Košarka

"Glavni problem je što su jaki"

Ivor Krapac • srijeda, 15.04.2009.
"Glavni problem je što su jaki"
Foto: Kristijan Komarica

Dan do susreta s Hemofarmom u polufinalu NLB lige i neposredno uoči puta u Beograd, Velimir Perasović otkrio je što Cibona očekuje i čemu se nada na završnom turniru. U prvom planu je susret s momčadi iz Vršca, a više od moguće domaćinske atmosfere s obzirom da se ipak radi o klubu iz Srbije, Perasa brine što je suparnik jak i u dobroj formi...

Velimir Perasović najavio je da će Cibona imati velik izazov već u prvom nastupu na beogradskom završnom turniru. Trener Cibosa zasad ne želi gledati dalje od Hemofarma, a Vrščanima je uoči dvoboja koji će započeti u četvrtak u 18,15 udijelio niz komplimenata.

Trener sezone

Perasović će u Beogradu i službeno primiti priznanje za najboljeg trenera sezone u NLB ligi, što u ovakvoj konkurenciji, kazao je, smatra velikom uspjehom.

"Moram zahvaliti svojoj ekipi i suradnicima. Za mene je ovo velika čast, a uspjeh nije samo moj, nego i kluba, cijele momčadi i stručnog stožera", istaknuo je trener Cibosa.

"Igramo protiv momčadi koja je dostigla vrhunac forme, igrali su sjajno na finalnom turniru Eurokupa u Torinu, a i utakmicu protiv Crvene zvezde u domaćem prvenstvu odradili su na vrlo visokom nivou. Radi se o ekipi koja zna igrati ovakve turnire, već su nekoliko godina unatrag sudionik završnog turnira ove lige, imaju momčad koja može pobijediti svakoga", kazao je Peras: "To ne znači da su oni favoriti ili da mi idemo u Beograd s bijelom zastavom, mislimo da možemo otići do kraja, ali svjesni smo teškoća koje ćemo na tom putu imati."

Hemofarm bi mogao imati prednost i u navijačkoj podršci s tribina, ali trener Cibosa ne smatra da će to imati veliku ulogu: "Bez obzira što će navijači biti za njih, ne vjerujem da će biti puna dvorana navijača Hemofarma - nikad nisam igrao u dvorani u Beogradu i ne mogu biti siguran, ali pretpostavljam da tu pritisak navijača teško može biti velik ako dvorana nije puna. Prednost dvorane je više prednost domaćeg terena, treniranje svaki dan u tvoj dvorani, poznavanje koševa i terena, a to oni sigurno neće imati."

"Ne vjerujem da je to nekakav hendikep za nas, vjerojatno bi bilo puno drugačije da igramo prvu utakmicu protiv Partizana ili Crvene zvezde. Veći problem je što su oni stvarno jako, jako dobra momčad, imaju nekoliko igrača koji mogu doći daleko", dodao je Peras.

U Ciboninim redovima uoči puta u Beograd glavne poteškoće predstavljaju šaka Marina Rozića i bolna leđa Lukše Andrića, dakako, i stanje Vedrana Vukušića, koji je tek nedavno počeo redovito trenirati nakon trotjedne stanke zbog ozljede i operacije koljena. Andrićev i Vukušićev problem nisu novost, Rozićev jest - hrvatsko reprezentativno krilo nezgodno je palo na leđa i desnu ruku u utorak navečer, sigurno će igrati protiv Hemofarma, ali upitno je u kakvom će biti stanju. U sličnom statusu su i Andrić i Vukušić.

"Moramo ponijeti više 'bičava'"

Cibonin trener slikovito je opisao kakav će pristup njegova momčad imati u Beogradu - s gledanjem korak po korak. "Ne možeš razmišljati o više od jedne utakmice, apsurdno bi bilo misliti o drugoj dok je prva ona koja može biti i definitivna, iako se svi nadamo da neće biti. Jedina stvar je da igrači moraju uzeti 'bičve' za više od jednog dana, ako dođeš s jednim parom nema šanse da prođeš."

Za one koji se slabije snalaze s dalmatinskim izrazima, Peras je dodao i prijevod - bičve su čarape.

Problemi s ozljedama ipak nisu toliki da bi Cibose mogli skrenuti s priželjkivanog puta u Beogradu. Prolazak u finale bio bi uspjeh, a ukoliko se preskoči Hemofarm, gledat će se dalje.

Partizan kao prvi favorit, Cibona, Hemofarm i Crvena zvezda poravnati u drugom planu - tako je Perasović poredao šanse sudionika završnog turnira. "S obzirom na ono što je pokazao kroz regularni dio lige, Partizan je favorit i tu nema dvojbi... No, iskustvo nas uči da na ovakvim turnirima nema favorita, puno ovisi o formi momčadi, o raspoloženju pojedinaca - na utakmici Hemofarma i Crvene zvezde vidio sam visok nivo igre, Partizan nisam gledao od utakmica protiv CSKA, a isto tako, i mi smo imali dosta utakmica koje nam ne mogu otvoriti oči u kojem smo stanju."

Polufinale protiv Vrščana Cibosima nudi mogućnost da pobjedom osiguraju osam bodova za euroligaški ugovor, dok porazom ostaju na tri i uzimajući to u obzir, jasno je da bi već prolaz u finale imao veliku vrijednost: "Razmišljam samo o prvoj utakmici, činjenica je da nam pobjeda protiv Hemofarma daje velik broj bodova koji bi nam puno značili u perspektivi za budućnost kluba. Tih pet bodova za jednu utakmicu je velika lovina, toliko bismo dobili za osvajanje hrvatskog prvenstva."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!