Tenis

Murray slavi na Floridi

Vedran Babić • nedjelja, 05.04.2009.
Murray slavi na Floridi
Foto: EPA

Škotski tenisač Andy Murray osvojio je svoj 11. turnir u karijeri, savladavši u finalu Miamija iznimno raspoloženog za pogreške, Novaka Đokovića, sa 6:2 i 7:5 za jedan sat i 42 minute igre...

Završnica turnira iz serije Masters 1000 u Miamiju ipak nije ispunila očekivanja teniske javnosti diljem svijeta. Okršaj trećeg i četvrtog na svijetu nije ponudio bogzna kakav tenis, a mogući krivac je i rani termin odigravanja finala (13 sati po lokalnom vremenu), koji je očigledno utjecao na igru Novaka Đokovića (36 neprisiljenih pogrešaka).

No, to apsolutno nije razlog za omalovažavanje pobjede Andyja Murraya, koji je s trećim naslovom sezone postao prvi tenisač kojemu je to uspjelo u 2009. godini (Doha, Rotterdam, Miami). Isto tako, ovo je treća uzastopna pobjeda Britanca nad Beograđaninom u sedmom međusobnom dvoboju, no omjer je i dalje na strani danas poraženog (4-3).

U prva četiri gema finala neprepoznatljivi Đoković je osvojio isto toliko poena, a Murray je bio standardno odličan i znalački je kažnjavao sve propuste svojeg suparnika, iskoristivši dvije od četiri break lopte za vodstvo u meču nakon samo 33 minute igre. U tom periodu igre Škot je izgubio samo tri poena na početnom udarcu.

Drugi set otvoren je do tada najdužim gemom, a pripao je Murrayu nakon što je Đoković opet upao u seriju pogrešaka. Onda je srbijanski tenisač zatražio pomoć fizioterapeuta, najvjerojatnije zbog osjećaja slabosti izazvanog visokom temperaturom od preko 30 stupnjeva Celzijusa, što je očito poremetilo koncentraciju četvrtog tenisača svijeta, koji se iz situacije breaka prednosti odjednom našao u breaku zaostatka - 1:4.

Đoković je opustio ruku i počeo pogađati sve više winnera, dok je Murray izgubio sigurnost koja ga je krasila u prvih devet gemova. Upravo u petom gemu Murray je imao prvu priliku za povratak, a Đoković je u sljedećem gemu propustio realizirati dvije lopte za dvostruki break i razrješenje seta.

Nekoliko minuta kasnije na servisu za set kod 5:3, Đoković se u dva navrata našao na poen od poravnanja meča, ali je za svega par milimetara njegov forhend završio izvan granica terena i Murray je vratio izgubljeni servis na prvoj break lopti u gemu. Dotučeni Đoković više nije djelovao kao treći tenisač svijeta, već je u vrlo kratkom roku bez osvojenog poena izgubio još jedan servis i zapečatio svoju sudbinu na turniru kojeg je 2007. i osvojio.

Nevjerojatni Andy Murray ove sezone ima 26 pobjeda i samo dva poraza (Verdasco, Nadal), a na putu do treće Masters 1000 titule u karijeri porazio je Monaca, Massua, Troickog, Verdasca, Del Potra i na kraju Đokovića, izgubivši tek dva seta (Monaco, Del Potro).

U zemljanu sezonu 21-godišnji momak iz škotskog Dunblanea ulazi kao najveći favorit, iza naravno, nedodirljivog "kralja zemlje" Rafaela Nadala, a ukoliko nastavi s ovakvim izvedbama, vrlo lako bi moglo doći do zamjene pozicija između njega i sedam dana mlađeg Đokovića.

ATP Masters 1000, 4,500,000 $, finale: Andy Murray (Velika Britanija, 4) - Novak Đoković (Srbija, 3) 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!