena. Zubčić je na koncu ubilježio lijep double-double, 10 poena i 16 skokova, a imao je i tri osvojene lopte.

U gostujućim redovima najviše je zabio Mimica, 12 poena. Ante Bilobrk dodao je 11 poena, a Miro Bilan 10 poena i 12 skokova, ali i čak 10 izgubljenih lopti.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!