Rukomet

Hypo i Viborg favoriti ali...?

Željko Kubatka • subota, 11.04.2009.
Hypo i Viborg favoriti ali...?
Foto: Ivana Strahija

U nedjelju se igraju prve polufinalne utakmice Lige prvakinja, danski Viborg i austrijski Hypo slove za favorita ali i Oltchim i Györi imaju svoje adute….

Prvi favorit je Viborg u kojemu igraju izuzetne rukometašice kao što je prvi strijelac Lige prvakinja Grit Jurack, Cristine i Katarine Lunde, izvrsna Njemica Anje Althaus, reprezentivno rumunjsko desno krilo Cristine Varzaru i ostale super rukometašice iste kvalitete kao i spomenute igračice.

Iako Viborg igra odlično sigurno im ne bi bila viška jedna od najboljih svjetskih rukometašica Bojane Popović čiji se oporavak očekuje tek početkom rujna. U dansko ligi se sada igra play off a u kupu je Viborg izgubio svoju prvu utakmicu u sezoni od Arhusa što je stvar umora od neprekidnog igranja teških utakmica u domaćem prvenstvu i Ligi prvakinja.

Dankinje prvu utakmicu igraju u Valcei pred frenetičnom rumunjskom publikom koja će biti i više od osmog igrača ekipi Valcee. Anja Althaus je za portal europske rukometne federacije izjavila: "Biti će jako teško, ali je dobro što smo imali cijeli tjedan bez utakmica i mogli smo se pripremiti. Ne plašimo se i ako budemo imali dobar dan, sigurna sam da možemo dostići dobar rezultat."

I trener Viborga Jakob Vestergaard je bio optimističan poslije pobjede Viborga u doigravanju protiv ekipe u kojoj igra naša Maida Arslanagić Kif Vejena 30:22: "Odlično je za nas što smo igrali tako značajnu utakmicu upravo sada. Mislim da je utakmica protiv KIF-a dokazala da smo stanju u kakvom i trebamo biti u ovom trenutku. Držali smo dobar ritam dok utakmica nije riješena, osobito se istakla obrana. Znam da ćemo biti pod velikim pritiskom u Rumunjskoj u nedjelju i posebno je značajno što smo pokazali takvu psihički stabilnost protiv KIF-a."

Pobjednik Kupa kupova 2007. godine rumunjski Oltchim predvodi nevjerojatna 38-godišnja golmanica Luminita Dinu, odlična su krila Ardean i Maier te pivot Manea. Oltchim zna odigrati dobar rukomet ali može i podbaciti osobito u gostima, vodio ih je naš trener Ivica Rimanić koji je iznenada dao ostavku pa je trenersku fotelju preuzeo izbornik rumunjske reprezentacije Radu Voina. U domaćem prvenstvu su trenutno prve i bježe za dva boda ekipi Lidije Horvat Rulmentulu iz Brasova. Luminita Dinu misli da nema favorita u polufinalu i da sva četiri tima imaju podjednaku šansu za finale.

Drugi polufinalni par se igra u gradiću Maria Enzersdorf u neposrednoj blizini jednog od najljepših europskih gradova, austrijskom Beču gdje je i sjedište Europske rukometne federacije a igraju četverostruki osvajač Lige prvakinja Hypo Nö i mađarski Györi bez euro titule. Veliki favorit je Hypo, simpatije su ipak na strani Mađarica koje predvodi odlična i atraktivna Anita Görbicz.

Brazilsko – korejska kolonija rukometašica Hypa igra odlični rukomet ali nisu nepobjedive što je dokazala i Podravka Vegeta porazivši ih u odlučujućoj utakmici Regionalne lige. Pored četiri Korejke i četiri Brazilke ističe se mađarska rukometašica Timea Toth koja je do sada postigla 71 gol u Ligi prvakinja i Austrijanka Gorica Aćimović.

I iskusni trener András Németh je veliki plus za austrijsku ekipu koja je igrala u prošlo sezonskom finalu i izgubila od ruske Zvezde. Mađarski Györi nema do sada niti jedan euro trofej iako stalno igra euro kupove uz jaku mađarsku ligu. Mađaricama je uvijek nedostajao završni korak za veće uspjehe. Protekle dvije sezone dosegle su polufinale Lige prvakinja a u Kupu EHF-a i Kupu kupova su čak pet puta igrale finale i isto toliko puta gubile.

Uz Görbicz koja je postigla 74 euro gola, ističu se golmanica Katalin Palinger, te lijevi bek Zsuzsanna Tomori i lijevo krilo Orsolya Verten. Mađarski trener Csaba Konkoly očekuje da njegov tim dostigne rezultat s kojim bi imao šanse u uzvratu se plasirati u finale.

Liga prvakinja – polufinale (12.04.)
Oltchim Rm. Valcea – Viborg, 18,30 sati
Hypo Nö – Györi Audi Eto 20,22 sata

U ostalim euro kupovima dominiraju njemački klubovi u Kupu kupova trenutno prvi u domaćem prvenstvu Bayer koji je eliminirao makedonski Kometal u osmini finala a najefikasnija im je Anna Loerper. Bayeru će se suprotstaviti danski FCK, ekipa prepuna vrhunskih rukometašica od norveške golmanice Cecilie Leganger, Crnogorke Maje Savić, Njemice Nadine Krauss i Srpkinja Ane Batinić i Tanje Milanović po imenima Dankinje su vjerojatni pobjednik.

Prošlogodišnji pobjednik Kupa kupova Larvik je veliki favorit protiv još jedne norveške ekipe Gjerpena u drugom polufinalnom paru. U Kupu EHF-a igraju poznata nam španjolska ekipa Itxako koju je Podravka porazila u susretu preliminarnog turnira za Ligu prvakinja. U suparničkoj ekipi rumunjskom Rulmentulu igra Lidija Horvat pa ćemo svakako navijati za dobru igru Lidije i pobjedu njene ekipe.

Evo što nam je Lidija rekla o svom boravku u Rumunjskoj očekivanju protiv Španjolki: "Prvih mjesec dana je bilo malo teško dok se nisam prilagodila na novu sredinu i dok nisam bolje upoznala trenera i cure, nakon toga nije bilo nikakvih problema, odlično su me svi u klubu prihvatili, a i ja njih. Moram priznati da mi je vrijeme do sad jako brzo proletjelo jer sva sreća skoro svaka dva mjeseca sam bila doma radi reprezentacije. Mogu reći da iako smo Valcea i Rulmentul ispred treće plasirane ekipe za skoro 14 poena opet se ni u jednom trenutku ne smiješ opustiti i misliti lako ćemo, jer onda se može desiti iznenađenje, liga je jača od naše i igra se mnogo grublje. Nažalost danas nam se na treningu ozlijedila ključna igračica i pokretač Carmen Amarie i sutra nam neće biti lako bez nje ali zato ćemo imati razlog više da stisnemo zube i pobijedimo. Španjolke kao i uvijek neugodne, borbene i pokretljive u obrani sa brzim protokom lopte u napadu. Naravno da mi mislimo samo na pobjedu, znači pozitivan rezultat i mislim da imamo sve što je potrebno da to i ostvarimo. Pogotovo meni bi to puno značilo jer sam jednom već igrala finale kupa EHF-a, a ovaj put imam osjećaj da ćemo ga i osvojiti. To bi bio najljepši mogući završetak sezone."

U drugom susretu Kupa EHF-a sastaju se drugoplasirana ekipa njemačkog prvenstva Leipzig i Dinamo iz Volgograda koji brani titulu osvajača Kupa EHF-a. U Challenge kupu njemačko – turski i njemačko – francuski susreti. I ovdje ćemo imati svoje predstavnike. U njemačkom Thüringenu igraju dvije hrvatske rukometašice Petra Starček i Katarina Bralo. Hrvatskim "Njemicama" želimo pobjedu u susretu sa Izmirom koji je za jedan gol bio bolji od Trogira u četvrtfinalu.

Kup EHF-a – polufinale
Itxako - Rulmentul Urban Brasov, (11.04) 18,00 sati
Leipzig – Dinamo (13.04) 17,00 sati

Kup pobjednika kupova
Bayer 04 Leverkusen - FCK, (11.04) 19,30 sati
Larvik - Gjerpen (18.04) 14,45 sati

Challenge kup
Thüringen - Izmir, (11.04) 18,00 sati
ProVital Blomberg-Lippe – Cercle Nimes, (11.04) 18,00 sati

Završnica

polufinale

Oltchim28:34Viborg
Hypo Niederösterreich26:25Győri Audi ETO KC
Viborg21:21Oltchim
Győri Audi ETO KC29:21Hypo Niederösterreich

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!